ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης στις 12 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση με Μακρόν για Τουρκία και ενέργεια

Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης στις 12 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση με Μακρόν για Τουρκία και ενέργεια
O Εμανουέλ Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε παλαιότερη συνάντησή τους AP Photo / Francois Mori

Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει στην Γαλλία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών αναμένεται να επικεντρωθούν στα ενεργειακά ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη, αλλά και τα ελληνοτουρκικά, ιδιαίτερα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας, τις οποίες καταδίκασε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πέρα από τους κοινούς προβληματισμούς και την ανάγκη στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εντός της ΕΕ λόγω της ενεργειακής ακρίβειας, οι ηγέτες Γαλλίας και Ελλάδας αναμένεται να συζητήσουν και για τις σχέσεις των δυο χωρών.

Να σημειωθεί ότι Παρίσι και Αθήνα έχουν υπογράψει σημαντικές συμφωνίες στον αμυντικό τομέα, αλλά και στα εξοπλιστικά προγράμματα με την έλευση των Rafale και των φρεγατών Belharra.

«Πυρά» Μακρόν κατά Άγκυρας: Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα «τουρκικά αφηγήματα»

«Βολές» κατά της Άγκυρας εξαπέλυσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αμφισβητώντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό και ζητώντας να αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Liberation, κατά την ομιλία που απηύθυνε στους Γάλλους πρεσβευτές την Πέμπτη, ο Εμανουέλ Μακρόν συσχέτισε την Τουρκία με τη Ρωσία και την Κίνα, κάνοντας λόγο για «αφηγήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Συγκεκριμένα, ενώπιον των Γάλλων διπλωματών που είχαν συγκεντρωθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για άνοδο «αυταρχικών δυνάμεων και ανισορροπία» αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Τα τελευταία χρόνια, σε αρκετές περιπτώσεις, έχει συμβεί το αδιανόητο. Ας προετοιμαστούμε για το αδιανόητο αύριο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ποτέ η παγκόσμια τάξη πραγμάτων δεν ήταν τόσο διαλυμένη».

Ο ίδιος χρησιμοποίησε τον όρο γεωπολιτική «ταλάντευση» για την τρέχουσα πραγματικότητα και ζήτησε να αντιμετωπισθούν «οι ρωσικές, κινεζικές, τουρκικές αφηγήσεις».

Οι αιχμές του Γάλλου προέδρου κατά της Άγκυρας δεν σταμάτησαν εδώ, καθώς σημείωσε: «Η Γαλλία θα συνεχίσει να συνομιλεί με τη Ρωσία. Ποιος θέλει να είναι η Τουρκία η μοναδική δύναμη στον κόσμο που θα εξακολουθεί να συνομιλεί με τη Ρωσία;»

Οι φράσεις αυτές του Μακρόν είναι χαρακτηριστικές για το τρόπο που εκλαμβάνει το ρόλο της Τουρκίας στο διεθνές στερέωμα και κυρίως έναντι της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας έχει γίνει αποδέκτης ωμών απειλών και αμφισβήτησης της κυριαρχίας της.

Μόλις το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να απειλήσει ευθέως με εισβολή στα νησιά του Αιγαίου.

Διαβάστε επίσης:

Μετά τον Ερντογάν απειλή εισβολής και από τον Μπαχτσελί: «Είναι πολύ εύκολο να περάσουμε το Αιγαίο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ