ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Νικόλας Φαραντούρης πρότυπο «γέφυρας» με το ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Νικόλας Φαραντούρης πρότυπο «γέφυρας» με το ΠΑΣΟΚ
Στην Κουμουνδούρου, πάντως, παραδέχονται ότι υπάρχουν στη Χαριλάου Τρικούπη δυνάμεις αντίρροπες του Νίκου Ανδρουλάκη, οι οποίες όχι μόνο δεν επιθυμούν τη συνεργασία των δύο κομμάτων, αλλά την πολεμούν κιόλας (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για τα όσα κατάθεσε η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο εξέπληξε αρκετούς στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, δεν τους αποπροσανατόλισε ωστόσο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Γι’ αυτό και στην αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνουν στη στρατηγική προγραμματικής συνεννόησης με τη Χαριλάου Τρικούπη με στόχο, βεβαίως, τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης την επομένη των εκλογών.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα πρόσωπα που θα χρησιμοποιηθούν ως γέφυρες συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Ένα από αυτά που φαίνεται να πιστεύει και να εργάζεται πάνω στην ιδέα συγκρότησης ενός μεγάλου κεντροαριστερού κυβερνητικού τόξου με το ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό κορμό και το ΠΑΣΟΚ συνοδοιπόρο και συνδιαμορφωτή είναι ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, Νικόλας Φαραντούρης.

Ο κεφαλονίτης πανεπιστημιακός και δικηγόρος είναι σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και υποψήφιος στη μονοεδρική Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Πολλές δημόσιες παρεμβάσεις κι ομιλίες του, άλλωστε, τις πραγματοποιεί από κοινού με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ οι απόψεις του για την ενεργειακή κρίση και την ενεργειακή πολιτική συγκλίνουν με τις αντίστοιχες του συναδέλφου του πανεπιστημιακού και τομεάρχη Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα.

Τον περασμένο Απρίλιο, μάλιστα, έκανε αίσθηση η δημοσίευση κοινού τους άρθρου με τίτλο «Ενεργειακός μετασχηματισμός: Άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά».

Στην παρουσίαση, εξάλλου, στην Αθήνα του βιβλίου του κ. Φαραντούρη για την «Ενεργειακή Κρίση στην Ελλάδα» (εκδόσεις Παπαζήση) που προλογίζει ο κ. Τσίπρας, οι δύο πανεπιστημιακοί βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το φλέγον ζήτημα της ενεργειακή ακρίβειας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, επίσης, σε αντίστοιχη βιβλιοπαρουσίαση (με εντυπωσιακή ομολογουμένως προσέλευση) στην Κεφαλονιά, συμπαρακάθησαν στο ίδιο πάνελ Νικόλας Φαραντούρης, Λούκα Κατσέλη και Παύλος Γερουλάνος, τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος στην Α' Αθηνών, αναπτύσσοντας απόψεις με κοινό παρονομαστή την ενεργειακή δημοκρατία, τις ενεργειακές κοινότητες και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, παραδέχονται ότι υπάρχουν στη Χαριλάου Τρικούπη δυνάμεις αντίρροπες του Νίκου Ανδρουλάκη, οι οποίες όχι μόνο δεν επιθυμούν τη συνεργασία των δύο κομμάτων, αλλά την πολεμούν κιόλας.

Εκφράζουν, πάντως, την αισιοδοξία τους πως δεν είναι πλειοψηφικές και πως στο τέλος της ημέρας δεν θα μπορέσουν να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ