ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα κρίνει τις αποφάσεις Μητσοτάκη για το χρόνο των εκλογών

Τι θα κρίνει τις αποφάσεις Μητσοτάκη για το χρόνο των εκλογών
Στα στελέχη της κυβέρνησης υπάρχει προβληματισμός κατά πόσο η τραγωδία θα επηρεάσει τις εκλογές και αν οι πολίτες με την ψήφο τους θα στείλουν μήνυμα στην κάλπη ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά για την κυβέρνηση, καθώς η τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκινήσει όλη τη χώρα και η οργή για τον άδικο χαμό νέων ανθρώπων ολοένα και μεγαλώνει.

Το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρούν την καλύτερη δυνατή διαχείριση της σιδηροδρομικής τραγωδίας, δίνοντας έμφαση στην ταχεία ολοκλήρωση της έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας.

Γνωρίζοντας ότι ο ανείπωτος πόνος δεν «τιθασεύεται», ο πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας, έτσι ώστε γρήγορα να βγούν τα συμπεράσματα της επιτροπής που έχει αναλάβει να συστήσει ο νέος υπουργός μεταφορών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αποτυπώνει η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

«Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξαλείψει τις παθογένειες. Γι’ αυτό αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, χωρίς υποκρισία. (...) Η αλήθεια σώζει κυρίως τις δύσκολες στιγμές. Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την αλήθεια και ελπίζω κανείς άλλος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα Τέμπη στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο που παίζεται το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα και ξέρει, ότι αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσει η πολιτική αντιπαράθεση για τις ευθύνες, τους νεκρούς και τη διαχείριση της τραγωδίας.

Μοιραία, η τραγωδία στα Τέμπη μπαίνει με τον δικό της τρόπο στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τις απαραίτητες συγκρίσεις στη διαχείριση ανάλογων κρίσεων που έχει ζήσει η χώρα, όχι μόνο με τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και με εκείνες του πρόσφατου παρελθόντος, είτε αυτό αφορά τη δολοφονική πυρκαγιά στο Μάτι, είτε τις πλημμύρες στη Ελευσίνα.

Ένας από τους λόγους που ο πρωθυπουργός αστραπιαία αποδέχθηκε την παραίτηση του πρώην υπουργού μεταφορών Κώστα Καραμανλή ή τη ζήτησε -δεν έχει και πολύ σημασία, είναι γιατί ήθελε να κάνει τη διαφορά με εκείνη την εικόνα που είχε παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, όταν επί δικών του ημερών κλήθηκε να διαχειριστεί την πυρκαγιά στο Μάτι.

Βαρύ το κλίμα στην κυβέρνηση

Όταν η εικόνα της τραγωδίας θα έχει κάπως αμβλυνθεί, όσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο να γίνει, τότε ασφαλώς η πολιτική κόντρα με φόντο τις εκλογές θα οξυνθεί. Για αυτό το λόγο ο κ. Μητσοτάκης έπραξε αμέσως τα αυτονόητα με την παραίτηση Καραμανλή, ο οποίος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που έτσι και αλλιώς υφίσταται.

Στα στελέχη της κυβέρνησης υπάρχει προβληματισμός κατά πόσο η τραγωδία θα επηρεάσει τις εκλογές και αν οι πολίτες με την ψήφο τους θα στείλουν μήνυμα στην κάλπη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη, σιγά, σιγά έχει αρχίσει να δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες.

Παραμένει μέχρι νεωτέρας η ημερομηνία της 9ης Απριλίου

Ο αρχικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, είναι να μη μεταβληθεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, που θεωρητικά έχουν χρονικά τοποθετηθεί στις 9 Απριλίου. Κάποιοι εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού, υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία δύσκολα θα αλλάξει. Κάποιοι άλλοι όμως, δεν κρύβουν την ανησυχία τους και για αυτό ήδη κάνουν συζητήσεις για μετάθεση του χρόνου που θα στηθούν οι πρώτες και οι δεύτερες εκλογές. «Δεν μπορεί μέσα σε αυτό το κλίμα από την τραγωδία να γίνεται προεκλογική καμπάνια», έλεγαν στελέχη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμη και αν η προκήρυξη των εκλογών δεν γίνει στις 9 Μαρτίου και μετατεθεί για τις 14 του ίδιου μήνα, ακόμη και τότε, εκλογές μπορεί να διεξαχθούν 9 Απριλίου, καθώς οι ημέρες που προβλέπει το Σύνταγμα επαρκούν. Το δεύτερο σενάριο, είναι να υπάρξει μια μικρή αναβολή και οι πρώτες κάλπες να στηθούν μία εβδομάδα μετά το Πάσχα, δηλαδή στις 23 Απριλίου, και οι δεύτερες στις 28 Μαΐου, έτσι ώστε να υπάρξει μία χρονική απόσταση από το τραγικό δυστύχημα.

Κάποιοι άλλοι ωστόσο, εισηγούνται στον πρωθυπουργό για καθαρά συναισθηματικούς λόγους που έχουν να κάνουν με το βαρύ κλίμα και το εθνικό πένθος, να μεταθέσει τις εκλογές τον Μάιο... Στις 14 ή στις 21 Μαΐου, με τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να δρομολογείται μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, δηλαδή στις 25 Ιουνίου ή στις 2 Ιουλίου.

Οι δύο «άσσοι» στο μανίκι της κυβέρνησης

Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει δυο «συν» για την κυβέρνηση:

Πρώτον, θα έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει ο κ. Γεραπετρίτης και θα έχουν αποδοθεί ευθύνες εκεί που πρέπει, αντίθετα από τις προηγούμενες τραγωδίες που είχαν συμβεί στον τόπο.

Δεύτερον, θα βρίσκεται σε πλήρη διάταξη ο Τουρισμός, με τις ανάγκες για προσωπικό με νέα παιδιά να είναι ιδιαίτερα αυξημένες τους καλοκαιρινούς μήνες και επομένως δύσκολα θα άφηναν την εργασία τους για να ψηφίσουν.

Μια εκδοχή θα πλήξει κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως παραδέχεται ακόμη και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ένα μεγάλο ποσοστό νέων φαίνεται από τις έρευνες να προτιμά εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ