ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Ακόμα μία φορά αδιάβαστος ο κ. Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό

Μαξίμου: Ακόμα μία φορά αδιάβαστος ο κ. Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Για προσπάθεια εκμετάλλευσης του πόνου και της δυστυχίας των προσφύγων, αλλά και του βάρους που σηκώνουν οι κάτοικοι των νησιών για μικροκομματικούς λόγους κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια κρίση, είναι ευρωπαϊκή κρίση και καμία χώρα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της. Ιδιαίτερα, εάν αυτή είναι η χώρα πρώτης υποδοχής. Και η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος αυτής της παγκόσμιας κρίσης» σημειώνει σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Καλό θα είναι ο κ. Μητσοτάκης να κατανοήσει ότι εκείνο που προέχει είναι να υλοποιηθούν όλες οι διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, να προχωρήσει η διαδικασία του relocation».

«Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θέλει να κάνει δηλώσεις για το μεταναστευτικό καλό θα είναι να ενημερωθεί για το τι διεμήφθη στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, όπου το μεταναστευτικό ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης. Και, βέβαια, να διαβάσει τις σχετικές ομιλίες και δηλώσεις του Πρωθυπουργού σε ΟΗΕ και Βιέννη! Είμαστε σίγουροι ότι θα είναι ουσιαστικός και πιο προσεκτικός», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κ. Μητσοτάκης: Να εφαρμοστεί αμέσως το Εθνικό Σχέδιο για το προσφυγικό

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος και για μη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου αντιμετώπισης που συμφωνήθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς πριν από έξι μήνες.

«Οι εικόνες καταστροφής και αναρχίας στη Μυτιλήνη και τη Χίο, πιστοποιούν την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί και το μεταναστευτικό ζήτημα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όλοι γνωρίζουν ότι έκανα τα πάντα προκειμένου να υποστηρίξω και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τα συμφέροντα της χώρας. Η Κυβέρνηση, όμως, δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. Ο διαχωρισμός μεταναστών και προσφύγων δεν έγινε. Οι δομές φιλοξενίας λειτουργούν άναρχα. Η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία. Κανένα συγκροτημένο σχέδιο για κατανομή των προσφύγων στην επικράτεια δεν υπάρχει. Ευρωπαϊκά κονδύλια λιμνάζουν. Το ελληνικό Κράτος είναι απών. Η απουσία του και η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, δυστυχώς, εντείνει τις ξενοφοβικές και ακραίες τάσεις. Τάσεις που παραμένουν απόλυτα μειοψηφικές σε μία κοινωνία που δέχτηκε τους πρόσφυγες με καλοσύνη και κατανόηση για τον πόνο τους. Αλλά που έχει απαίτηση από το Κράτος να μπορεί στοιχειωδώς να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι, όχι μόνο των προσφύγων, αλλά και των Ελλήνων πολιτών», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Όσο ακόμη παραμένει αυτή η Κυβέρνηση, οφείλει να εφαρμόσει αμέσως το Εθνικό Σχέδιο για το προσφυγικό με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ένα σχέδιο που διασφαλίζει την αξιοπρεπή ζωή στους πρόσφυγες, τις διαδικασίες επαναπροώθησης στους παράτυπους μετανάστες, αλλά και την υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ