ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate - Ο Guardian «καίει» την Καϊλή: «Ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του Κατάρ»

Qatar Gate - Ο Guardian «καίει» την Καϊλή: «Ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του Κατάρ»
«Η Καϊλή ήταν εκπρόσωπος της Μετσόλα στη Μέση Ανατολή. Ενδιαφερόταν πολύ για το Κατάρ. Ορισμένοι συνάδελφοι της έδωσαν το παρατσούκλι "εκπρόσωπος του λόμπι του Κατάρ"», γράφει η βρετανική εφημερίδα EUROKINISSI / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Εκτενές ρεπορτάζ για τον ρόλο της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στο πολύκροτο σκάνδαλο Qatar Gate δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian, αποδίδοντας στην άρτι αποπεμφθείσα αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ρόλο «εκπροσώπου Τύπου» του Κατάρ.

Στο άρθρο που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Τζένιφερ Ράνκιν και Έλενα Σμιθ αναφέρεται σχετικά:

«Η Καϊλή ήταν εκπρόσωπος της Μετσόλα στη Μέση Ανατολή. Ενδιαφερόταν πολύ για το Κατάρ. Ορισμένοι συνάδελφοι της έδωσαν το παρατσούκλι "εκπρόσωπος του λόμπι του Κατάρ". Ένας ευρωβουλευτής θυμάται να πίνει καφέ με την Καϊλή, όταν εκείνη ζήτησε τη βοήθειά τους για να "βελτιώσει τη γλώσσα" σε ένα ψήφισμα για το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν αργότερα για να καταδικάσουν τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου και να καλέσουν το Κατάρ να διεξάγει έρευνες. Η Καϊλή ήταν δυσαρεστημένη με το κείμενο. "Απλώς σκέφτηκα, εντάξει, δεν ξέρω γιατί ενδιαφέρεται να υποστηρίξει το Κατάρ"», δήλωσε ένας ευρωβουλευτής στον Guardian.

Σύμφωνα, πάντα, με τη βρετανική εφημερίδα, κατά τη συζήτηση του σχετικού ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Καϊλή εξέπληξε τους συναδέλφους της όταν δήλωσε ότι «το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», αγνοώντας αμέτρητες αναφορές για τους θανάτους μεταναστών εργατών.

Ένας ευρωβουλευτής, ο Ερίκ Μαρκάρντ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη θέση του κοινοβουλίου σχετικά με τη συμφωνία για τη χορήγηση βίζας στο Κατάρ (και σε τρία άλλα κράτη), δήλωσε στο NPR ότι «ήταν πολύ προφανές ότι [η Καϊλή] ήταν πολύ υπέρ της χορήγησης απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης βίζας στο Κατάρ πολύ γρήγορα και με όχι τόσους πολλούς όρους, αλλά δεν ενδιαφερόταν τόσο πολύ για τις άλλες χώρες».

Ο Guardian σημειώνει πως στην Αθήνα, το σκάνδαλο του Qatar Gate, «όχι μόνο έχει συγκλονίσει τους Έλληνες, αλλά έχει ηλεκτρίσει μια πολιτική σκηνή που είναι ήδη προετοιμασμένη για τις εκλογές του επόμενου έτους»

Παράλληλα, φιλοξενεί δήλωση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου για την εμπλοκή της Καϊλή στο σκάνδαλο.

Γράφει το σχετικό απόσπασμα της βρετανικής εφημερίδας:

«"Είναι μια τραγική υπόθεση", δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ έπαιξε όχι μικρό ρόλο στην άνοδο της πρώην παρουσιάστριας ειδήσεων μέσω του κεντροαριστερού κόμματος. "Αδιανόητο πολιτικά, θεσμικά και ηθικά"».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ