ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο προτάσεις Τσίπρα στη σύσκεψη των αρχηγών για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Οι δύο προτάσεις Τσίπρα στη σύσκεψη των αρχηγών για την υπηρεσιακή κυβέρνηση
Ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό κι όχι μονομέρεια και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα», υποστήριξε, σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Αλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Τετάρτης υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης, όπως είναι γνωστό από τη θέση και τη στάση των κομμάτων τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές.

«Πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννης Σαρμάς, ο οποίος παρέλαβε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Φτάσαμε στην τελευταία πρόβλεψη του Συντάγματος», τόνισε στο σύντομο διάλογό της με τον κ. Σαρμά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε πως ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς πως θα του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις επόμενες εκλογές.

«Είναι συνταγματική μου υποχρέωση και καθήκον να αποδεχθώ», αποκρίθηκε ο κ. Σαρμάς.

Η ορκωμοσία του αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (25/5).

Εντός της ημέρας (24/5) αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διορισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ την Κυριακή (28/5) συγκαλείται η Βουλή, προκειμένου οι διαδικασίες να επισπευθούν.

Ορκωμοσία

Θα ακολουθήσει ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, πιθανότατα την Παρασκευή (26/5) και την Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00 το απόγευμα θα ορκιστεί η νέα Βουλή, δηλαδή οι βουλευτές, που εξελέγησαν την Κυριακή (21/5).

Την επομένη ημέρα, τη Δευτέρα θα εκλεγεί προεδρείο και την Τρίτη 30 Μαΐου αναμένεται η διάλυσή της, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διενέργεια νέων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ανακήρυξη συνδυασμών

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μια νέα εκλογική διαδικασία και ως εκ τούτου τα κόμματα θα πρέπει εκ νέου να υποβάλλουν τους συνδυασμούς τους στον Άρειο Πάγο.

Ενισχυμένη αναλογική

Οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που προβλέπει αναλογικό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, γεγονός που καθιστά εύκολο το σχηματισμό κυβέρνησης. Ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ