ΜΟΔΑ

Adut Akech: Η πρόσφυγας που έγινε ένα από τα κορυφαία μοντέλα του κόσμου

Adut Akech: Η πρόσφυγας που έγινε ένα από τα κορυφαία μοντέλα του κόσμου
Brent N. Clarke/Invision/AP

H Adut Akech Bior είναι μόλις 19 ετών, αλλά έχει ζήσει -και καταφέρει- πολλά περισσότερα από όσα πολλοί άνθρωποι σε όλη τους τη ζωή. Γεννημένη στο Νότιο Σουδάν, πήρε το δρόμο της προσφυγιάς όταν ακόμα ήταν παιδί λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα της. Σήμερα είναι ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα μοντέλα στον κόσμο... 

Για οκτώ χρόνια έζησε με τη μητέρα και τα αδέρφια της στον προσφυγικό καταυλισμό Κακούμα, νοτιοδυτικά της Κένυας. Στα εννιά της χρόνια βρέθηκε με την οικογένειά της στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Εκεί έκανε και τα πρώτα της βήματα στη μόδα. Ο δρόμος για την κορυφή δεν ήταν, φυσικά, ανέφελος. Η Αντούτ, όμως, είχε πείσμα και σήμερα είναι ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα μοντέλα στον κόσμο. Κάποιοι μάλιστα την χαρακτηρίζουν την νέα Ναόμι Κάμπελ.

Στην πασαρέλα έχει μεταξύ άλλων περπατήσει για τους οίκους Valentino, Moschino, Kenzo, Givenchy, Prada, Lanvin, Chanel και Versace. Όπως η ίδια λέει, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, η ενασχόλησή της με τη μόδα και τα χρήματα που κέρδισε της έδωσαν τη δυνατότητα να αποκτήσει σπίτια σε όλο τον κόσμο. Πολλές φορές έχει άλλωστε πει δημόσια πως «η βιομηχανία της μόδας είναι μια τεράστια οικογένεια που τη στηρίζει πέρα από κάθε φαντασία».

https://www.instagram.com/p/Bs8HstrHfNJ

Το 2018 κέρδισε τον τίτλο του «μοντέλου της χρονιάς». Την ίδια χρονιά αντιμετώπισε και την πρόκληση της κατάθλιψης. «Ξυπνούσα κάθε πρωί και έκλαιγα», είχε πει σε συνέντευξή της. Όπως εξηγεί, κάποιοι άνθρωποι που βρέθηκαν δίπλα της από την αρχή τη στήριξαν με όλη τους την ψυχή. Οι φίλες της, Άιχα Μπασούμ και Άντοτ Γκακ αλλά και ο μάνατζερ της στη Νέα Υόρκη της φέρονταν εξαρχής σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς τους χωρίς να τους νοιάζει η καταγωγή της. «Όταν ένα ταξίδι είναι μοναχικό, ή όταν αισθάνομαι αγχωμένη, ξέρω καλά ότι θα είναι οι φωνές στην άλλη άκρη του τηλεφώνου που θα μου δώσουν δύναμη», λέει.

Λέει επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν νιώθει πως είναι κάτοικος μιας περιοχής αφού συνεχώς ταξιδεύει και μένει σε διαφορετικά σπίτια. «Ο κόσμος της μόδας είναι μια τεράστια, δημιουργική βιομηχανία αλλά και οικογένεια. Η κάθε φωτογραφία, το κάθε βίντεο, η κάθε συλλογή είναι αποτέλεσμα ανθρώπων με διαφορετικές προσωπικότητες και σχέσεις που συνεργάζονται άψογα», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ