ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανεβαίνει το θερμόμετρο για τις υποκλοπές: Σκληρή επίθεση από Ανδρουλάκη, Τσίπρα κατά Μητσοτάκη

Ανεβαίνει το θερμόμετρο για τις υποκλοπές: Σκληρή επίθεση από Ανδρουλάκη, Τσίπρα κατά Μητσοτάκη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι με τις αθλιότητες κατά του πρωθυπουργού θα ασχοληθούμε μετά τη διαλεύκανση του ζητήματος με τον λανθασμένο χειρισμό της ΕΥΠ INTIME

Τις «αναγνωριστικές» βολές του προηγούμενου 48ώρου εναντίον του πρωθυπουργού για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, διαδέχθηκαν την Κυριακή σφοδρά πυρά από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Αλέξη Τσίπρα. Αφορμή στάθηκαν δηλώσεις του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκου Ρωμανού, καθώς και άλλες διαρροές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Για διαστρέβλωση των όσων είπε, έκανε λόγο ο Νίκος Ρωμανός -κάτι που αμφισβήτησε η Χαριλάου Τρικούπη-, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Με τις αθλιότητες κατά του πρωθυπουργού θα ασχοληθούμε μετά τις απαντήσεις για την ΕΥΠ». Τη Δευτέρα, αναμένεται η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπόθεση.

Οργή Ανδρουλάκη

Οι αναφορές στο πρόσωπό του προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη: «Η κυβέρνηση κατακλύζει με χυδαίες διαρροές τον δημόσιο διάλογο» επισημαίνει και κάνει λόγο για «στελέχη της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει ότι θεωρεί υπεύθυνο για την κατάντια των θεσμών τον κ. Μητσοτάκη και επαναλαμβάνει τα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις εις βάρος του.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αλλεπάλληλα tweet επισημαίνει τα εξής:

«Τρεις μέρες μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό μου τηλέφωνο, την ίδια περίοδο μάλιστα που έγινε απόπειρα παγίδευσης του και με το #Predator, που έχει τη δυνατότητα να σε βιντεοσκοπεί 24 ώρες το 24ωρο, η κυβέρνηση κατακλύζει με χυδαίες διαρροές τον δημόσιο διάλογο.

»Κυκλοφορούν σενάρια εκτός πραγματικότητας εμπλέκοντας τρίτες χώρες ότι τάχα αυτές ζήτησαν την παρακολούθησή μου διασύροντας τη χώρα διεθνώς. Οι Πρέσβεις της Ουκρανίας και της Αρμενίας τους διέψευσαν δημόσια.

»Στελέχη της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους.

»Έφτασε στο σημείο ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ να αξιολογεί δημοσίως τις συνακροάσεις της ΕΥΠ σε βάρος μου. Άραγε γνωρίζει το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων;

»Η χώρα μας και οι θεσμοί της δεν αξίζουν αυτή την κατάντια για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης.
Θα επαναλάβω λοιπόν το αίτημα να έρθουν όλα στο φως με διαφάνεια και σεβασμό στους κανόνες της Δημοκρατίας.

»Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με δική του απόφαση πέρασε η ΕΥΠ στην άμεση και αποκλειστική δικαιοδοσία του, ο οποίος άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο ώστε ο εκλεκτός του κ. Κοντολέων να διοριστεί, οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις:

»- Για ποιο λόγο ήμουν υπό παρακολούθηση;
- Ποιοι κατέχουν και για λογαριασμό ποιων χρησιμοποιούν το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator στην Ελλάδα σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων για να συλλέξουν υλικό εκβιασμού προσώπων;»

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης να κλείσει τη βάνα του οχετού πριν πνιγεί μέσα του ο ίδιος

Την ίδια ώρα, σκληρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έλαβε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί, όπως κάθε κατηγορούμενος».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγόρησε, δε, τη ΝΔ για λειτουργία «κοινών εκβιαστών» και «πρακτικές μαφίας»

«Ενώ όλοι περιμένουμε την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη, που από ό,τι φαίνεται όπως κάθε κατηγορούμενος έλαβε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί, παρακολουθούμε έκπληκτοι τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ να λειτουργεί με όρους κοινών εκβιαστών.

»Οι στοχευμένες 'διαρροές' για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μετά το επίσημο έναυσμα που έδωσε με δήλωσή του ο επικεφαλής του γραφείου τύπου της ΝΔ, επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. Ότι οι αυτουργοί των παράνομων παρακολουθήσεων συνδέονται με πρακτικές μαφίας.

Ο κ. Μητσοτάκης καλά θα κάνει να κλείσει τη βάνα του οχετού, πριν πνιγεί μέσα του ο ίδιος».

Σημειώνεται ότι στις δηλώσεις του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ στις οποίες αναφέρονται οι Νίκος Ανδρουλάκης και Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ρωμανός φέρεται να εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει να φοβηθεί κάτι από την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Το στέλεχος της ΝΔ επανέλαβε τα περί «νόμιμης συνακρόασης μέσω της ΕΥΠ», ενώ έριξε το μπαλάκι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει και ο Νίκος Ανδρουλακης να δώσει απαντήσεις στις αιτιάσεις που αφορούν τη νόμιμη συνακρόαση μέσω της ΕΥΠ.

Επιπλέον, φέρεται να ανέφερε για τον Νίκο Ανδρουλάκη: να έχει το θάρρος να κοινοποιήσει τα στοιχεία που θα μάθει μόνο ο ίδιος, καθώς είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

«Μονταζιέρα» επικαλείται ο Νίκος Ρωμανός

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ρωμανός διαψεύδει ότι μίλησε για «προσωπικά δεδομένα» του Νίκου Ανδρουλάκη και κάνει λόγο για «fake news» και συντονισμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης των όσων δήλωσε.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ επισημαίνει: «Η άθλια συντονισμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης όσων είπα με πάνω από 30 ώρες καθυστέρηση είναι ενδεικτική του ποιος θέλει να σύρει τον πολιτικό διάλογο για ένα σημαντικό ζήτημα στον βούρκο.

»Αρχικά είπαν ότι έκανα δηλώσεις σε σταθμό που ουδέποτε βγήκα. Μετά έφτιαξαν και fake κείμενο απομαγνητοφώνησης βάζοντας λόγια στο στόμα μου που ποτέ δεν είπα. Βλέπετε στη συγκεκριμένη περίπτωση ούτε η κοπτοραπτική αρκούσε για να στηθεί το fake αφήγημα.

»Είπα το αυτονόητο που λέμε σε όλους τους τόνους από την Παρασκευή. Ότι η νόμιμη συνακρόαση της ΕΥΠ με εντολή της αρμόδιας εισαγγελίας αφορά (εξ ορισμού) ευαίσθητα στοιχεία (αφού γίνεται μόνο για λόγους εθνικού συμφέροντος) για αυτό και θα ενημερωθεί ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης αναλυτικά. Για αυτό επιχείρησε από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση να επικοινωνήσει μαζί του και για αυτό θα ενημερωθεί και αρμοδίως από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ.

»Άρα τις αντίστοιχες απαντήσεις που δημόσια ζητάει ο κ. Ανδρουλάκης, θα μπορεί να τις δώσει μόνο ο ίδιος! Ουδέποτε μίλησα για «προσωπικά δεδομένα» παρότι στην fake απομαγνητοφώνηση που έστρωσε το έδαφος για τη συντονισμένη επίθεση εναντίον μου υπήρχαν. Ουδέποτε υπονόησα ότι γνωρίζω οτιδήποτε παραπάνω για την υπόθεση. Φυσικά επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου απέναντι σε όλους όσους διαστρέβλωσαν, ενορχήστρωσαν και αναπαρήγαγαν τα fake news και την άθλια επίθεση εναντίον μου.»

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος δημοσιοποίησε απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Ρωμανού με τις επίμαχες αναφορές και απηύθυνε το ερώτημα: «Κύριε Μητσοτάκη, θα παραμείνει στη θέση του;».

Διαβάστε επίσης:

Στην αντεπίθεση το ΠΑΣΟΚ για Ρωμανό: «Θα παραμείνει στη θέση του κ. Μητσοτάκη;»

Οικονόμου: Με τις αθλιότητες κατά του πρωθυπουργού θα ασχοληθούμε μετά τις απαντήσεις για την ΕΥΠ

Η κυβέρνηση, διά στόματος Γιάννη Οικονόμου, επαναλαμβάνει ότι προτεραιότητα έχει να ολοκληρωθεί η διερεύνηση και να απαντηθούν τα ερωτήματα ώστε να μην μείνουν σκιές για την υπόθεση.

Ωστόσο, στην απάντησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζει ότι: κατόπιν η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με «τις αθλιότητες και τις συκοφαντίες σε βάρος του Πρωθυπουργού, με τα ψέματα όσων επιχειρούν, με αφορμή τη σοβαρή αυτή υπόθεση, να προκαλέσουν αισχρούς συνειρμούς».

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, μετά το λανθασμένο χειρισμό της ΕΥΠ σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση της τηλεφωνικής γραμμής του κ. Ανδρουλάκη, είναι σημαντικό και ως εκ τούτου απαιτείται μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο χειρισμό του. Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που υπέπεσε στην αντίληψή της το ζήτημα, προχώρησε στην άμεση λήψη δραστικών πολιτικών πρωτοβουλιών, που περιελάμβαναν και παραιτήσεις.

»Ταυτόχρονα, χειρίζεται το ζήτημα με απόλυτο θεσμικό σεβασμό, στο πλαίσιο του νόμου, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως κάθε πτυχή του, διασφαλίζοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον. Το μείζον τώρα είναι να ολοκληρωθεί η πλήρης διερεύνησή του: να διευκρινιστεί το τι, το πώς και το γιατί. Η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε αυτό. Γιατί εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση.

»Με τις αθλιότητες και τις συκοφαντίες σε βάρος του Πρωθυπουργού, με τα ψέματα όσων επιχειρούν, με αφορμή τη σοβαρή αυτή υπόθεση, να προκαλέσουν αισχρούς συνειρμούς, θα ασχοληθούμε όταν ολοκληρωθεί θεσμικά η διερεύνηση και αποτίμηση των πραγματικών συμβάντων.»

Είναι φανερό ότι το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει καθώς τη Δευτέρα αναμένεται η δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός με τη δημόσια δήλωσή του θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί, ενώ θα δηλώσει πρόθυμος να αναλάβει θεσμικές πρωτοβουλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ