ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Το «στοίχημα» Μητσοτάκη για πάταξη της οπαδικής βίας - Πολιτική αντιπαράθεση

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Το «στοίχημα» Μητσοτάκη για πάταξη της οπαδικής βίας - Πολιτική αντιπαράθεση
Φωτογραφία αρχείου ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Αποφασισμένη να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα φέρεται να είναι η κυβέρνηση που μετά το νέο κρούσμα με τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού σε αγώνα βόλεϊ στο Ρέντη, προγραμματίστηκε έκτακτη σύσκεψη το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έθεσε ως προσωπικό του στόχο την επίλυση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος που επί δεκαετίες δεν μπόρεσε να λύσει καμια κυβέρνηση. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα θέσει το περίγραμμα ενός σχεδίου με πολύ σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Παράλληλα, οι αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο προγραμματίζεται να ανακοινωθούν την προσεχή Δευτέρα με στόχο την άμεση εφαρμογή των μέτρων.

Ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης; Όλα δείχνουν ότι στο τραπέζι της αυριανής διυπουργικής σύσκεψης, εξετάζεται μεταξύ άλλων και το σενάριο αναστολής όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλα τα αθλήματα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα την πρώτη δέσμη των «σκληρών» προτάσεων αποτελούν:

  • Το κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών
  • Απόσυρση της αστυνομίας από τα γήπεδα
  • Διακοπή πρωταθλημάτων -αρχικά- ως το τέλος του 2023.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας -σύμφωνα με πληροφορίες- θα συμμετάσχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, o αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, καθώς επίσης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Η σύνθεση της σύσκεψης παραπέμπει σε καίριες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα που ταλανίζουν τον ελληνικό αθλητισμό. «Πρέπει να σπάσουμε αυγά», έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται εξαγγελίες για μέτρα που παραπέμπουν σε... πόλεμο της κυβέρνησης με τους χούλιγκαν.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα επεισόδια

Το ζήτημα βέβαια έχει περάσει σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο και ήδη αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, εξέφρασε την αντίδρασή του για τα δίχως τέλος κρούσματα βίας: «Ένας αστυνομικός, ένας νέος άνθρωπος κοντά στην ηλικία μου, χαροπαλεύει, ύστερα από ναυτική φωτοβολίδα που δέχτηκε. Η σημαία της ασφάλειας που διαφήμιζε η κυβέρνηση έχει υποσταλεί εδώ και καιρό. Είναι θέμα ζωής - είναι και θέμα πολιτισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη βία στους αθλητικούς χώρους και τα σοβαρά επεισόδια έξω στο κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», στο Ρέντη, καυτηρίασε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, αρμόδια τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. «Η βία στους αθλητικούς χώρους έχει ξεπεράσει κάθε όριο πια και χρειάζεται άμεση παρέμβαση της Πολιτείας. Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας παραμένουν γράμμα κενό».

Για «ευθύνες κυβερνήσεων, έκανε λόγο και το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, μιλώντας στο «Open»: «Είναι δεδομένη η κυβερνητική ευθύνη, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη δράση των συμμοριών στον αθλητισμό. Κανείς δεν τους αγγίζει».

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας «Νέα Αριστερά», Αλέξης Χαρίτσης: «Υπάρχει πρόβλημα και αυτό δεν λύνεται με αόριστες εξαγγελίες που άλλωστε δεν υλοποιούνται ποτέ. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Οι αθλητικοί χώροι μετατρέπονται σε πεδία μάχης και δράσης οργανωμένων ομάδων τυφλής βίας. Ο φαύλος κύκλος της βίας, απαιτεί πολιτικά και κοινωνικά μέτρα, όχι δηλώσεις, όταν ήδη έχει συμβεί το μοιραίο».

Εισαγγελική παρέμβαση Αρείου Πάγου

Εν τω μεταξύ, την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη προκάλεσε η χθεσινή δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών της ΥΑΣ. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ζητά στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης αστυνομικής προανάκρισης που ήδη διενεργειται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, να διακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, όπως εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λ.π.

Ομοσπονδία Αστυνομικών: Να διακοπούν όλα τα πρωταθλήματα

Την διακοπή των πρωταθλημάτων σε όλα τα αθλήματα και την ανάληψη των ευθυνών, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με ανακοίνωση τους, (ΠΟΑΣΥ) μετά τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης και είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 31χρονου αστυνομικού.

Παράλληλα στην ανακοίνωση τους οι αστυνομικοί εκφράζουν την θλίψη τους αλλά και την οργή τους για την «δολοφονική επίθεση εις βάρους του συναδέλφου» τους.

Οι αστυνομικοί ζητούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό να διακόψει άμεσα σήμερα όλα τα πρωταθλήματα σε κάθε άθλημα καλώντας ταυτόχρονα τους αρμόδιους φορείς να υψώσουν τείχος σε παρόμοιες ενέργειες βίας, όσο και την ελληνική δικαιοσύνη «να αναζητήσει τις ευθύνες, όσο ψηλά και αν αυτές υπάρχουν σε επίπεδο ιδιοκτησιών που ουσιαστικά λειτουργούν ως ηθικοί αυτουργοί σε δολοφονικές ενέργειες».

Οικονόμου: Σεβασμό στο έργο των Αρχών

Απάντηση στις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί μετά τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το γήπεδο βόλει του Ρέντη, και τα οποία προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, δίνει με ανακοίνωση του ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

«Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει συστηματικά τη δουλειά της, με σεβασμό στα προβλεπόμενα από τον νόμο, ώστε να εντοπίσει τον ή τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης στον 31χρονο αστυνομικό. Στην προσπάθειά της αυτή έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου και τη στήριξή μου. Οι στιγμές επιβάλλουν τον σεβασμό στο έργο των Αρχών και την ομόθυμη στήριξη της κοινωνίας, τόσο για να αποδοθεί δικαιοσύνη όσο και για να μην κυκλοφορούν ανάμεσά μας άνθρωποι με δολοφονική διάθεση. Κάθε άλλη ενέργεια δυσχεραίνει και υπονομεύει το έργο των Αρχών της Πολιτείας μας και είναι σε ριζική αντίθεση με το δημόσιο αίσθημα».

Παραμένει σε καταστολή ο αστυνομικός

Εν τω μεταξύ, σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ σε καταστολή παραμένει ο αστυνομικός που τραυματίστηκε από τη φωτοβολίδα στα επεισόδια στο Ρέντη. Σύμφωνα, το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, ο αστυνομικός το πρωί της Παρασκευής (8/12) οδηγήθηκε εκ νέου στο χειρουργείο.

«Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών ο ασθενής παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε καταστολή και μηχανικό αερισμό, υποστηριζόμενος αιμοδυναμικά με ισχυρές δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων. Σήμερα το πρωί οδηγήθηκε εκ νέου στο χειρουργείο όπου έγινε διάνοιξη των μυικών διαμερισμάτων της κνήμης, εκτεταμένη εκτομή νεκρωμάτων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και συμπληρωματική αιμόσταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ