ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ, το «μάζεμα» της γκρίνιας και οι στόχοι για τις κάλπες

ΣΥΡΙΖΑ: Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ, το «μάζεμα» της γκρίνιας και οι στόχοι για τις κάλπες
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Κι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει επίγνωση του ότι σήμερα Πέμπτη (στις 17.00, στο ξενοδοχείο Intercontinental) συνεδριάζει η πιο κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή της 15χρονης θητείας του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό γιατί αναγνωρίζει ότι η μάχη της 25ης Ιουνίου έχει υπαρξιακό χαρακτήρα για το κόμμα του.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται στην εναρκτήρια ομιλία της συνεδρίασης να ζητήσει γι’ άλλη μια φορά συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν ή στενοχωρήθηκαν από την εκλογική συντριβή της Κυριακής, τους οποίους μάλιστα δεν θα περιορίσει στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Και είναι, ακριβώς, σε αυτό το μούδιασμα που εκτιμά πως αισθάνεται η κοινωνία πάνω στο οποίο θα πατήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να δώσει το σύνθημα για τη νέα μάχη που καλείται να δώσει το κόμμα του.

Αυτή θα βασιστεί στην παραδοχή των λαθών- και προσωπικών του- της τελευταίας τετραετίας, αλλά και στην εκτίμηση πως δεν ηττήθηκαν οι ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, αλλά η τακτική και η στρατηγική του, ιδίως ως προς τις συνεργασίες. Στόχος είναι επίσης να σταματήσει εν τη γεννέση της η εσωστρέφεια και να μαζευτεί η «γκρίνια» και οι κόντρες που άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους, με κύριο περιστατικό αυτό των δηλώσεων Παπαδημούλη, που προκάλεσαν τα έντονα σχόλια από Δούρου και Παππά.

Από εκεί και πέρα, αναμένεται να μιλήσει για εξάντληση των πιθανοτήτων ακόμα και πλήρους ανατροπής, με το επιχείρημα πως οι κάλπες θα είναι άδειες το πρωινό της 25ης Ιουνίου, αλλά και της πολιτικής ρευστότητας που βασίζεται στο ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων δεν αισθάνεται κομματικώς δεδομένη.

Ως πιο ρεαλιστικός στόχος, πάντως, τίθεται να μην κατορθώσει η ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ενισχυμένος , το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αποδυναμωμένο και στη δυσχερή θέση να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί ή όχι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για να επιτευχθεί, παραδέχονται οι περισσότεροι στην Κουμουνδούρου ότι ο αγώνας τους θα πρέπει να είναι μονομέτωπος απέναντι στη ΝΔ, να μην αφήνουν τίποτα να πέφτει κάτω από το μονομέτωπο του Νίκου Ανδρουλάκη σε βάρος τους και να προτάξουν μια θετική ατζέντα βασισμένη στο πρόγραμμά τους αυτήν τη φορά, χωρίς δαιμονοποίηση των αντιπάλων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση πως θα χρειαστεί να βγουν μπροστά νέα πρόσωπα, κυρίως τεχνοκράτες που δοκιμάστηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, όπως η Διάνα Βουτυράκου, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο Νικόλας Φαραντούρης κι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Όθων Ηλιόπουλος, όχι με τη μορφή κηδεμονίας στον κ. Τσίπρα αλλά ως «supporting cast» που θα πείθει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει το μήνυμα, αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ