ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ ετοίμαζε μεταγραφή αεροδρομίου για την Καϊλή, τώρα κάνει ότι δεν τη γνωρίζει

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ ετοίμαζε μεταγραφή αεροδρομίου για την Καϊλή, τώρα κάνει ότι δεν τη γνωρίζει
Ο κ Ανδρουλάκης απάντησε με αυστηρή γλώσσα στη κριτική που δέχεται από τη κυβέρνηση για την απόφασή του να διαγράψει τη κ. Καϊλή Intime News

«Δεν θα συμβιβαστώ με όσους πλήγωσαν την παράταξη στο παρελθόν - Όποιος δεν έχει τη διάθεση για κοινό αγώνα δεν θα είναι στη πρώτη γραμμή της μάχης της παράταξης στις εκλογές», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αρχίζοντας την ομιλία του στη Κ.Π.Ε του κόμματος, πριν από λίγη ώρα, αναφέρθηκε στη διαγραφή της Εύας Καϊλή και της ραγδαίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ανδρουλάκης θέλησε να στείλει το μήνυμα πώς κανείς δεν θα ανακόψει την νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στις επόμενες εκλογές και πως δεν θα ανεχθεί καμία προσωπική στρατηγική από κανένα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «δεν έχω δεσμεύσεις και γραμμάτια σε κανένα. Δεν θα συμβιβαστώ με όσους πλήγωσαν την παράταξη στο παρελθόν. Κι αυτό είναι μια σταθερή αξιακή θέση της παράταξης» ενώ προειδοποίησε πώς «συμπεριφορές που φρενάρουν τη πορεία ανόδου της παράταξης δεν θα γίνουν ανεκτές. Όποιος δεν έχει τη διάθεση για κοινό αγώνα δεν θα είναι στη πρώτη γραμμή της μάχης της παράταξης στις εκλογές».

Ο ίδιος απάντησε με αυστηρή γλώσσα στη κριτική που δέχεται από τη κυβέρνηση για την απόφασή του να διαγράψει τη κ. Καϊλή με την αναφορά ότι λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος της ΝΔ μιλώντας για παραδοξότητα από το κυβερνητικό στρατόπεδο. «Αφού την χρησιμοποίησαν γι αυτό, προετοιμάζοντας μεταγραφή αεροδρομίου, τώρα η ΝΔ κάνει ότι δεν τη γνωρίζει. Συνδέουν τη δική μου παρακολούθηση με την ποινική υπόθεση που έχει προκύψει».

Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει γιατί επιλέγει να πάει σε εκλογές στο σκοτάδι κι όχι στο φώς έχοντας ξεκαθαρίσει την υπόθεση. Κατηγόρησε ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε τα ίδια με την πολιτική του στο πρόσφατο παρελθόν και παρατήρησε πώς ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας μπορούν να «μας κουνούν το δάκτυλο».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι είχε αποφασίσει να μην συμπεριλάβει εκ νέου την κ. Καϊλή στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις επόμενες ευρωεκλογές και έχει ενημερώσει γι αυτό την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κι εξήγησε γιατί δεν πήρε νωρίτερα την απόφαση διαγραφής. «Δεν θέλησα να διαμορφωθεί η εντύπωση ότι παρεμβαίνω για να επηρεάσω το πόρισμα της επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις καθώς η κ. Καϊλή είναι η σκιώδης εισηγήτρια από την Ομάδα των ευρωσοσιαλιστών», τόνισε.

Ολόκληρη η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη

«Φίλες και φίλοι,

Πριν από ένα χρόνο χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες έδωσαν με τη μαζική συμμετοχή τους ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η Δημοκρατική Παράταξη να κάνει ένα νέο ξεκίνημα και να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων!

Μας εμπιστεύτηκαν για την αναγέννηση του Κινήματος και μας έδωσαν ισχυρή εντολή για ανατροπές και ρήξεις.

Για να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα νικηφόρα και ελπιδοφόρα πορεία.
Με τη σύμφωνη γνώμη των μελών μας, ανέλαβα το βάρος της ευθύνης η ιστορική αυτή παράταξη να ξαναριζώσει στην κοινωνία, να εκφράσει γνήσια τις αγωνίες των πολιτών και να προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης μακριά από το τοξικό και ατελέσφορο δίπολο της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή την ανάγκη του δημοκρατικού κόσμου της χώρας για Αλλαγή δεν έχει δικαίωμα κανείς να την προδώσει.

Η πορεία μου ήταν όλα τα χρόνια πάντα στο προσκήνιο, χωρίς δεσμεύσεις και γραμμάτια και γι’ αυτό δεν θα συμβιβαστώ με πρακτικές, που πλήγωσαν τον κόσμο της παράταξης στο παρελθόν.

Δεν θα δεχθώ ούτε ψήγμα υπόνοιας σε θέματα διαφάνειας.

Δεν θα επιτρέψω κανείς να αμαυρώσει τη νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Όποιον και αν αφορά. Όσο ισχυρός και αν είναι, οφείλουμε να έχουμε σταθερά αξιακή στάση στα πράγματα.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις πρόσφατες αποκαλύψεις προς όφελός τους.

Αφού πρώτα αξιοποίησαν την κυρία Καϊλή σαν Δούρειο Ίππο στην υπόθεση των υποκλοπών για να θολώσουν το τοπίο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή PEGA και την προετοίμαζαν για «μεταγραφή αεροδρομίου», τώρα κάνουν ότι δεν την ξέρουν.

Έχουν το θράσος μάλιστα να προσπαθούν να συνδέσουν την παράνομη παρακολούθησή μου που ολοκληρώθηκε ένα χρόνο πριν για κάποιους απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφάλειας, με μια ποινική υπόθεση που ξεκίνησε να διερευνάται πολύ αργότερα και χωρίς να ξέρουμε αν χρησιμοποιήθηκαν τέτοιου είδους μέσα.

Εμείς όταν το ζήτημα προέκυψε, απαντήσαμε αυτόματα και καθαρά.

Έχουν κάνει το ίδιο οι πολιτικοί μας αντίπαλοι που έχουν μάθει να βάζουν εμπόδια στη δικαιοσύνη και στις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής;

Που έχουν υπονομεύσει τη διάκριση των εξουσιών πολλές φορές;

Αυτοί που κάνουν πλάτες στα συμφέροντα για να θησαυρίζουν σε βάρος του ελληνικού λαού.

Ας μας απαντήσει πρώτα ο κ. Μητσοτάκης ποιων τα δάνεια αγόρασε ο κ. Πάτσης αξίας 63 εκατομμυρίων ευρώ με δάνειο από την ίδια τράπεζα;

Τι είδους υπηρεσίες προσέφερε στα ΕΛΤΑ που άξιζαν άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ;

Ποιος είναι ο λόγος που με παρακολουθούσε η ΕΥΠ και γιατί επιλέγει εκλογές στο βούρκο αντί για το φως όπως πολλές φορές τον έχω προκαλέσει.

Ομοίως και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησε να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη, να κάνει παιχνίδια με τους θεσμούς διοργανώνοντας το δημοψήφισμα των πέντε εργάσιμων ημερών αλλά και το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με «λαγούς» και ενέχυρο βοσκοτόπια.

Γνωρίζουν οι πολίτες και τι έκανε ο κ. Τσίπρας ως Πρωθυπουργός, αλλά και ποιες είναι οι προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη στα μεγάλα θεσμικά ζητήματα της χώρας.

Γι’ αυτό καλό θα ήταν, σε αυτήν τη νέα εποχή, να μη μας κουνούν το δάχτυλο. Διότι εμείς παίρνουμε καθαρές αποφάσεις. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο ούτε του κολλητού ούτε του ανιψιού.

Και μια απάντηση για τους μετά Χριστόν προφήτες, σε όσους αναρωτιούνται γιατί δεν προχώρησα στη διαγραφή της πιο πριν.

Η υπόθεση διαφθοράς για την οποία ερευνάται η κυρία Καϊλή έγινε γνωστή την Παρασκευή.

Όλοι μας τότε μάθαμε την εμπλοκή της και αυτό το μείζον γεγονός απαιτούσε την ακαριαία πολιτική μου αντίδραση. Υπενθυμίζω ότι όταν έκανε τις απαράδεκτες δηλώσεις της για το Κατάρ, την αποδοκίμασα δημόσια.

Ένας πολιτικός αρχηγός οφείλει με τις αποφάσεις του να εκπέμπει πολιτική ουσία και όχι παραπολιτική.

Τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις της κυρίας Καϊλή τις είχα ζυγίσει και είχα πάρει τις αποφάσεις μου και τις είχα ανακοινώσει στο Προεδρείο της Ευρωομάδας ότι δεν θα ήταν υποψήφια μαζί μας στις Ευρωεκλογές το 2024.

Δεν θα άφηνα όμως να αιωρούνται υπόνοιες στο εσωτερικό και στην Ευρώπη ότι προσπαθώ να παρέμβω στην Έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA, της οποίας ήταν σκιώδης εισηγήτρια, διαγράφοντάς την για ζητήματα που αφορούσαν τη στάση της για το ζήτημα των υποκλοπών, όταν η υπόθεσή μου βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών.
Δεν υπήρχε περίπτωση να τροφοδοτήσω μία συζήτηση ότι πήραμε μία απόφαση για να επηρεάσουμε εν τέλει το πόρισμα της Επιτροπής.

Όμως, σε ζητήματα διαφθοράς, όπως αυτά που έχουν προκύψει, δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Ήδη από αύριο, έχουμε αποφασίσει μαζί με άλλους συναδέλφους, να θέσουμε στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές αλλά και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών και των κανόνων. Τον έλεγχο όσων έχουν ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν χώρες όπως το Κατάρ, τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν.

Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ