ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη με την Τουρκία»

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη με την Τουρκία»
AP Photo / Burhan Ozbilici

Νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέχεια των ωμών απειλών που εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο και για τις οποίες έλαβε αυστηρή απάντηση από την Αθήνα αλλά και την ΕΕ.

Στις νέες δηλώσεις του, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα δεν είναι ισότιμος συνομιλητής της Τουρκίας, πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά.

«Η Ελλάδα δεν είναι στο επίπεδό μας, καθώς δεν είναι ισότιμη πολιτικά, οικονομικά ή στρατιωτικά», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν δεν κρύβει την πρόθεσή του για εισβολή στα ελληνικά νησιά

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδώθηκε το Σαββατοκύριακο σε ένα «κρεσέντο» εμπρηστικών δηλώσεων εναντίον της Ελλάδας απειλώντας με τουρκική εισβολή στα ελληνικά του Αιγαίου και κάνοντας αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν:

«Η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση σε ανάπτυξη. Ξέρετε, λένε για μας οι "τρελοί Τούρκοι"… Οι τρελοί Τούρκοι συνεχίζουν το δρόμο τους αναπτυσσόμενοι. Ω Έλληνες! Κοιτάξτε την Ιστορία. Αν θα προχωρήσετε άλλο το τίμημα θα είναι βαρύ. Μία μόνο κουβέντα έχουμε για την Ελλάδα: Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Δεν δεσμευόμαστε από την κατοχή που κάνατε στα νησιά. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Όπως λέμε, μία νύχτα μπορεί ξαφνικά να έρθουμε».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν κατά την επίσκεψη του στο φεστιβάλ τεχνολογίας “TEKNOFEST” που λαμβάνει χώρα στην Αμισό (Σαμψούντα), όπου παρουσιάστηκε το πρωτότυπο του τουρκικής κατασκευής μη επανδρομένου μαχητικού αεροσκάφους “Kizilelma”(Κόκκινη Μηλιά). Η κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Baykar, που κατασκευάζει και τα τουρκικά drone (UAV), και ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ερντογάν, Μπαϊρακτάρ.

Επιστολές Δένδια σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τις «εξωφρενικές» δηλώσεις Ερντογάν

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στις προκλήσεις Ερντογάν. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ για τις απειλές σε βάρος της Ελλάδας από τον Τούρκο πρόεδρο και από μια σειρά Τούρκων αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται να αποστείλλει άμεσα επιστολές στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ στον απόηχο των πρωτοφανών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες.

Στις εν λόγω επιστολές θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το κείμενο των δηλώσεων αυτών είναι τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Ο κ. Δένδιας έχει ήδη προχωρήσει στην άμεση ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο.

Κομισιόν: «Πηγή μεγάλης ανησυχίας», οι δηλώσεις Ερντογάν κατά της Ελλάδας

«Πηγή μεγάλης ανησυχίας», χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν κατά της Ελλάδας, καλώντας την Τουρκία να απέχει από επιθετική ρητορική και να σέβεται την κυριαρχία και την ακεραιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει στη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο απάντησε τα εξής:

«Οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοιχτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου καλή τη πίστει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Τσεχία: Απαράδεκτες οι απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας

Για «απαράδεκτη απειλή κατά των κρατών-μελών» από την Τουρκία κάνει λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας -χώρα που προεδρεύει της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο- με ανάρτηση στο twitter σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας.

«Ένας από τους στόχους της τσεχικής προεδρίας είναι η προώθηση του διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας. Η απαράδεκτη απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αυτή που εκφράστηκε για την Ελλάδα κατά την πρόσφατη δημόσια ομιλία του Προέδρου Ερντογάν, είναι εξαιρετικά επιζήμια από αυτή την άποψη», σημειώνει το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης στις 12 Σεπτεμβρίου

Η διπλωματική κινητικότητα της Αθήνας θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις 12 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών αναμένεται να επικεντρωθούν στα ενεργειακά ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη, αλλά και τα ελληνοτουρκικά, ιδιαίτερα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας, τις οποίες καταδίκασε ο Γάλλος πρόεδρος.

Να σημειωθεί ότι Παρίσι και Αθήνα έχουν υπογράψει σημαντικές συμφωνίες στον αμυντικό τομέα, αλλά και στα εξοπλιστικά προγράμματα με την έλευση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών Belharra.

Διαβάστε επίσης:

«Πυρά» Μακρόν κατά Άγκυρας: Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα «τουρκικά αφηγήματα»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ