ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί απέσυρε το χρίσμα Πατούλη η Νέα Δημοκρατία – Όλο το παρασκήνιο

Γιατί απέσυρε το χρίσμα Πατούλη η Νέα Δημοκρατία – Όλο το παρασκήνιο
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

«Πόλεμος» εν μέσω θέρους αναμένεται να ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο γαλάζια στρατόπεδα: στο στρατόπεδο του υποψήφιου περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη και την κυβερνητική παράταξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ενοχληθεί έντονα μετά το ζεϊμπέκικο του περιφερειάρχη την ώρα που η χώρα δοκιμαζόταν από τις πυρκαγιές και κηδευόταν ένας από τους δύο πιλότους του μοιραίου Canadair.

Το ζεϊμπέκικο του Γ. Πατούλη ήταν μάλλον η αφορμή και όχι η βασική αιτία της πρωθυπουργικής εντολής για την απόσυρση του χρίσματος, με όλα τα ρίσκα που μπορεί να εμπεριέχει μια τέτοια κίνηση στην περίπτωση που ο κ. Πατούλης επιμείνει και κατέβει ως «αντάρτης» στις επικείμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 8 Οκτωβρίου.

Ο λόγος που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης να αποσύρει την πολιτική στήριξη της ΝΔ στο πρόσωπο του κ. Πατούλη, ενδεχομένως να έχει να κάνει και με άλλου είδους θέματα.

«Το ζεϊμπέϊκο ήταν απλώς η αφορμή» λένε καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν το πώς εξελίσσεται το πολιτικό παιχνίδι.

Ταυτόχρονα όμως έχει μεγάλη βαρύτητα στην απόφαση του πρωθυπουργού το ότι ο ίδιος είναι πολιτικά πανίσχυρος μετά τις πρόσφατες εκλογές, αφού στην ουσία δεν διαθέτει αντιπολίτευση και αναδεικνύεται σε πολιτικό πρωταγωνιστή μεγάλων αξιώσεων, όπως αναφέρουν κομματικά και κυβερνητικά στελέχη.

Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης τόσο στην περίπτωση του κ. Πατούλη, όσο και στην περίπτωση Μηταράκη, δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω σε φαινόμενα που έχουν πλέον κουράσει τους πολίτες και δεν τα ανέχονται.

«Ο Μητσοτάκης έχει “διαβάσει” πολύ καλά το αποτέλεσμα των εκλογών και το τι επιθυμούν οι πολίτες και για αυτό ενεργεί άμεσα και αποτελεσματικά» λένε συνεργάτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τη νέα τακτική του πρωθυπουργού.

Αυτό που του δίνει το κίνητρο και τη δύναμη για να το πράξει είναι η διψήφια διαφορά στα ποσοστά που έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα όπως διευκρίνιζαν στελέχη, η τακτική του κ. Μητσοτάκη είναι απλή: Όταν παρουσιάζεται το πρόβλημα, η λύση του και η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι άμεση, ακόμη εάν οδηγεί σε παραιτήσεις υπουργών χωρίς υπεκφυγές και μάχες οπισθοφυλακής.

© facebook/giorgospapanikolaouofficial

Προβληματισμοί - ενστάσεις Παπανικολάου

Το όνομα του Νίκου Χαρδαλιά είχε πέσει στο τραπέζι μαζί με το όνομα του δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Μητσοτάκη όπου συζήτησε μαζί του όλες τις παραμέτρους αλλά και τους κινδύνους μιας νέας υποψηφιότητας με τη γαλάζια σφραγίδα.

Ο κ. Παπανικολάου στάθμισε όλα τα γεγονότα αλλά ήταν έντονα προβληματισμένος.

Τέσσερις ήταν κυρίως οι αιτίες που ο κ. Παπανικολάου «αντιστάθηκε» στην πρόσκληση Μητσοτάκη:

  • Ελάχιστος προεκλογικός χρόνος
  • Αύγουστος, παραδοσιακά «νεκρός» μήνας
  • Αναζήτηση υποψηφίων
  • Κάθοδος Πατούλη

Δηλαδή ότι είχε μπροστά του λιγοστό χρόνο για να κάνει προεκλογική καμπάνια αφού ο Αύγουστος θεωρείται «νεκρός» μήνας και δεν θα είχε εύλογο χρονικό περιθώριο για ανεύρεση υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων. Και βέβαια τι θα γινόταν στην περίπτωση που ο κ. Πατούλης επιμείνει στη δική του υποψηφιότητα.

Χθες το μεσημέρι με μία δημόσια ανάρτησή του ξεκαθάρισε πως θα δώσει και πάλι την μάχη στο δήμο του:

«Με όλη μου την αγάπη.


Για την πόλη μας και για τους ανθρώπους της.


Για όσα ζήσαμε. Για όλα αυτά που πετύχαμε.


Για αυτά που έρχονται.


Λαμβάνω την τιμή να θέσω στην κρίση σας την υποψηφιότητά μου για τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ως επικεφαλής του συνδυασμού "Η Γλυφάδα μας",


Τα καλύτερα είναι μπροστά» έγραψε στο facebook με ανάρτησή του.

Το όνομα Χαρδαλιά στο συρτάρι του Μαξίμου

Το όνομά του υφυπουργού άμυνας Νίκου Χαρδαλιά είχε πέσει από την αρχή στο τραπέζι από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Μάλιστα ο κ. Χαρδαλιάς ρωτήθηκε για το αν θα είναι υποψήφιος κατά τη διάρκεια των ελέγχων πυρασφάλειας που έκανε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όμως απέφυγε να απαντήσει:

«-Ένα σχόλιο, αν θα είστε υποψήφιος τελικά στην Περιφέρεια Αττικής...
- Αυτό είναι λάθος ερώτηση, σε λάθος στιγμή. Σας ευχαριστώ»

Ο Νίκος Χαρδαλιάς θεωρείται από το Μαξίμου στρατιώτης της παράταξης που δεν διστάζει να δώσει δύσκολες κομματικές μάχες.

Του αναγνωρίζεται η εμπειρία στο χώρο της αυτοδιοίκησης στον Δήμο Βύρωνα αλλά και οι επιχειρησιακές του ικανότητες καθώς επί ημερών του στήθηκε το υπ. Πολιτικής Προστασίας.

Ενώ η μεγάλη αναγνωρισιμότητά που έχει στην κοινωνία θα μπορούσε να βοηθήσει την υποψηφιότητά του.

Ο κ. Χαρδαλιάς θα ασκεί τα καθήκοντά του ως υφυπουργός Άμυνας μέχρι 31 Αυγούστου, καθώς την επομένη μέρα προκηρύσσονται οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές όπου ο ίδιος θα είναι επίσημα υποψήφιος.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Πατούλη, χθες βράδυ συγκάλεσε δεύτερη σύσκεψη - αυτή τη φορά δια ζώσης - με στελέχη του γραφείου του και τους περιφερειακούς συμβούλους, κάποιοι εκ των οποίων δεν θα παραστούν όπως έλεγαν γιατί θέλουν να υπακούσουν στις "εντολές" του κόμματός τους προετοιμάζοντας από τώρα τη μεταπήδησή τους» στο ψηφοδέλτιο του κ. Χαρδαλιά.

Ερώτημα παραμένει αν ο κ. Πατούλης επιμείνει στην υποψηφιότητά του, ή αν θα καμφθεί από την πίεση – και όχι μόνο - που θα του ασκηθεί από το πρωθυπουργικό στρατόπεδο μέχρι να κάνει πίσω.

Επίσης ένα ακόμη όνομα που έπεσε στο τραπέζι ήταν του πετυχημένου δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη ο οποίος αρνήθηκε στην πρόταση του Μαξίμου, επιμένοντας στην ανεξάρτητη υποψηφιότητα, την οποία τηρεί ευλαβικά τα τελευταία 20 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ