ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρ ομαδόν κατά Τουρκίας για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Πυρ ομαδόν κατά Τουρκίας για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού
Στιγμιότυπο από τις έρευνες σκάφους του Λιμενικού Σώματος ανοικτά της Μυτιλήνης το πρωί της Πέμπτης (06/10) EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

«Ομοβροντία» επικρίσεων εναντίον της Άγκυρας έχουν προκαλέσει τα δύο πολύνεκρα ναυάγια σε Κύθηρα και Μυτιλήνη, αντίστοιχα, καθώς Αθήνα και Βρυξέλλες εκτιμούν πως η Τουρκία επιμένει στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, τη στιγμή, μάλιστα, που ξεκινά τις εργασίες της στην Πράγα η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Όπως όλα δείχνουν, η διπλή ναυτική τραγωδία στο Αιγαίο, δεν αποκλείεται να συζητηθεί στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, όπου βρίσκονται τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου, εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο:

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».

Νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος του Γιάννη Οικονόμου, είχε εκφράσει τη θλίψη της για το θάνατο τόσων ανθρώπων στα νερά του Αιγαίου.

«Αυτό που έγινε χθες από τους διακινητές ισοδυναμούν με εγκληματική ενέργεια», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για τεράστιες ευθύνες των τουρκικών αρχών.

Νωρίτερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι οι τουρκικές Αρχές δεν έκαναν προσπάθεια να αποτρέψουν τις τραγωδίες.

«Έκανα έκκληση στην Τουρκία. Το Λιμενικό με ενημέρωσε πως βλέπει και άλλες βάρκες να προσπαθούν να έρθουν στην Ελλάδα με τον καιρό να είναι άσχημος, υπάρχουν άνεμοι 7 μποφόρ. Έχω επικοινωνήσει με την τουρκική κυβέρνηση για το ζήτημα. Με ενημέρωσαν οι τουρκικές Αρχές πως έχουν καταγράψει το αίτημά μας», σχολίασε για τα όσα συνέβαινα τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο ο Νότης Μηταράκης.

Και πρόσθεσε:

«Είχαμε δύο σημαντικά ναυάγια δυστυχώς στο Αιγαίο, το ένα στα Κύθηρα, το οποίο είναι η διαδρομή η ιστιοπλοϊκή από τουρκικά λιμάνια προς Ιταλία, η οποία σε κάποιο σημείο πλησιάζει τα Κύθηρα και όταν ο καιρός είναι πολύ δυσμενής όπως τώρα έχουμε ναυάγια».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο κ. Μηταράκης είχε αποστείλει διπλό μήνυμα, σε Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας την Άγκρα να λάβει μέτρα για να προληφθούν άλλες αποχωρήσεις μεταναστών από τα τουρκικά παράλια και ζητώντας από το μπλοκ να δράσει.

«Επείγουσα έκκληση στην Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για να προληφθούν άλλες παράτυπες αναχωρήσεις, ιδιαίτερα λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Ήδη σήμερα χάθηκαν πολλές ζωές στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπιστα σκάφη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει» έγραψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφερόμενος στα δύο ναυάγια σε Μυτιλήνη και Κύθηρα.

Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκίας κόστισε ανθρώπινες ζωές

«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές» αναφέρει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο ναυάγια σε Κύθηρα και Μυτιλήνη.

«Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο», τονίζει ο υπουργός.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως «οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Επικρίσεις και από τις Βρυξέλλες

Αντιδράσεις, ωστόσο, υπήρξαν και από πλευράς ΕΕ. «Ημέρα λύπης» χαρακτήρισε τη σημερινή ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο.

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμού του ιδίου τη θλίψη μας για την τραγική απώλεια ζωών στο Αιγαίο σήμερα το πρωί. Κάθε ζωή που χάνεται ισοδυναμεί με πολλούς θανάτους», σημείωσε ο κ. Σχοινάς στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, στις Βρυξέλλες, του νέου διακανονισμού συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και της UEFA.

ΚΚΕ: Κανένας συμβιβασμός με την «κανονικότητα» του θανάτου ξεριζωμένων ανθρώπων

«Κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την "κανονικότητα" του θανάτου ξεριζωμένων ανθρώπων και την "καθημερινότητα" των πολύνεκρων ναυαγίων, όπως τα πρόσφατα ναυάγια στη Λέσβο και τα Κύθηρα με δεκάδες νεκρούς. Κανένας δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια στις αιτίες αυτής της τραγωδίας που γίνονται ακόμη πιο φανερές», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, με αφορμή τη διπλή ναυτική τραγωδία στο Αιγαίο.

«Η εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων, η επικίνδυνη δράση των διακινητών, τα αιματηρά γεωπολιτικά παζάρια στις πλάτες τους αναπτύσσονται στο έδαφος της άθλιας κι απάνθρωπης ευρωενωσιακής πολιτικής, που έχουν συνδιαμορφώσει και υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις», επισημαίνει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων, ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, που φέρνουν τεράστιους κινδύνους για το λαό και προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων».

Ελληνική Λύση: Αδιανόητο να γίνεται η τραγωδία αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης

«Είναι αδιανόητο να γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης η χθεσινή τραγωδία», ανέφερε για το χθεσινό ναυάγιο, σε παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αποδίδοντας ευθύνες στην Τουρκία.

«Αντί τα κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να εκθέσουν στη διεθνή κοινότητα τον ρόλο της Τουρκίας, ως κράτος - δολοφόνο και ως συμμορία δουλεμπόρων, αναλώνονται στην εσωστρέφεια και τη μικροκομματική αντιπαράθεση», παρατήρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ