ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το χρονικό της επίθεσης Κασιδιάρη στον Δένδια στη Βουλή (vids)

Το χρονικό της επίθεσης Κασιδιάρη στον Δένδια στη Βουλή (vids)
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πρωτοφανείς εικόνες εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βουλή με πρωταγωνιστή βουλευτή της Χρυσής Αυγής, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης ενοχλήθηκε από μια ασήμαντη αφορμή και χειροδίκησε στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Δένδια, δημιουργώντας σκηνικό «φωτιάς» στην αίθουσα της Ολομέλειας. 

Η ένταση, όπως φαίνεται και από τις εικόνες της συνεδρίασης, ξέσπασε κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ. Κασιδιάρη. Ο συνάδελφός του από την ΝΔ πέρασε μπροστά από το έδρανο του, πράγμα που πυροδότησε την βίαιη αντίδρασή του.

«Μη περνάς από μπροστά μου δεν βλέπεις ότι μιλάω», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής σε ιδιαίτερα οξύ τόνο, με τον Γιάννη Λαγό, που καθόταν δίπλα του, να λέει το ίδιο στον Νίκο Δένδια.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο προεδρεύων Μάκης Μπαλαούρας φώναξε την φρουρά για να μεταφέρει τον βουλευτή της Χ.Α. έξω από την αίθουσα, καθώς ο Ηλίας Κασιδιάρης έσπρωξε τον Νίκο Δένδια.

Το κανάλι της Βουλής σταμάτησε προς στιγμήν την μετάδοση και μόλις επανήλθε η εικόνα ο κ. Μπαλαούρας συνέχιζε να ζητά επιμόνως την απομάκρυνση Κασιδιάρη από την αίθουσα.

«Αποβάλλεται ο κ. Κασιδιάρης. Η φρουρά να βγάλει έξω τον κ. Κασιδιάρη», έλεγε χαρακτηριστικά και ο βουλευτής οδηγήθηκε εκτός.

Αισχρά λόγια στους διαδρόμους της Βουλής από Κασιδιάρη

Μετά την αποχώρησή του από την αίθουσα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής χρησιμοποίησε ιδιαιτέρως αισχρά λόγια, αναφερόμενος στον Νίκο Δένδια.

Δένδιας: Δεν προξένησα το επεισόδιο

Παίρνοντας τον λόγο στη Βουλή, ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως δεν προξένησε το επεισόδιο, αλλά το αδίκημά του ήταν πως πέρασε μπροστά από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Η ΚΟ της ΧΑ είπε ότι έχει το δικαίωμα της χειροδικίας, ανέφερε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι με αυτό το επεισόδιο, η κοινωνία θα κατανοήσει ότι η δημοκρατία δεν είναι πολίτευμα δεδομένο, αλλά χρειάζεται διαρκής μάχη, ώστε να επιτρέπει στο πολίτευμα αυτό να λειτουργεί, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Παρά την τεράστια προσβολή, θα ήθελα να ελπίζω ότι το εις βάρος μου επεισόδιο μπορεί να φανεί χρήσιμο στην κοινωνία».

Ο Νίκος Δένδιας περιγράφει το περιστατικό

Περιγράφοντας το βίαιο επεισόδιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, εξήγησε ότι κάποια στιγμή που σηκώθηκε για να εξέλθει της αιθούσης, πέρασε μπροστά από τα έδρανα της Χρυσής Αυγής την ώρα που μιλούσε ο κ. Κασιδιάρης. «Μου λέει, "πού πας ρε", κάτι τέτοιο, συγχωρήστε με αν λόγω της στιγμής δεν είμαι ακριβής, γυρίζω να τον κοιτάξω, και με σπρώχνει με τα δύο χέρια, λέγοντας και πάλι σήκω φύγε από εδώ ρε ή κάτι τέτοιο», ανέφερε ο κ. Δένδιας και σημείωσε: «Συνεχίζω να μην φεύγω, κινείται να μου επιτεθεί και τον μαζεύουν κάποιοι άλλοι και αρχίζουν να τον σπρώχνουν προς τα πίσω. Αρχίζει να πιάνει, να εκτοξεύει μπουκάλια νερά».

«Θεώρησα σωστό να μη μετακινηθώ από εκεί, διότι αυτό θα σήμαινε κάτι. Έμεινα εκεί, με αποτέλεσμα να αρχίσει να βρίζει, όχι μόνο εμένα, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό και τον Μάκη το Βορίδη, σχεδόν το σύνολο της ΚΟ της Χρυσής Αυγής και να πετάγονται μπουκάλια, νερά και διάφορα αντικείμενα. Νερό είναι σίγουρο ότι έφαγα», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε: «Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Είναι θεσμικό. Γιατί το πιο ανατριχιαστικό δεν ήταν οι βρισιές, που χαρακτηρίζουν τον υβριστή. Το ανατριχιαστικό είναι ότι υπήρξε τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, που εξηγούσε ότι η επίθεση δεν είναι μία επίθεση κάποιου που απώλεσε την ψυχραιμία του, αλλά είναι μία πολιτική θέση αυτοδικίας. Ότι "εσύ έστειλες κάποιες δικογραφίες που μας αφορούσαν στη δικαιοσύνη και εμείς δικαιούμεθα να σε χτυπήσουμε, να κάνουμε, να ράνουμε..."».

Κληθείς να σχολιάσει φράση του κ. Παπαχριστόπουλου ότι «και ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης μπορεί να έχει μετανιώσει για τη στάση του», ο κ. Δένδιας ζήτησε να μην ερωτάται για ένα θέμα που δεν αφορά τον ίδιο αλλά τον κ. Παπαχριστόπουλο, τον κ. Κασιδιάρη κ.λπ.

Μη με ρωτάτε για τη Χρυσή Αυγή, επισήμανε ο κ. Δένδιας, όταν δημοσιογράφος σχολίασε ότι υπάρχει ο νεκρός, ο Παύλος Φύσσας. «Μην ρωτάτε κάτι τέτοιο αυτήν την ώρα. Εγώ έχω εδραία πεποίθηση για το τι είναι η Χρυσή Αυγή και πού μπορεί να καταλήξει αυτή η δίκη. Εδραία πεποίθηση. Γι' αυτό έστειλα τις δικογραφίες», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο βουλευτής της ΧΑ, Γιάννης Λαγός, μιλώντας σε δημοσιογράφους, και παρά τις επίμονες ερωτήσεις τους αν καταδικάζει τη χειροδικία του κ. Κασιδιάρη, απέφυγε να το κάνει και ισχυρίστηκε ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής αντέδρασε στην προκλητική συμπεριφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια, που πέρασε από μπροστά του την ώρα που είχε πάρει τον λόγο.

Επίσης, ο κ. Λαγός είπε ότι δεν αποχωρούμε από τη συζήτηση στη Βουλή αν το προεδρείο δεν μας πει ποιο συγκεκριμένο άρθρο του κανονισμού προβλέπει κάτι τέτοιο και δεν δικαιολογήσει επαρκώς αυτήν την απόφαση. «Αν μας αποδείξει ότι έχει αυτήν τη δικαιοδοσία το προεδρείο, θα αποχωρήσουμε. Αν επιμείνει αβάσιμα το προεδρείο και δεν έχει τη δικαιοδοσία να το κάνει δεν θα αποχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Νίκος Βούτσης απέβαλε την Χ.Α από την συζήτηση πολυνομοσχεδίου

Αμέσως μετά το βίαιο σκηνικό ο πρόεδρος της Βουλής «απέβαλε» όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής από την συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι φαίνεται πως υπάρχει πλήρης νομιμοποίηση, συμψηφισμός από την πλευρά της Χρυσής Αυγής και τόνισε ότι επί του προκειμένου και με όρους πολιτικούς, η παράταξη της Χρυσής Αυγής έχει συλλογική ευθύνη γι' αυτήν τη συμπεριφορά.

«Έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι διά της χειροδικίας να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίες, άρα προληπτικά η θέση μας είναι ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το νομοσχέδιο», είπε ο κ. Βούτσης.

Ακόμη ζήτησε την παραπομπή του βουλευτή, που προκάλεσε το επεισόδιο, στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Όπως πρόσθεσε, οι κανονισμοί φτιάχτηκαν και εφαρμόζονται για την ομαλή λειτουργία της Βουλής.

Αντιδράσεις κομμάτων και βουλευτών

Απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο βλέπει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης στο άγριο σκηνικό που εκτυλίχθηκε στη Βουλή.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για «κρυφή συμμαχία» Χρυσής Αυγής, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Ένας βουλευτής της ΧΑ χειροδικεί μέσα στο Σώμα, συμπεριφορά απαράδεκτη στα κοινοβουλευτικά ήθη. Δεν αρκεί η μομφή. Η σημερινή ενέργεια εξευτελίζει το Σώμα, ανέφερε βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος. Ο βουλευτής ζήτησε να εξειδικευθεί η μομφή γιατί δεν μπορεί ο Ηλίας Κασιδιάρης να συνεχίσει να μπαίνει στην αίθουσα.

Το ΚΚΕ καταδίκασε τη φασιστική και τραμπούκικη επίθεση, είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και ζήτησε να αποβληθεί από την αίθουσα όλη η ΚΟ της Χρυσής Αυγής

Με την σειρά του και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ καταδίκασε την ακραία πράξη του κ. Κασιδιάρη και ζήτησε η απόφαση της Βουλής για το θέμα να είναι δραστική.

Μέσω twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τόνισε ότι «οι τραμπούκοι θέλουν να δέρνουν και στη δική μας Βουλή. Δεν θα τους περάσει!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ