ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς τις κάλπες μέσω… «ημερήσιας» Βουλής – Τι θα «διορθώσουν» τα κόμματα στη στρατηγική τους

Προς τις κάλπες μέσω… «ημερήσιας» Βουλής – Τι θα «διορθώσουν» τα κόμματα στη στρατηγική τους
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Με ταχύτατες διαδικασίες οδηγούμαστε προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα βήματα να επιταχύνονται χρονικά. Ήδη και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν και επέστρεψαν τις διερευνητικές εντολές με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, ότι οι κάλπες δεν έδωσαν συσχετισμούς που επιτρέπουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Πιστή στο γράμμα του Συντάγματος η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την Τετάρτη, μια σύσκεψη που όλοι γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα αποβεί άκαρπη.

Από την επίσημη προκήρυξη των νέων εκλογών μας χωρίζουν μόλις λίγες μέρες, αφού συγκληθεί η Βουλή για μία και μόνη συνεδρίαση και διαλυθεί για να πάμε στις επόμενες κάλπες. Στις εκλογές θα πάμε με υπηρεσιακή κυβέρνηση και αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι ποιος από τους τρεις επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας θα αναλάβει τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Επικρατέστερος για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού είναι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς ως ο αρχαιότερος. Ο κ. Σαρμάς εισήχθη στο σώμα το 1987 και επιλέχθηκε στη θέση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2019. Σε κάθε περίπτωση, υποψήφιοι είναι επίσης η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου η οποία εισήχθη στο σώμα το 1983 και επιλέχθηκε το 2021 και η πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα που εισήχθη στο σώμα το 1983 και επιλέχθηκε το 2022.

Η στρατηγική των κομμάτων, αν και δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί δραματική σε σχέση με την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, αν και θα υπάρξουν «διορθώσεις» κομβικές για το επιθυμητό εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι αυτονόητο ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάνε με μεγάλη αυτοπεποίθηση, κάτι που τους το επιτρέπει η διαφορά των 20 και πλέον μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη παγίδα είναι να μην λειτουργήσει αυτή η αυτοπεποίθηση ως ευφησυχασμός και αυτό κοστίσει στις κάλπες από τις οποίες η ΝΔ προσδοκά ισχυρή αυτοδυναμία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την εικόνα του νικητή, που όμως κρατά χαμηλούς τόνους, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και τη δημοσιογράφο, Κριστιάν Αμανπούρ. Για το αποτέλεσμα των εκλογών, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πήγαμε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο». Επανέλαβε ότι κεντρικός στόχος του κόμματος του είναι η αύξηση των μισθών την επόμενη τετραετία, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι εντός του έτους η χώρα θα κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Πολύ πιο δύσκολη είναι η εξίσωση για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Αν και ο πρόεδρος του κόμματος παραδέχθηκε ότι η ήττα ήταν μεγάλη, προσπάθησε να δώσει αμέσως μήνυμα ανασύνταξης στα στελέχη του κόμματος, ώστε να μην πάνε με διάθεση ηττοπάθειας στις δεύτερες κάλπες. Το στοίχημα είναι πολύ δύσκολο, αφού είναι η πρώτη φορά που αρχηγός πηγαίνει προς τις κάλπες γνωρίζοντας ότι θα τις χάσει. Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να επιβεβαιώσει ότι αυτός είναι η κυρίαρχη δύναμη στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Ακριβώς αυτόν τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανατρέψει το ΠΑΣΟΚ, που βλέπει μέσα από την αύξηση των ποσοστών του μια ευκαιρία για ένα νέο μεγαλύτερο άλμα, που θα το φέρει ξανά στο ρόλο του «κύριου παίκτη». Κάτι τέτοιο έκανε άλλωστε σαφές και ο Νίκος Ανδρουλάκης σε όλες του τις δηλώσεις από την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών και μετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ