ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαρκής ενημέρωση του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις - Δέσμευση για άμεσες αποζημιώσεις

Διαρκής ενημέρωση του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις - Δέσμευση για άμεσες αποζημιώσεις
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΑΡΧΕΙΟ

Αντιμέτωπη με τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία από την πρώτη μέρα του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων τελεί σε διαρκή συναγερμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες που βρισκόταν χθες, Δευτέρα, παρακολουθούσε συνεχώς την εξέλιξη των πυρκαγιών ενώ ενημερωνόταν από τους συνεργάτες του που βρίσκονταν σε απανωτές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός επίσπευσε την αναχώρησή του από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, προκειμένου να επιστρέψει στη χώρα, ενώ έχει δώσει από το βράδυ της Δευτέρας εντολή για προληπτική εκκένωση πληθυσμού έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει οποιαδήποτε περιοχή η οποία βρίσκεται στο πύρινο μέτωπο.

Πρώτο μέλημα για την κυβέρνηση είναι να μη χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή και γι’ αυτό το λόγο η υπηρεσία 112 του υπουργείου κλιματικής αλλαγής λειτούργησε από χθες Δευτέρα, στέλνοντας προειδοποιήσεις για περιοχές που βρέθηκαν στην πορεία της πυρκαγιάς ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους για να μην κινδυνεύσουν.

Το σχέδιο που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι το ίδιο ακριβώς που ακολούθησε και όλα τα προηγούμενα καλοκαίρια όταν υπήρχαν παρόμοια μέτωπα πυρκαγιάς στην Αττική και στην Εύβοια.

Στόχος είναι καμιά ζωή να μην κινδυνεύσει, καμιά ζωή να μην χαθεί και να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποζημίωση των πληγέντων.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός έκανε την εξής δήλωση: «Ενημερώνομαι συνέχεια για την εξέλιξη των μεγάλων πυρκαγιών στην Αττική, τη Βοιωτία και την Κορινθία. Οι επιστήμονες μας είχαν προειδοποιήσει ότι οι μέρες αυτές θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες λόγω του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων. Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές».

Ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση στους κατοίκους να υπακούουν τις οδηγίες των αρμοδίων και να ακολουθούν τις αρχές σε ότι τους λένε για να προστατευτούν από τη φωτιά, ενώ τόνισε πως «το πρώτο μας μέλημα, πάντα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται από την Πολιτική Προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τους πολίτες που έχασαν τα σπίτια τους από την πύρινη λαίλαπα πως θα αποζημιωθούν στο ακέραιο κάτι που έγινε και τα προηγούμενα καλοκαίρια όταν είχαμε παρόμοια φαινόμενα:

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές ότι ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».

361680003_597154879231604_4021847855351524818_n.jpg
CNN GREECE / Λευτέρης Παρτσάλης

Και κατέληξε: «Ηταν η πρώτη ουσιαστικά δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημά μας είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές που θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες».

Από την πρώτη στιγμή πάντως που οι φωτιές έδειξαν ότι δεν πρόκειται να κοπάσουν λόγω των ισχυρών ανέμων, όλος ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε στην πρώτη γραμμή με πρώτους τους πυροσβέστες που αγωνίστηκαν ηρωικά στη μάχη με τις φλόγες.

361682763_1324018574862205_5662454210170568299_n.jpg
CNN GREECE / Λευτέρης Παρτσάλης

Σύμπνοια από την αντιπολίτευση

Σε μία διαφορετική στάση από ότι είχαμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, η αντιπολίτευση δείχνει να βάζει «πλάτη» στην κυβέρνηση και χωρίς κραυγές - όπως γινόταν στο παρελθόν και διάθεσης πολιτικής αντιπαράθεσης - κινήθηκαν με τον ίδιο ακριβώς στόχο που έχει και κυβέρνηση: να μην κινδυνεύσει καμιά ζωή.

  • Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, με πρωτοβουλία του επικοινώνησε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και ενημερώθηκε για όλα τα πύρινα μέτωπα και την εξέλιξη των επιχειρήσεων σε αυτά. Ο κ. Φάμελλος ζήτησε να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και τόνισε την στήριξη του σε όσους και όσες επιχειρούν στο πεδίο, συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης και υποστηρίζουν τους πολίτες. Επίσης επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Σαρωνικού, Χρήστο Γκίνη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στην περιοχή και εξέφρασε τη στήριξη του στο έργο του Δήμου και στους εθελοντές.

    Παράλληλα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Καραμέρος, βρέθηκε από νωρίς στο σημείο της πυρκαγιάς στο Νέο Κουβαρά όπου συναντήθηκε με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, τον δήμαρχο, στελέχη πολιτικής προστασίας και τους πολίτες. Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε Κορινθία και Βοιωτία, ήταν επίσης σε επικοινωνία με τους δημάρχους και τις δυνάμεις που επιχειρούν στα μέτωπα.
  • Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος έγραψε στο διαδίκτυο: «Η σκέψη μας είναι κοντά στους κατοίκους στη νοτιοανατολική Αττική, στο Λουτράκι και στα Δερβενοχώρια, που δοκιμάζονται και παλεύουν να σώσουν τις περιουσίες τους, καθώς και σε πυροσβέστες και εθελοντές, που δίνουν τη μάχη στα πύρινα μέτωπα. Αυτή τη στιγμή πρωτεύει η ανθρώπινη ζωή και εύχομαι σύντομα να ελεγχθούν οι πυρκαγιές».
  • Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ενημερώθηκε για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών, εκφράζοντας την ανησυχία που μεταφέρουν οι βουλευτές και οι οργανώσεις του ΚΚΕ στις κρίσιμες περιοχές, όπου μαίνονται οι πυρκαγιές, καταστρέφοντας σπίτια, περιουσίες και δασικό πλούτο.

    Στη συνέχεια ο κ Κουτσούμπας επικοινώνησε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις 81 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 4 είναι πολύ μεγάλες.

    Ο Δ. Κουτσούμπας επεσήμανε και στον Πρωθυπουργό και στον αρμόδιο υπουργό ότι οι οργανώσεις και οι βουλευτές του ΚΚΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα, στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται και ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ