ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εν αναμονή αποφάσεων για τον Π. Πολάκη: Η συνεδρίαση, η «επόμενη μέρα» και η αντιμετώπιση της κρίσης

Εν αναμονή αποφάσεων για τον Π. Πολάκη: Η συνεδρίαση, η «επόμενη μέρα» και η αντιμετώπιση της κρίσης
Ημέρα εξελίξεων για τον Παύλο Πολάκη αναμένεται η σημερινή, με το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ να συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα (28/2) στις 17:00 προκειμένου να αποφανθεί για το μέλλον του βουλευτή Χανίων στο κόμμα ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Ημέρα εξελίξεων για τον Παύλο Πολάκη αναμένεται η σημερινή (28/2), με το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ να συνεδριάζει το απόγευμα στις 17:00 προκειμένου να αποφανθεί για το μέλλον του βουλευτή Χανίων στο κόμμα.

Στην εν λόγω σύσκεψη αναμένεται να μετάσχουν όχι μόνο τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου αλλά και τα στελέχη του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να θέσουν επί τάπητος την κρίση που ξέσπασε μετά από την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη κατά την οποία στοχοποίησε δημοσιογράφους, δικαστικούς αλλά και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ.

Ιδιαίτερη δυσφορία επικρατεί στην Κουμουνδούρου και για το γεγονός ότι στην επίμαχη ανάρτηση ο βουλευτής Χανίων εμφανίζεται να απαντά σε συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα σε κυριακάτικη εφημερίδα, προχωρώντας σε «νουθεσίες» για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρόγραμμα του κόμματος σε περίπτωση εκλογής στις επερχόμενες εκλογές.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι τομεάρχες Διαφάνειας και Δικαιοσύνης Γιάννης Ραγκούσης και Θεόφιλος Ξανθόπουλος αντίστοιχα, τόνιζαν πως
οι απόψεις του κ. Πολάκη διατυπώθηκαν ως απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα «κατά τρόπο πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητο».

Ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει, κατά πληροφορίες, να εισηγηθεί σήμερα την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας -κάτι που αναμένεται να γίνει δεκτό.

Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» θα πάρει η εν λόγω επιτροπή, που θα συνεδριάσει για να αποφασίσει την ποινή που θα επιβληθεί στο στέλεχος του κόμματος.

Βάσει καταστατικού, οι προβλεπόμενες ποινές είναι τέσσερις: αναστολή ιδιότητας μέλους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαγραφή, σύσταση ή επίπληξη.

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι για να γίνει αποδεκτή η διαγραφή ή αναστολή της ιδιότητας μέλους κόμματος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων -δηλαδή από τα 15 μέλη του κόμματος, υπέρ θα πρέπει να ψηφίσουν οι 10.

Και μπορεί ο Παύλος Πολάκης να έθεσε εαυτόν εκτός ψηφοδελτίων, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις ανακοινώσεις των περασμένων ημερών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα βρεθεί και εκτός κόμματος.

Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει σκληρή ανακοίνωση την Καθαρά Δευτέρα για την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, λέγοντας πως οι πολιτικές δηλώσεις του είναι «απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές εξαγγελίες» του κόμματος για τη λειτουργία του κράτους, της Δικαιοσύνης και των Θεσμών, στη συνέχεια του προσέφερε έμμεση στήριξη.

Ο Παύλος Πολάκης, σε μια ανάρτηση με αιχμές προς την ηγεσία του κόμματος, επιτέθηκε ξανά κατά της Σοφίας Νικολάου, αναρτώντας το συμβόλαιο αγοράς ακινήτου της στο Παλαιό Ψυχικό.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του τομεάρχη Διαφάνειας, τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι μετά τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Χανίων, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αυτονόητη και επιβεβλημένη την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος.

Παρότι όλοι φαίνεται πως συμφωνούν ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ταχύτατα, δεδομένου ότι η προκήρυξη των εκλογών θεωρείται, πλέον, θέμα ημερών, οι απόψεις για το πολιτικό μέλλον του βουλευτή Χανίων διίστανται.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας» τάσσεται στην συντριπτική του πλειοψηφία υπέρ της τήρησης σκληρής στάσης σε βάρος του Παύλου Πολάκη -με εξαίρεση τον Δημήτρη Παπαδημούλη- ωστόσο αρκετοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα και το κόμμα να πάει σε εκλογές με όλες του τις δυνάμεις.

«Για να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να διώξουμε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη χρειάζεται πανστρατιά! Το απαιτούν οι καιροί και ο κόσμος που υποφέρει από τη Δεξιά! Με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, πρόγραμμα τετραετίας, σοβαρότητα, συσπείρωση κ συλλογικότητα. Δεν περισσεύει κανείς και καμιά!» έγραψε με νόημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανησυχία και αρκετών άλλων στελεχών για το κόστος που θα έχει η αποπομπή του Παύλου Πολάκη στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Στην ίδια «γραμμή» και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος δήλωσε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ότι συμφωνεί να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων ο Παύλος Πολάκης αλλά εκτίμησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να προχωρήσει σε διαγραφή του.

«Αυτά τα οποία κάνει ο Παύλος δεν απάγουν κάποια ηθική απαξία στο πρόσωπό του. Είναι κατά τη γνώμη μου, μεγάλο πολιτικό σφάλμα, αλλά δεν δείχνουν διαφθορά, δεν δείχνουν κάποια έκθεση, κάποια σύγκρουση με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε σχετικά ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ