ΠΟΛΙΤΙΚΗ

86η ΔΕΘ - Μητσοτάκης: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος - Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη με Τουρκία

86η ΔΕΘ - Μητσοτάκης: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος - Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη με Τουρκία
«Τρία "όχι". Όχι εκλογές, όχι αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός. Όποια αλλαγή θα κάλυπτε επικοινωνιακές και όχι ουσιαστικές ανάγκες», είπε ο πρωθυπουργός. AP Photo / Giannis Papanikos

Το στίγμα των κυβερνητικών κινήσεων μέχρι και τις ερχόμενες εκλογές έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή (11/09), στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ και η οποία διήρκεσε τρεις ώρες. Ο πρωθυπουργός έδωσε τέλος στα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ υπογράμμισε πως δεν θα προχωρήσει ούτε σε ανασχηματισμό, αλλά ούτε και σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Παράλληλα, έστειλε για ακόμη μία φορά αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να εγκαταλείψει την οδό των προκλήσεων, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος παραμένει πάντοτε ανοικτός σε μια νέα συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα τρία «όχι» του πρωθυπουργού

Ξεκινώντας από τον εκλογικό νόμο, ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τα σενάρια περί αλλαγής του δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι κωλοτούμπας». Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του αν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην γίνουν εκλογές με απλή αναλογική.

«Τρία "όχι". Όχι εκλογές, όχι αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός. Όποια αλλαγή θα κάλυπτε επικοινωνιακές και όχι ουσιαστικές ανάγκες» είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να έρθω και να πω ότι κατεβάζω τον πήχη της αυτοδυναμίας, με σκοπό να την εξασφαλίσω».

Συνέχισε λέγοντας πως «δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου εκτός από μία περίπτωση: Εάν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και πει ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι μια "βόμβα" για τα εκλογικά θεμέλια».

Σημείωσε ωστόσο πως:

«Πιστεύω ότι αυτό δεν θα συμβεί, είμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευτούμε με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, χωρίς αλλαγή ή προσαρμογή. Εχω χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή τη σχέση δεν είναι διατεθειμένος να την υποθηκεύσω».

ΔΕΘ - Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη με Τουρκία - Τέλος στα σενάρια για εκλογικό νόμο

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός απέκλεισε ότι στην παρούσα χρονική στιγμή θα υπάρξουν επιπρόσθετα μέρτρα, πέραν των όσων είχε εξαγγείλει ο ίδιος το Σάββατο κατά τα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ.

«Ας αφομοιώσουμε και ας δρομολογήσουμε αυτά που ανακοινώσαμε. Κάθε υπέρβαση των στόχων μας κάνει να αισθανόμαστε ότι αν χρειαστεί κάτι παραπάνω θα μπορέσουμε να το καλύψουμε. Θα δοθεί αύριο στους συναρμόδιους υπουργούς η ευκαιρία να τα εξηγήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Η κάλπη της απλής αναλογικής και η «πολιτική τερατογένεση»

Για την κάλπη της απλής αναλογικής και του σοβαρού ενδεχομένου να πάμε σε δεύτερες εκλογές, ο πρωθυπουργός είπε: «Η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα, οδηγεί σε ασταθείς κυβερνήσεις και ετερόκλητες συμμαχίες σε μια εποχή που η χώρα πρέπει να παίρνει γρήγορα αποφάσεις. Εκτιμώ ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές λόγω απλών μαθηματικών».

«Αριθμητικά, αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε στον κοινοβουλευτικό συσχετισμό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Θεωρητικά μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Υπάρχει περίπτωση το πρώτο κόμμα να κερδίσει τις εκλογές, αλλά κυβέρνηση να σχηματιστεί από τον κ. Τσίπρα, τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Κουτσούμπα. Αυτό θα είναι μια πολιτική τερατογένεση και γι' αυτό οφείλω να ενημερώσω και να προειδοποιήσω τους πολίτες για το ενδεχόμενο αυτό αυτό», σημείωσε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

86η ΔΕΘ - Μητσοτάκης: Θα ήταν πολιτική τερατογένεση μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜεΡΑ25 και ΚΚΕ

«Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας»

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στα εθνικά θέματα, στηλιτέυοντας για ακόμη μία φορά την τουρκική επιθετικότητα και ρητορική.

«Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 86η ΔΕΘ, σημειώνοντας πως ο ίδιος είναι ανοιχτός σε επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι εξαιρετικά προβληματική η διαρκής προκλητικότητα από το τουρκικό κατεστημένο. Πριν τις εκλογές τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν σε εθνικισμό αλλά υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα εθνικά θέματα.

Πρόσθεσε δε: «Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις. Η Τουρκία προκαλεί την ένταση και παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία. Θα χτίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας. Θα εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αλλά θα έχουμε και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες με την Τουρκία».

«Επιδιώκουμε πάντα ανοικτούς διαύλους με την Τουρκία. Είμαι πάντοτε ανοικτός σε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν, έστω κι αν εκείνος δεν το θέλει αυτό. Ωστόσο, όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές, τα έχω ξανακούσει αυτά και στο παρελθόν και πάλι ξανασυναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της Τουρκίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη στην ελληνική εθνική κυριαρχία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: «Αν συνέβαινε αυτό, η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση απολύτως καταλυτική. Γνωρίζει πολύ καλά την επάρκεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να κοπεί ο βήχας σε όποιον φαντασιώνεται μια τέτοια πολιτική».

Για την ενεργειακή κρίση: Έχουμε εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

«Για το ζήτημα των τιμών απάντησα. Ξαναδείχνω τον πίνακα. Να σταματήσει η παραπληροφόρηση. Δεν είναι δυνατόν να κινούμαστε σε κόσμο fake news σε κρίσιμα ζητήματα. Να μην αναπαράγονται ψέματα με αυτή τη συχνότητα. Μπορώ να διαβεβαιώσω, ότι έχουμε κάνει ότι χρειαστεί για να εξασφαλιστεί πλήρως η ενεργειακή επάρκεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά.

ΔΕΘ 2022 - Μητσοτάκης: Έχουμε εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Για τις επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο

Για τις επιδοτήσεις που δίνει η κυβέρνηση για το χειμώνα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για γενναία επιδότηση για το φυσικό αέριο.

«Πράγματι εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ρεύματος που να δίνει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι επιβεβλημμένο. Σκοπός δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές αλλά και η μείωση της κατανάλωσης. Είναι γενικό πλαίσιο που θα ισχύει από τον Οκτώβριο και μετά. Κάθε νοικοκυριό ασχέτως κατανάλωσης θα λάβει στήριξη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

86η ΔΕΘ - Μητσοτάκης: Γενναία η επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου

Για τα οφέλη του στεγαστικού προγράμματος

Άμεσα αναμένεται να «τρέξει» το στεγαστικό πρόγραμμα με επίκεντρο τους νέους, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 86η ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως δίνεται προτεραιότητα στους νέους και στο στεγαστικό πρόγραμμα προσθέτοντας πως είναι διατεθειμμένος να συζητήσει κάθε πρόταση η οποία θα κριθεί ενδιαφέρουσα για την επίλυση του προβλήματος.

86η ΔΕΘ - Μητσοτάκης: Πολλαπλά τα οφέλη του στεγαστικού προγράμματος

Για τις παρακολουθήσεις

«Προφανώς δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός, κανείς όμως δεν μπορεί να εξαιρείται διά νόμου από μία εν δυνάμει παρακολούθηση. Πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά φίλτρα…»: αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στα πλαίσια της ΔΕΘ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνηση ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για τις παρακολουθήσεις και υπογράμμισε πως με μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες.

86η ΔΕΘ – Μητσοτάκης: Προφανώς δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού σε μορφή liveblog

ΔΗΜΟΦΙΛΗ