ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πολιτικό πρόσωπο που θέλει ο Ανδρουλάκης, τα σενάρια, το άδειασμα Λοβέρδου

Το πολιτικό πρόσωπο που θέλει ο Ανδρουλάκης, τα σενάρια, το άδειασμα Λοβέρδου
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI

Το καλά κρυμμένο μυστικό του Νίκου Ανδρουλάκη για το ποιο πρόσωπο θα προτείνει για πρωθυπουργό σε κυβέρνηση συνεργασίας, φαίνεται πως η Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλει να το αποκαλύψει πριν από τις εκλογές.

Σίγουρα θα πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο και όχι για κάποιον τεχνοκράτη, ένα σενάριο που κυκλοφορούσε το τελευταίο διάστημα και περιείχε τα ονόματα των κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και Μαργαρίτη Σχοινά.

Είναι λογικό ως ένα σημείο η Χαριλάου Τρικούπη να κρατά τα χαρτιά της κλειστά, προκειμένου να μην «κάψει» το χαρτί του προσώπου που θα προτείνει. Ωστόσο στελέχη του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη εμπειρία που γνωρίζουν πολύ καλά τον αρχηγό τους από πολύ νεότερο, έλεγαν με νόημα πως οι δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση, αποκωδικοποιούν πλήρως το πολιτικό πρόσωπο που θα προτείνει, έχοντας λάβει την τρίτη εντολή από την πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής.

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα αφήσει να πάει χαμένη η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης όταν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα που θα έχουν προηγηθεί. Συνταγματικά και λογικά δεν θα έχουν καταφέρει να σχηματίσουν κυβέρνηση, εκτός βέβαια αν έρθουν τα πάνω κάτω…

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει στο μυαλό του το εξής: όταν θα λάβει την συνταγματική εντολή, θα απευθυνθεί και στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Τσίπρα στους οποίους θα προτείνει ένα κοινό πρόγραμμα θέσεων. Η πρότασή του θα αφορά μεγάλα και ανοιχτά ζητήματα, όπως την οικονομία, τα κόκκινα δάνεια, την υγεία, την παιδεία, τη μεταρρύθμιση της χώρας. Θα τους καλέσει να συμφωνήσουν πάνω στις θέσεις του και αν οι προϋποθέσεις το επιτρέψουν, τότε θα συμφωνήσει να συγκυβερνήσει με έναν εκ των δύο ή και με τους δύο μαζί.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ το έχει πει πολλές φορές τελευταία όταν κατέληξε στην νέα του θέση και γραμμή, ότι δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα για να πάει επιτέλους μπροστά, δεν γίνονται μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε υπουργεία. Τη θέση αυτή εξέφρασε αρχικά στην συνέντευξή του στον Alpha και την επανέλαβε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αυτή τη φορά, συμπλήρωσε την πρότασή του προκειμένου να λύσει το γρίφο γύρω από τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο και όχι τεχνοκράτης. Η αναφορά αυτή, είχε στόχο να διαλύσει τις φήμες που ήθελαν παρασκηνιακά μια ομάδα να πιέζει για μια τέτοια λύση τον κεντρικό τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα που προέρχεται από το κεντρώο χώρο ή τον αντιπρόεδρο της ΕΕ κ. Μαργαρίτη Σχοινά από τον κεντροδεξιό χώρο.

Οι προϋποθέσεις Ανδρουλάκη για συγκυβέρνηση με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ή και οι τρείς μαζί

Για να «βγει» το σενάριο που προκρίνει ο κ. Ανδρουλάκης με πολιτικό πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού, πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που γνωρίζουν την πολιτική του προέδρου του κόμματος, έρχονται για να ρίξουν φως για το ποιο όνομα μπορεί να προτείνει.

Πρώτη προϋπόθεση

Καταρχάς για να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας από την εντολή που θα λάβει ο κ. Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει λάβει, όπως πολύ σωστά λέει ο αρχηγός του, ισχυρό διψήφιο ποσοστό: Αν έχει πάρει στις εκλογές όπως το εμφανίζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις γύρω στο 9% με 9,5% τότε δεν μπορεί απολύτως να κάνει τίποτε, διαμηνύουν στενοί του συνεργάτες.

Για αυτό και στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο. Η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κομμάτων. Γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει με τα πρόσωπα των υπουργείων – γιατί δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία – υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας».

Δεύτερη προϋπόθεση

Ο κ. Ανδρουλάκης θέτει και άλλη μία παράμετρο, η πιο βασική κατά τον ίδιο, η οποία είναι να δεσμευτούν τα κόμματα πως θέλουν πραγματικά να αλλάξει η χώρα, να βγει από το σημερινό τέλμα και να υπάρξει μια προγραμματική σύγκλιση. Τι λέει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στη συνέντευξή του;

«Οι πρώτες εκλογές θα δείξουν τον δρόμο μίας κυβέρνησης, που θα μπει εμπόδιο στην αλαζονεία, τη φαυλότητα και το πελατειακό κράτος».

Στόχος μου – πρόσθεσε- είναι να έχουμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, μία ισχυρή δημοκρατική παράταξη, με το πρόγραμμα που έχω παρουσιάσει, να είναι μία νέα εποχή.

«Η ανανέωση δεν θα είναι απλά μία ατάκα ή ένα ηλικιακό χαρακτηριστικό, αλλά θα σηματοδοτεί την ανανέωση του πολιτικού ήθους. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό ήθος. Οι πολιτικοί να σηκώνουν την ευθύνη. Να έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Η κρίση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς τους πολιτικούς είναι τεράστια. Δεν τραβάει άλλο. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο, ούτε πολιτικοί ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και, εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή. Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις “ή εγώ ή ο Τσίπρας”, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει “ούτε ο ένας ούτε ο άλλος” αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε “ή εγώ ή αυτός”;».

Το πρόσωπο του πρωθυπουργού

Με το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξής του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τι λέει στην ουσία; Τονίζει τις δικές του θέσεις και απόψεις που αν σε αυτές συγκλίνουν ένας από τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας, τότε μπορεί να υπάρξει κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή.

Το ερώτημα είναι με ποιον πρωθυπουργό. Την απάντηση την δίνουν στελέχη του κόμματος που αποκωδικοποιώντας τις συγκεκριμένες αναφορές, έλεγαν το εξής: Είναι δυνατόν να λέει όλα αυτά ο πρόεδρος και στον πυρήνα της πρότασής του να μην βάζει τον εαυτό του στο ρόλο του πρωθυπουργού;

Σκεφτείτε το.

Επιχείρηση αποδόμησης Ανδρουλάκη από την κυβέρνηση

Σε όλο αυτό το δύσκολο πλέγμα της σεναριολογίας γύρω από τις πιθανές κυβερνήσεις συνεργασίας, η Ν.Δ επειδή πλέον δυσκολεύεται να πιστέψει ότι μπορεί ακόμη και στις δεύτερες εκλογές να πετύχει το στόχο της αυτοδυναμίας, επιτίθεται στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να «κάψει» τα όποια σενάρια συγκυβέρνησης.

Το «δρόμο» στη Νέα Δημοκρατία τον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και όσο αυτές θα δείχνουν απώλειες ψηφοφόρων από την κυβερνητική παράταξη και αύξηση του πεδίου των αναποφάσιστων, τόσο η κυβερνητική πλειοψηφία θα εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με ένα ελαφρύ μειδίαμα τον ειρωνεύτηκε, απαντώντας στα όσα είχε πει ο κ. Ανδρουλάκης περί πολιτικού προσώπου σε ρόλο πρωθυπουργού αλλά χωρίς ο ρόλος αυτός να ανήκει στους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα

«Η θέση του κ. Ανδρουλάκη για τον Πρωθυπουργό της χώρας, για τον άνθρωπο που θα είναι στο τιμόνι της χώρας, την επόμενη περίοδο, εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια, είναι και πολιτικά εξωφρενική. Ο κ. Ανδρουλάκης λίγο-πολύ, τι λέει; ‘’Ψηφίστε με και Πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος Χ’’. Καλεί τους πολίτες να τον εμπιστευτούν και γι’ αυτό το σημαντικό, το ουσιαστικό ζήτημα, που όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητά του, λέει ότι: ‘’αν με ψηφίσετε, Πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος Χ’’. Αυτό, δεν συνιστά μόνο πρόκληση στην κοινή λογική, συνιστά και πρόκληση στη δημοκρατική τάξη, με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα επιλέξουν αυτοί ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας. Από την άλλη, ο κ. Ανδρουλάκης. μάς έχει συνηθίσει όλον αυτόν τον καιρό σε επιδερμική προσέγγιση των ζητημάτων, σε ασάφεια. Το μόνο που είναι πολύ καθαρό είναι η νοσταλγία του και η ρητορική για το ύφος της δεκαετίας του 1980. Όμως, σε αυτό το ζήτημα, το ζήτημα ποιος θα είναι Πρωθυπουργός της χώρας, δεν μπορεί κανείς να είναι ασαφής και να παραπέμπει στον άγνωστο Χ. Εκτός, αν θεωρεί ότι το κόμμα του είναι ένα κόμμα που δεν θέλει να παίξει ρόλο στην πορεία της χώρας την επόμενη ημέρα, αν αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα κόμμα που αναζητά απλώς ψήφο διαμαρτυρίας ή εκτός αν θέλει να θολώνει τα νερά και να μην πει αυτό που ενδεχομένως είναι προειλημμένη απόφαση στο μυαλό του, η διασταύρωση στην αρχή και η συμπόρευση στη συνέχεια, στο πλαίσιο μιας ‘’προοδευτικής’’, όπως την έχει χαρακτηρίσει, διακυβέρνησης με τον κ. Τσίπρα. Πάντως, το ‘’ψηφίστε με και Πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος Χ’’, δεν συνιστά ούτε σοβαρή, ούτε υπεύθυνη πολιτική στάση».

Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο πρόκειται να δεχτεί και νέες επιθέσεις από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να πάρει πίσω όσους περισσότερους αναποφάσιστους μπορεί, για να μην στερηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αυτοδυναμία. Θα ρίξει όλες του τις δυνάμεις για την ανατροπή του σημερινού αρνητικού κλίματος όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά την τραγωδία των Τεμπών ώστε να καταφέρει το στόχο του. Η κατά μέτωπο επίθεση στον κ. Ανδρουλάκη έγινε άλλωστε και από τον πρωθυπουργό όταν στην συνέντευξή του στον Alpha είπε πως αρνήθηκε δύο φορές να τον συναντήσει μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε.

Οι εσωκομματικές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ

Οι αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το πολιτικό πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού, προκάλεσαν την αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος φυσικά είπε το αυτονόητο, άσχετα αν για τη Χαριλάου Τρικούπη δεν έπρεπε να το πει.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι ο κ. Ανδρουλάκης πριν από τις εκλογές θα πρέπει να πει το όνομα που προτείνει, προκαλώντας έτσι εκνευρισμό στους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη.

Με διαρροή από την Χαριλάου Τρικούπη έστειλαν μήνυμα στον έτερο υποψήφιο για την αρχηγία του κόμματος κ. Ανδρέα Λοβέρδο με μια λιτή και μικρή ανακοίνωση: Είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γ. Οικονόμου και τον Α. Σκέρτσο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ