ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι στόχοι Μητσοτάκη, τα «αγκάθια» και οι γρίφοι

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι στόχοι Μητσοτάκη, τα «αγκάθια» και οι γρίφοι
Ο πρωθυπουργός αποδίδει μεγάλη σημασία στην εκλογή του Αλκιβιάδη Στεφανή στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για αυτό και μετέβη ο ίδιος στην Μυτιλήνη ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Επανάληψη του θριάμβου των εθνικών εκλογών με το χάρτη της Ελλάδας να βάφεται όλος γαλάζιος επιδιώκει και στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θέτει παράλληλα ως στόχο να ξεπεραστούν όλα τα «αγκάθια».

Ήδη, το κυβερνητικό στρατόπεδο προετοιμάζεται για τη εκλογική μάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ισχυρή θέληση και την πεποίθηση να κερδίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε όλα τα μέτωπα.

Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου να... βάψει γαλάζιεςκαι τις 13 περιφέρειες αλλά και τους περισσότερους από τους κεντρικούς δήμους της χώρας. μ

Έτσι θα είναι και σε θέση να διεξάγει και τα πολιτικά συμπεράσματα που θα επιβεβαιώνουν την πολιτική του υπεροχή σε τρεις πλέον εκλογικές αναμετρήσεις, ώστε να προχωρήσει στους επόμενους στόχους χωρίς προβλήματα.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητεί νέο αρχηγό και το ΠΑΣΟΚ να μην καταφέρνει - όπως σχολιάζουν κομματικά στελέχη της ΝΔ - να πάρει με το μέρος του τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Κουμουνδούρου, ο κ. Μητσοτάκης βλέπει πως μπορεί να καταγράψει ως πρωθυπουργός ρεκόρ παραμονής στην πρωθυπουργία και να παραμείνει πολιτικά ακλόνητος για τα επόμενα χρόνια.

Εάν δε, καταφέρει και κερδίσει και τις Ευρωεκλογές του 2024 - και στην περίπτωση που μέχρι τότε η αντιπολίτευση δεν έχει πάρει τα «πάνω» της- το σχέδιό του φαντάζει κάτι παραπάνω από εφικτό.

Πυρετός προετοιμασίας

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβερνητική πλειοψηφία προετοιμάζεται από τώρα, δύο μήνες πριν, για τις κάλπες του φθινοπώρου.

Αυτό δείχνει και η ανακοίνωση της Ν.Δ για την στήριξη τριών υποψηφίων και εν ενεργεία δημάρχων, καθώς πραγματοποιήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού και καταγράφει την πρόθεσή του για ισχυρό εκλογικό αυτοδιοικητικό αποτέλεσμα:

«Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τις υποψηφιότητες του Κώστα Μπακογιάννη για τον Δήμο Αθηναίων, του Κωνσταντίνου Ζέρβα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και του Γιάννη Μώραλη για τον Δήμο Πειραιά».

Τι θα γίνει με τους υποψήφιους του Πατούλη

Καθώς αποσοβήθηκε η εσωκομματική κρίση και δεν υπήρξαν τελικά αντιδράσεις μετά την απόσυρση Πατούλη από την περιφέρεια Αττικής και την τοποθέτηση του νέου υποψηφίου Νίκου Χαρδαλιά, ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μαξίμου τον «άνθρωπο των ειδικών αποστολών» με τον οποίο ανέλυσαν τις βασικές προτεραιότητές του στην Αττική.

Ένα άλλο θέμα που συζήτησαν οι δύο άνδρες ήταν το τι θα γίνει με τις υποψηφιότητες που είχε ήδη ανακοινώσει ο κ. Πατούλης (πριν γίνει η αλλαγή προσώπων) και που δεν προέρχονται από το χώρο της Ν.Δ.

Ο κ. Πατούλης είχε διευρύνει το ψηφοδέλτιό του και με στελέχη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με πρόσωπα υπεράνω κομματικού χρωματισμού.

O Γιώργος Πατούλης έστειλε επιστολές στους υποψήφιους της παράταξής τους, εξηγώντας τους λόγους της απόσυρσής του και ευχαριστώντας τους για τη στήριξή τους.

Στην εν λόγω επιστολή, χαρακτηρίζει την απόφαση να μη συμμετάσχει στις εκλογές «δύσκολη», ωστόσο συμβατή με τις ηθικές αρχές του.

«Κλειδί» ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Ο πρωθυπουργός αποδίδει μεγάλη σημασία στην εκλογή του πρώην υφυπουργού άμυνας στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος συγκεντρώνει ειδικά χαρακτηριστικά και είναι χρήσιμος για την ευαίσθητη - λόγω μεταναστευτικού - περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Για αυτό και επέλεξε ο ίδιος να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη για να παραστεί σε ειδική εκδήλωση για τον κ. Στεφανή τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια πολύ καλή υποψηφιότητα».

Ο πρωθυπουργός ετοιμάζει ανάλογες επισκέψεις και σε άλλες περιφέρειες της χώρας για να στηρίξει τους γαλάζιους υποψήφιους.

Τα «αγκάθια» και οι γαλάζιοι αντάρτες

Η προσπάθεια που καλείται να κάνει η ΝΔ έτσι ώστε να μην ηττηθεί στις περιφερειακές εκλογές δεν θα είναι «περίπατος» καθώς υπάρχουν αντάρτες που δεν κάνουν πίσω στις επίσημες υποψηφιότητες.

  • Στις περιπτώσεις αυτές ανήκουν η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όπου, κόντρα στον Αλκιβιάδη Στεφανή θα βρεθεί και ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος επίσης ήταν αντάρτης και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
  • Επίσης στην περιφέρεια του Ιονίου κόντρα στην νυν περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα, κατεβαίνει ως αντάρτης ο Γιάννης Τρεπεκλής ενώ στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου θα είναι και ο επίσης «γαλάζιος» Χριστόδουλος Τοψίδης.
  • Αγκάθι για τη Ν.Δ είναι και η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αφού, στην επίσημη υποψηφιότητα του Γιώργου Κασαπίδη, κατεβαίνει στην …κόντρα ο Γιώργος Αμανατίδης.
  • Στην περιφέρεια Κρήτης παρατηρούνται συγκλίσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς η ΝΔ θέλοντας να εμφανίσει όλο το νησί «γαλάζιο», στηρίζει την υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του νυν περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, κομματικό στέλεχος και πρώην υπουργός του Γ. Παπανδρέου.

Έχασαν ευκαιρία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Mετά την αλλαγή προσώπων στην περιφέρεια Αττικής, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχασαν την ευκαιρία να υποστηρίξουν κοινό υποψήφιο, κόντρα στον κ. Χαρδαλιά.

Οι συζητήσεις αρχικά είχαν ξεκινήσει για το δήμο Αθηναίων με την πιθανή υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό.

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε αυτόνομη εκλογική πορεία και για αυτό θα ανακοινώσει σε λίγες ημέρες τον καθηγητή του ΕΜΠ Χάρη Δούκα.

Στην περιφέρεια Αττικής θα μπορούσε να υποστηριχτεί από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ή ο Γιώργος Ιωακειμίδης που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο Παναγιώτης Σγουρός που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο όμως θα διεκδικήσουν την περιφέρεια Αττικής, κόντρα ο ένας στον άλλον.

Πού σημειώνονται συγκλίσεις

Εκεί ωστόσο που υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι σε δύο περιφέρειες:

  • Στη Θεσσαλία με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουρέτα και
  • Στη περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου την Γεωργία Ζεμπελιάδου επίσης υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Σε δύο περιπτώσεις ακόμα διαφαίνονται συγκλίσεις και ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να δίνουν κομματικό χρίσμα:

Οι γρίφοι του ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο παραμένει γρίφος για το τι θα κάνει στο δήμο της Αθήνας. Τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, του Κώστα Ζαχαριάδη πρώην βουλευτή, και του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Πειραιά θα υποστηρίξει τον Γιώργο Γαβρίλη και στη Θεσσαλονίκη τον Σπύρο Πέγκα, ενώ για την περιφέρεια Αττικής τον Γιώργο Ιωακειμίδη, νυν δήμαρχο Ρέντη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ