ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: «Ρεπορτάζ» με απειλές κατά της Ψερίμου από το κρατικό πρακτορείο Anadolu

Τουρκία: «Ρεπορτάζ» με απειλές κατά της Ψερίμου από το κρατικό πρακτορείο Anadolu
«Πρόκληση» χαρακτηρίζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ψέριμο ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ένα άκρως επιθετικό δημοσίευμα με απειλές για κατάληψη από την Τουρκία της Ψερίμου φιλοξενεί το ελεγχόμενο από την τουρκική κυβέρνηση πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το τουρκικό πρακτορείο ισχυρίζεται ότι το νησί, το οποίο όπως σημειώνει βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, εξαιρείται από τις συμφωνίες που αφορούν στη Δωδεκάνησο και ως εκ τούτου ανήκει στην Τουρκία, σημειώνοντας μάλιστα -κατά λέξη- ότι η ελληνική σημαία σε μία από τις πλαγίες του νησιού σχεδιάστηκε «για να δημιουργεί στους περαστικούς από την περιοχή την εντύπωση (sic) ότι το νησί είναι ελληνικό έδαφος».

Από τη άλλη, όλως, το ίδιο Anadolu, κάνει λόγο για καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης του νησιού (σ.σ. πώς μπορεί η Ψέριμος να μην ανήκει στην Ελλάδα αλλά να υπάγεται στο καθεστώς αποστρατικοποίησης των υπολοίπων Δωδεκανήσων, όπως επικαλείται η τουρκική πλευρά;) και προχωρώντας ακόμα παραπέρα ισχυρίζεται ότι στο νησί απαγορεύεται, «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», να υπάρχουν κάτοικοι. Ειδικά το τελευταίο στοιχείο είναι νεολογισμός στο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς ποτέ δεν είχε τεθεί ξανά από την Τουρκία θέμα απαγόρευσης να έχουν τα νησιά κατοίκους.

Το τουρκικό πρακτορείο παραθέτει φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από πολύ μικρή απόσταση και επίσης επικαλείται δορυφορικές φωτογραφίες και άλλες από drones και έχει σημαδεμένα σημεία του νησιού για να δείξει την ύπαρξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο νησί.

Το Anadolu κάνει επίσης ιδιαίτερη μνεία στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ψέριμο και στην ανάρτησή του στο Instagram, όπου έγραψε: «Εκεί που το γαλάζιο του Αιγαίου συναντά το γαλάζιο της σημαίας».

https://www.instagram.com/p/CeTIPIvj9qJ

Το τελευταίο διάστημα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζουν στα ρεπορτάζ τους πρόκληση και παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης τις επισκέψεις των υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τελευταίο κρούσμα ανάλογης συμπεριφοράς ήταν το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, αλλά και των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων, που χαρακτήριζαν «πρόκληση» την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κω, την Ψέριμο και την Αστυπάλαια (βλ. βίντεο).

Ειδικά δε για την Ψέριμο, το ρεπορτάζ της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT ανέφερε ότι το νησί «δεν δόθηκε ποτέ και με καμία συνθήκη στην Ελλάδα».

Διαβάστε αναλυτικά: Η Τουρκία βαπτίζει «παράνομες» τις επισκέψεις υπουργών στα νησιά του Αιγαίου

To δημοσίευμα του Anadolu εμπλουτίζεται από σχόλια ενός απόστρατου σμήναρχου, του Γκούρσελ Τοκμάκογλου, ειδικού όπως αναφέρεται σε θέματα ασφαλείας και τρομοκρατίας και πρώην επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος σχολίασε τις εικόνες του Αnadolu απειλώντας: «Το νησί ανήκει στην Τουρκία σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης λόγω της απόστασής του από την ηπειρωτική χώρα. Η Ελλάδα έχει πάρει το νησί μας. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή η σημαία είναι έγκλημα. Είναι απαραίτητο να πούμε, “Ή αφαιρέστε τη σημαία από εδώ ή θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο”».

Ο Τοκμάκογλου δηλώνει επίσης ότι «η παρουσία λουλουδιών αποτελεί ένδειξη ότι η ζωή συνεχίζεται στο νησί εδώ και καιρό» και συνεχίζει: «Είναι μια συμπεριφορά που αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και το δίκαιο της Λωζάννης και της Τουρκίας. Είναι μία σοβαρή υπόθεση. Πλέον η Τουρκία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά δείχνει και ότι η Ελλάδα προχωρεί σε μία μεγάλη πρόκληση. Το γεγονός ότι έχτισαν την εγκατάσταση σε ένα ακρωτήριο απέναντι από την Τουρκία και ότι ύψωσαν τη σημαία σε ένα σημείο που να την βλέπουν οι ψαράδες και τα τουριστικά σκάφη από την Τουρκία είναι στην πραγματικότητα πρόκληση. Οι κρατικές αρχές το αξιολογούν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ