ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης από ΔΕΔΔΗΕ: Να ρωτάμε πού πάνε τα χρήματα, όχι πού θα βρεθούν

Κασσελάκης από ΔΕΔΔΗΕ: Να ρωτάμε πού πάνε τα χρήματα, όχι πού θα βρεθούν
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία INTIME NEWS

Τη Διεύθυνση Ειδικών Εγκαταστάσεων Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στο Νέο Φάληρο επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της διακηρυγμένης αδιαμεσολάβητης επαφής του και με τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας τους.

Με αφορμή την εκεί παρουσία του- «είστε ο πρώτος πρόεδρος κόμματος που μας επισκέπτεται από το 2003», του είπαν εκπρόσωποι των εργαζομένων-, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εξαπέλυσε επίθεση στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατηγορώντας τον πως διαστρεβλώνει τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το «γυάλινο πύργο» του Μεγάρου Μαξίμου και υπογραμμίζοντας πως πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για το πού θα βρεθούν τα λεφτά και είναι καιρός να ρωτάμε πού πάνε τα χρήματα.

«Πάνε σε τεράστια σπατάλη σε ημέτερους. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, άλλωστε, μας δικαιώνει. Πρέπει να τελειώνει η αισχροκέρδεια στο ρεύμα και στις τράπεζες. Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως θα χρεοκοπήσει η χώρα αν φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζών. Όχι, οι πολίτες θα χρεοκοπήσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κασσελάκης, επίσης, παρατήρησε, με αφορμή και τη δικογραφία για το μπάζωμα στα Τέμπη, πως είναι ντροπιαστικό να μην έχει παραιτηθεί κανείς από την κυβέρνηση.

Παραλλήλως, ζήτησε να σταλεί ένα μήνυμα στις ευρωεκλογές ώστε οι πολιτικές που ακολουθούνται να είναι πιο ανθρωποκεντρικές, με το δημόσιο συμφέρον στο επίκεντρο: «Είμαστε η μοναδική ανεξάρτητη παράταξη που λέει τα πράγματα με το όνομά της, γι’ αυτό και τους τρομάζουμε. Το άλλοθι του 41% πρέπει στις ευρωεκλογές επιτέλους να τελειώσει. Η δική μας πρόταση είναι τελείως διαφορετική από της κυβέρνησης. Θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά σας. Είμαστε εργατικοί, ταπεινοί άνθρωποι που θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα. Σας το υπόσχομαι, δεν υπάρχει κανένα συμφέρον που να μας υποστηρίζει», τόνισε ο κ. Κασσελάκης.

Ως προς το ΔΕΔΔΗΕ, σημείωσε πως πρέπει να ανήκει στο Δημόσιο γιατί το δίκτυο έχει γεωπολιτική κι αναπτυξιακή σημασία για την αποκέντρωση και την ισότητα στην παραγωγή ενέργειας.

Την ίδια ώρα, έβαλε στο στόχαστρο και το επενδυτικό fund της CVC στην οποία ανήκει ο όμιλος της ΔΕΗ: «Δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκει, δεν είναι στρατηγικός επενδυτής. Τα fund από το καταστατικό τους έχουν επενδυτικό ορίζοντα δεκαετίας και μετά φεύγουν. Πώς μπορούμε να έχουμε ένα δίκτυο όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρο εθνικό κίνητρο; Γιατί να μην βγάζει κέρδος ο Έλληνας φορολογούμενος ώστε να υπάρχει και λογοδοσία; Πού πήγαν τα 600.000.000 ευρώ των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας»;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, σχολίασε πως οι εργαζόμενοι είναι πεσμένοι και λόγω της εργασιακής επισφάλειας που αποκλίνει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας: «Δεν έπρεπε να υπάρχουν επτά ταχύτητες εργαζομένων. Με μικτά 1.000 ευρώ μισθό κανείς δεν πρόκειται να επιβιώσει με την ακρίβεια, τους φόρους, το έλλειμμα δημόσιας υγείας και παιδείας. Ντε φάκτο είμαστε η χώρα όπου αν έχεις γεννηθεί με το λανθασμένο επώνυμο δεν έχεις μέλλον».

Νωρίτερα το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, αλλά και οι τομεάρχες Εργασίας, Γιώργος Γαβρήλος, και Ενέργειας, Μίλτος Ζαμπάρας.

Ο κ. Γαβρήλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το κράτος ως λάφυρο, απαξιώνει τις υποδομές του Έλληνα φορολογούμενου, αλλά και την τεχνογνωσία και τη διαχρονική προσφορά των εργαζόμενων στο ΔΕΔΔΗΕ και σε όλο τον όμιλο της ΔΕΗ στον Έλληνα καταναλωτή.

«Έτσι φτάσαμε στην αισχροκέρδεια και στον πληθωρισμό απληστίας», ανάφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο και για την ανάγκη για ένα σταθερό εργασιακό πλαίσιο σε όλο τον όμιλο της ΔΕΗ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι ο Μίλτος Ζαμπάρας, ο οποίος υποστήριξε πως η ΔΕΗ βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ο πλούτος του ανθρώπινου δυναμικού της.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε για το πόσα δισ. ευρώ σπαταλήθηκαν, δίνοντας έμφαση στην κατά 70% αύξηση του αριθμού των διευθυντών, οι οποίοι δεν αποδίδουν και σε επίπεδο κοινωνικού οφέλους.

Από την πλευρά της, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέλεξε την απαξίωση του δημόσιου τομέα και των δημόσιων επιχειρήσεων.

Η ίδια κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για μεγάλη υποκρισία όταν υποστηρίζει πως συγκλίνουμε με την Ευρώπη την ίδια στιγμή που βρισκόμαστε πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην κάλυψη των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύτηκε για πλήρη αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ