ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ζούμε σκηνές Ισπανίας προ δεκαετίας με ευθύνη της κυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ: Ζούμε σκηνές Ισπανίας προ δεκαετίας με ευθύνη της κυβέρνησης
Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως οι «αποτρόπαιες» εικόνες βίαιης έξωσης της συνταξιούχου δημοσιογράφου για οφειλές μόλις 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες αναδεικνύουν το μέγεθος της αναλγησίας της κυβέρνησης ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Στην εκτίμηση πως οι εικόνες στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού είναι αποτέλεσμα του πτωχευτικού νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των «Πάτσηδων» προχωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως οι «αποτρόπαιες» εικόνες βίαιης έξωσης της συνταξιούχου δημοσιογράφου για οφειλές μόλις 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες αναδεικνύουν το μέγεθος της αναλγησίας της κυβέρνησης στον τρόπο που διαχειρίζεται τα «κόκκινα» δάνεια, αφού ήρε πλήρως το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Δεν πρόκειται για κάποια μεμονωμένη περίπτωση, αφού για το 2022 έχουν προγραμματιστεί πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί και πρώτης κατοικίας, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι, με κάθε λογής Πάτσηδες να αλωνίζουν ανεξέλεγκτοι και να θησαυρίζουν αγοράζοντας κοψοχρονιά τα “κόκκινα” δάνεια ανήμπορων πολιτών κι επαγγελματιών, που καλούνται εν συνεχεία να τα αποπληρώσουν στο σύνολό τους», υπογραμμίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζουν πως εικόνες έξωσης πολιτών από τα σπίτια τους με αστυνομικούς να σπάνε τις πόρτες είχαμε να δούμε από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία, αλλά στην Ελλάδα δεν είχαν υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα, ούτε και στα πιο δύσκολα χρόνια των μνημονίων, με καμία κυβέρνηση, καθώς υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας, μέχρι να την καταργήσει πλήρως η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε το 2019.

Υπενθυμίζουν, μάλιστα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ είχε καταθέσει τότε και πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του υπουργού Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, χαρακτηρίζουν τραγική ειρωνεία το ότι την ημέρα (Δευτέρα 21/11) που συνέβησαν αυτά, ο Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της τομεάρχη Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έφης Αχτσιόγλου, δεν είπε κουβέντα για την έξωση της κυρίας Κολοβού και δήλωσε ικανοποιημένος από το νομοθετικό πλαίσιο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το χαρακτήρισε «επαρκές».

«Σε μια συνθήκη οικονομικής ασφυξίας για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, εξαιτίας της ακρίβειας, κι ενώ τα επιτόκια δανεισμού εκτοξεύονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την αποπληρωμή τους κι εγκυμονώντας κινδύνους για νέα γενιά “κόκκινων” δανείων, η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από την κατάσταση αδιεξόδου νοικοκυριών, επαγγελματιών κι επιχειρήσεων», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Παραλλήλως, διατείνονται πως η σκληρή πραγματικότητα είναι πως την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας έχουν αυξηθεί και στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και τα «κόκκινα» δάνεια.

Την ίδια στιγμή, αναφέρουν πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς ούτε τρεις στους 100 κατάφεραν να πάρουν ρύθμιση.

Σε σχέση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν πως τότε υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο παρέτεινε η κυβέρνηση της ΝΔ για ένα χρόνο και στη συνέχεια καταργήθηκε πλήρως με τον πτωχευτικό νόμο.

Προσθέτουν με νόημα πως για τις μεταβιβάσεις δανείων ο νόμος του 2015 προέβλεπε υποχρεωτική πρόταση ρύθμισης από τον πιστωτή προς τον πολίτη πριν από οποιαδήποτε πράξη εκτέλεσης, ενώ επίσης προέβλεπε πλήρη φορολόγηση όλων των πράξεων των funds: «Η ΝΔ, όμως, επέλεξε να συνδέσει τον “Ηρακλή” με το νόμο του 2003 που δεν θέτει καμία τέτοια δικλείδα ασφαλείας. Επίσης, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζονταν σχήματα 120 δόσεων που έδωσαν ανακούφιση για τα χρέη απέναντι στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία».

Στην Κουμουνδουρου καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική αναγκαιότητα για ένα συνολικό και συνεκτικό πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  1. Ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για «κούρεμα» και μέρους της βασικής οφειλής.
  2. Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει δεσμευτικές ρυθμίσεις για τους πιστωτές, και για τις τράπεζες και για τα funds.
  3. Δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα.
  4. Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ