ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Στα 40 ευρώ η αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Στα 40 ευρώ η αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών
INTIME NEWS / Image Online

Για πρώτη φορά στην ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών θα καταβληθεί αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που έχει εκδοθεί, ορίζεται εκλογική αποζημίωση και για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 και 30 ευρώ για την δεύτερη (αν χρειαστεί) Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023.

Η εκλογική αποζημίωση θα δοθεί μόνο εφόσον δηλωθούν από το δικαστικό αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος στο οποίο έχουν διοριστεί. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει νωρίς το πρωί με το άνοιγμα της κάλπης, δηλαδή στις 7 το πρωί.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως το κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής θα πρέπει να βρίσκεται στο εκλογικό του τμήμα την ώρα εκείνη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσει να λάβει την αποζημίωση.

Όπως επισήμανε ο υπουργός «τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών τα οποία μέχρι πρότινος ήταν άνευ οιασδήποτε αποζημιώσεως, τώρα θα λαμβάνουν εκλογική αποζημίωση».
Σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα να συμβεί αυτό και επίσης θα βοηθήσει στη διεξαγωγή των εκλογών καθώς παρατηρείται πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές. Επιπλέον οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ακόμη πιο απαιτητικές γιατί συμμετέχουν πάρα πολλοί υποψήφιοι.

Αναλυτικά, το άρθρο 2 της σχετικής απόφασης για την εκλογική αποζημίωση των μελών της εφορευτικής επιτροπής αναφέρει τα εξής: «Αποζημίωση μελών εφορευτικών επιτροπών

  1. Στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών του άρθρου 38 του ν. 4648/2019 (Α’ 205) για τη διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 και των επαναληπτικών της 15ης Οκτωβρίου 2023, καταβάλλεται αποζημίωση σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 3 και 7 της παρούσης.
  2. Το καταβαλλόμενο ποσό είναι ακατάσχετο, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με οφειλές των δικαιούχων προς το ελληνικό δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία».
ΦΕΚ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ