ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση ο διαγωνισμός

Τηλεοπτικές άδειες: Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση ο διαγωνισμός
eurokinissi

Σε μπούμερανγκ κινδυνεύει να μετατραπεί για την κυβέρνηση ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, με την πολιτική αντιπαράθεση να κορυφώνεται μετά και τις αποκαλύψεις σχετικά με το πόθεν έσχες Καλογρίτσα, αλλά και την υπόθεση της Attica Bank.

Η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και δέχεται τα πυρά από το σύνολο της αντιπολίτευσης, που μιλά για «σκάνδαλο», «διαγωνισμό-παρωδία» και «αριστερή διαπλοκή», με φόντο και την αντιπαράθεση για την κλήση των τεσσάρων υπερθεματιστών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και των κ.κ. Παππά και Κρέτσου, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η κλήση έγινε στη σκιά των νέων αποκαλύψεων περί ελέγχου του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, λίγες μόλις μέρες αφού είχαν βγει στο φως τα στοιχεία από τον φάκελο του πόθεν έσχες του συγκεκριμένου υπερθεματιστή, με το περίφημο βοσκοτόπι στην Ιθάκη.

Σε όλα τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν και οι αποκαλύψεις για τις δανειοδοτήσεις του συγκεκριμένου επιχειρηματία από την Τράπεζα Αττικής, αλλά και η πληροφορία γα το «κόκκινο» δάνειο αρχικής αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ που έχει η εταιρεία ΑΓΥΙΑ ΑΕ του Σπύρου Καραμπάτσου, ο οποίος παραχώρησε στον εργολάβο Καλογρίτσα το περίφημο βοσκοτόπι στην Ιθάκη.

Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Σπύρος Καραμπάτσος προαναγγέλλει με ανακοίνωσή του προσφυγή στη Δικαιοσύνη, «για να προστατεύσει όπως αναφέρει την τιμή της συζύγου του και των παιδιών του, και να αμυνθεί «στην απόπειρα των οικονομικών κολοσσών που επιχειρούν, για δικά τους συμφέροντα και λόγους» να τον «αποδομήσουν ηθικά και εξοντώσουν επιχειρηματικά μέσω καθ’ ολοκληρίαν ψεμάτων, στρέβλωσης, χλεύης και απαξίας».

Το πόρισμα για την Attica Bank ζητά η Εξεταστική

Η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση δανειοδότησης κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ ετοιμάζει επιστολή προς τον Γιάννη Στουρνάρα με την οποία θα του ζητείται το πόρισμα που συνέταξαν από κοινού η ΤτΕ με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ για την Attica Bank.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, το πόρισμα θα κατατεθεί στη γραμματεία της Εξεταστικής Επιτροπής και τα μέλη της θα έχουν μεν πρόσβαση, αλλά δεν θα μπορούν να το λάβουν στα χέρια τους, προκειμένου να αποφευχθούν διαρροές.

Η υπόθεση της Attica Bank και τα δάνεια που φέρεται να δόθηκαν προς τον επιχειρηματία Καλογρίτσα, ανέβασαν τους τόνους στην Εξεταστική Επιτροπή, με τον Δημήτρη Σταμάτη από τη ΝΔ να επιμένει στην ανάγκη κλήτευσής του. Ο πρώην υπουργός ζήτησε ακόμη, να κληθούν όλοι οι υπερθεματιστές, καθώς επίσης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος που προέβη σε σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του επιχειρηματία, αλλά και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος.

Σχολιάζοντας το θέμα της Τράπεζας Αττικής, πηγές της αντιπροεδρίας ξεκαθάριζαν ότι «η κυβέρνηση ούτε προστατεύει ούτε έχει εξαρτήσεις από κανέναν. Επιδιώκει τη διαφάνεια και τον έλεγχο παντού, με τη συνδρομή και της Δικαιοσύνης όπου αυτό επιβάλλεται, χωρίς γενικευμένη ποινικοποίηση του τραπεζικού συστήματος», τονίζοντας πως «η κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η Τράπεζα Αττικής αποτελεί, εδώ και χρόνια, στόχο κατευθυνόμενων αρνητικών δημοσιευμάτων από κέντρα και δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της έναντι ευτελούς τιμήματος».

Ζήτημα ποινικών και πολιτικών ευθυνών θέτει ο Κουρουμπλής

Ζήτημα ποινικών και πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση Καλογρίτσα έθεσε ευθέως ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον Βήμα FM, και ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να καταθέσει ό,τι έχει γίνει με την τράπεζα Αττικής όλα αυτά τα χρόνια, καθιστώντας σαφές πως σε περίπτωση που βρεθούν στοιχεία εναντίον αυτών που ανακήρυξαν ως υπερθεματιστή τον κ. Καλογρίτσα στον πρόσφατο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, θα πρέπει να ζητηθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες.

Μαξίμου: Οι προσπάθειες της ΝΔ να μην εφαρμοστούν οι νόμοι θα πέσουν στο κενό

Οι προσπάθειες όσων επιχειρούν να πλήξουν την κυβέρνηση στο ηθικό της πλεονέκτημα και να μην εφαρμοστούν οι νόμοι, θα πέσουν στο κενό διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου και κατηγορεί τη ΝΔ ότι συμπλέει με τους «λυτούς και δεμένους» που δεν θέλουν τη νομιμότητα.

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει τους κανονισμούς και τους Νόμους του Κράτους. Η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των "λυτών και δεμένων" να μην εφαρμοστούν οι νόμοι και να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης, πέφτει στο κενό», αναφέρουν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι «το καθεστώς της ανομίας των 27 χρόνων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα».

Άπλετο φως στα πόθεν έσχες ζητά η ΝΔ

Να ριχθεί άπλετο φως και να απαντηθούν τα ερωτήματα που υπάρχουν γύρω από το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, ζήτησε να γίνει συνολική συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και σημείωσε ότι αποτελεί αίτημα του πολιτικού συστήματος, στο οποίο δεν ανταποκρίνεται η κυβερνητική πλειοψηφία.

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε την κλήση των υπερθεματιστών για τον έλεγχο του πόθεν έσχες τους. Τελικώς, οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν, με αίτημα της μειοψηφίας, που έκανε χρήση των δυνατοτήτων που της δίνει ο κανονισμός της Βουλής, γι’ αυτό και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η κυβέρνηση σύρεται από τη μειοψηφία.

2596827

Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποχαιρετήσει οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα», ανέφερε ο κ. Μάκης Βορίδης. Σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος και η προέλευση και τρόπος απόκτησης των χρημάτων των υπερθεματιστών. «Αυτό που υπήρξε η ναυαρχίδα της κυβέρνησης για την διαφάνεια και τη δημοκρατία, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θέλει να συζητηθεί» πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

«Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει σε μία υπόθεση διαφάνειας, συνιστά την πλήρη απονομιμοποίηση του διαγωνισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο κ. Βορίδης προέβλεψε ότι καθώς υπάρχουν παρατυπίες και ενδεχομένως παρανομίες, θα δοθεί συνέχεια στην Δικαιοσύνη. Σημείωσε δε ότι «Τράπεζα Αττικής, Σπίρτζης, Καραμπάτσος, κυβέρνηση, Καλογρίτσας, πενταμελής επιτροπή του διαγωνισμού, όλα αυτά φαίνεται να σχετίζονται μεταξύ τους».

Για «μουγγαμάρα» της κυβέρνησης που «αυξάνει απλώς τις υποψίες», μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη στον Real FM, η οποία σημείωσε πως «η προσπάθεια της κυβέρνησης να κατασκευάσει έναν άνθρωπο ο οποίος θα έχει τηλεοπτικά μέσα φίλα προσκείμενα προς εκείνη καταλήγει σε ένα τεράστιο φιάσκο. Ο διαγωνισμός είναι φιάσκο, αλλά πέραν του φιάσκου υπάρχουν πλέον και ποινικές ευθύνες για αυτά τα οποία συνέβησαν».

ΠΑΣΟΚ: Η SYRIZA BANK χρηματοδότησε το SYRIZA CHANNEL

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και τον επιχειρηματία Καλογρίτσα, άσκησε το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του με τον τίτλο «Η ΣΥΡΙΖΑ Bank χρηματοδότησε το ΣΥΡΙΖΑ Channel με τα λεφτά των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων».

«Οι αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα για το «τρίγωνο της διαπλοκής» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Καλογρίτσα-Τράπεζα Αττικής καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Ο ευνοούμενος εργολάβος του ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτείται προνομιακά από την Τράπεζα Αττικής και επιχειρεί με διάτρητο πόθεν έσχες να αποκτήσει και κανάλι. Το Υπουργείο Επικρατείας με την διορισμένη από αυτό Επιτροπή στον διαγωνισμό -παρωδία, σπεύδει να εγκρίνει το πόθεν έσχες με τα βοσκοτόπια χωρίς καν έλεγχο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Θεοδωράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τα δικά του θαλασσοδάνεια

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Ενισχύουν τους εργολάβους για να ενισχυθούν κι αυτοί με τη σειρά τους όταν χρειαστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως καλός μαθητής του παλιού συστήματος, δίνει τώρα τα δικά του θαλασσοδάνεια στους δικούς του ανθρώπους για να βοηθηθεί κι αυτός με τη σειρά του όταν θα έχει ανάγκη», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Real FM, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι αυτή είναι μια παλιά, αμαρτωλή ιστορία η οποία συνεχίζεται εδώ και χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Δηλητηριώδες ... τηλετοπίο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ