ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Η κυβέρνηση θα ματαιώσει τα σενάρια ανωμαλίας που απεργάζονται διάφοροι

Οικονόμου: Η κυβέρνηση θα ματαιώσει τα σενάρια ανωμαλίας που απεργάζονται διάφοροι
O κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου INTIME/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, το οποίο θα αποτελέσει άλλωστε και το θέμα της αυριανής συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών επικεντρώθηκε η σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ρίξει άπλετο φως στο θέμα της νόμιμης παρακολούθησης από την ΕΥΠ του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινάλ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ έκανε λόγο για «σενάρια ανωμαλίας» τα οποία απεργάζονται διάφοροι, και τα οποία η κυβέρνηση θα ματαιώσει μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ο κ. Οικονόμου, ερωτηθείς για το τι θα πει ο πρωθυπουργός αύριο στη Βουλή, είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης αύριο θα επικεντρωθεί πρώτον, στον προσδιορισμό του ζητήματος της επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη στις σωστές του διαστάσεις και δεύτερον, στο νέο θεσμικό πλαίσιο της ΕΥΠ δεδομένου ότι πρόκειται για έναν σημαντικό βραχίωνα ασφάλειας της χώρας μας».

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δεσμεύτηκε για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πρώτοι εμεις δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη», τόνισε.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής χαρακτήρισε «κορυφαίο ατόπημα θεσμικής ασέβειας τη διαρροή, όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των συζητήσεων της επιτροπής από την αντιπολίτευση: «Χθες αναδείχθηκε η υποκρισία της αντιπολίτευσης. Οι συζητήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι απόρρητες. Όπως επεσήμανε ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής, μεταδιδόταν επιλεκτικά σε συγκεκριμένα Μέσα με αποτέλεσμα να παραβιαστεί το απόρρητό της. Οι επιλεκτικές διαρροές δημιουργούν ένα δόλιο αφήγημα που αντιβαίνει στις νόμιμες διαδικασίες. Κάποιοι που παριστάνουν τους θεματοφύλακες της νομιμότητας δεν χάνουν την ευκαιρία να την πλήττουν βάναυσα».

Για την επίσκεψη Mohamed bin Zayed Al Nahyan, το μεταναστευτικό και τη νέα σχολική χρονιά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Α.Υ. Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan στην Ελλάδα:

«Η επίσκεψη λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κατάρ και μερικές βδομάδες μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα, πόλος σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή μας, είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής που οικοδομεί και εδραιώνει συμμαχίες με χώρες της περιοχής και εμπεδώνει το στρατηγικό άνοιγμα στις χώρες του Κόλπου», τόνισε.

«Η χώρα μας μπορεί να είναι η γέφυρα των χωρών αυτών με την Ευρώπη», πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι μέσω της επίσκεψης του προέδρου των ΗΑΕ, της οποίας είχε προηγηθεί και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο 'Αμπου Ντάμπι, επιβεβαιώνεται η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε: «Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται τόσο στον Έβρο όσο και στα θαλάσσια σύνορά μας μια αυξανόμενη πίεση για παράνομες μεταναστευτικές ροές. Μόνο μέσα στον Αύγουστο, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αποπειράθηκαν να μπουν παρανόμως από τα ελληνοτουρκικά σύνορα 25.000 παράτυποι μετανάστες, επισημαίνοντας τον ρόλο ενορχηστρωτή των τουρκικών Αρχών: «Τους άφησαν εκεί οργανωμένα συμφέροντα και στη συνέχεια καλούσαν την Ελληνική Αστυνομία να τους παραλάβει. Βέβαιο είναι επίσης ότι η τουρκική πλευρά παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες αλλά και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την κοινή δήλωση ΕΕ και Τουρκίας, επιχειρεί την εργαλειοποίηση των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων προκειμένου να εκβιάσει και να πλήξει τη χώρα μας. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι όπως προκύπτει από τις δικές τους μαρτυρίες, οι 38 μετανάστες πρόσφυγες που πέρασαν τον Έβρο τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου οδηγήθηκαν εκεί από τις τουρκικές Αρχές», είπε.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες φυλάσσουν τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακολουθούμε αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι στην τελευταία συνεδρίαση αποφασίστηκε να υπάρξει σταδιακή ενίσχυση του φράκτη στον Έβρο. «Η χώρα μας ξέρει και μπορεί να διαχειριστεί και αυτό το ζήτημα με απόλυτη επάρκεια».

Αλλάζοντας θέμα, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια σε τρεις νέες καινοτομίες στα σχολεία με αφορμή την επικείμενη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Τo νέο σχολικό έτος πρόκειται να ξεκινήσει με επέκταση του ολοήμερου σχολείου από τις 4 στις 5:30 μ.μ., με νέα ψηφιακά εργαλεία, καθώς και επιπλέον 8.500 μόνιμους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν φέτος» τόνισε και επεσήμανε πως και τη νέα σχολική χρονιά θα συνεχιστούν οι καινοτομίες που εισήχθησαν καθολικά ήδη από πέρυσι, όπως τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, τα διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία, τα πρότυπα ΕΠΑΛ. «Πέρα από αυτά εισάγονται φέτος με αποφάσεις της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και της υφυπουργού Ζέττας Μακρή τρεις επιπλέον καινοτομίες. Πρόκειται για τους εκπαιδευτικούς ομίλους, τους μέντορες και τους συντονιστές. Συγκεκριμένα:

  • Πρώτον: Εκπαιδευτικοί όμιλοι. Οι Διευθυντές/ντριες των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να συγκροτούν εκπαιδευτικούς ομίλους, μετά τη λήξη του ημερήσιου προγράμματος διδασκαλίας ή κατά τις διδακτικές ώρες του ολοήμερου προγράμματος. Οι όμιλοι μπορούν να προσφέρουν δράσεις όπως δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία αλλά και να διοργανώνουν πολιτικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές δράσεις.
  • Δεύτερον: Παιδαγωγικός Σύμβουλος - Μέντορας στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. O ρόλος του είναι να εμπνεύσει, να προσανατολίσει και να υποστηρίξει κάθε νεοδιοριζόμενο εκπαιδευτικό με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.
  • Τρίτον: Ενδοσχολικός Συντονιστής που είναι ένα όργανο συντονισμού του εκπαιδευτικού έργου σε επίπεδο σχολικής μονάδας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση μένει αταλάντευτα προσηλωμένη στη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο.

Ο κ. Οικονόμου έκανε εκτενή αναφορά στα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, λέγοντας: «Η ελευθερία του τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, αυτονόητη και απόλυτα σεβαστή. Η λειτουργία του Τύπου είναι σχεδόν απροϋπόθετη αλλά ταυτόχρονα γίνεται με προϋποθέσεις που οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να σέβονται. Οι πολιτικοί έχουν δικαίωμα να αντιπαρατίθενται με τον δημοσιογράφο. Αυτό προάγει τη δημοκρατία».

Αναφερόμενος ειδικά στο χθεσινό δημοσίευμα της πολιτικής ιστοσελίδας Politico και στις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε στην κυβέρνηση, είπε:

«Στο άρθρο του Politico, χθες, φιλοξενούνταν ανακρίβειες και η κυβέρνηση αντέδρασε. Το Politico σήμερα προβαίνει σε μερική ανασκευή των χθεσινών, κάτι που δείχνει ότι οι ενστάσεις μας ήταν βάσιμες. Η κυβέρνηση αρνείται κάθε εμπλοκή με το Predator και τα κακόβουλα λογισμικά. Στην παράθεση απόψεων δεν υπάρχουν κερδισμένοι και ηττημένοι. Μόνος κερδισμένος είναι το πολίτευμα. Όσοι αποπέμπουν μύδρους κατά της κυβέρνησης επειδή τόλμησε να αντιδράσει απέναντι σε ένα δημοσίευμα, σήμερα τι έχουν να πουν;

Όσον αφορά στη δική του προσωπική τοποθέτηση απέναντι στη συντάκτρια του άρθρου Νεκταρία Σταμούλη και τα περί σχέσεών της με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οικονόμου είπε:

«Η χθεσινή αναφορά μου στην κ. Σταμούλη ήταν καθ' υπερβολή και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

Δείτε την ενημέρωση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ