ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Trentemøller εξηγεί πώς είναι να είσαι ασυμβίβαστος μουσικός σε μία δυστοπική εποχή

Ο Trentemøller εξηγεί πώς είναι να είσαι ασυμβίβαστος μουσικός σε μία δυστοπική εποχή
Ο Anders Trentemøller είναι κάτι παραπάνω από ένας καλλιτέχνης της indie μουσικής σκηνής παγκοσμίως, είναι ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να γράψει κομμάτια που έχουν μείνει στο μυαλό μας σαν κλασικά του είδους.

Ο Anders Trentemøller είχε πάντα την ικανότητα να φτιάχνει μικρές ταινίες μέσα στο μυαλό μας, κι αυτό μόνο με τους παράξενους ήχους του.

Ένας τρομερά ικανός ηχητικός σκηνοθέτης που είναι σε θέση να ταξιδέψει τον ακροατή από τις πρώτες νότες του.

Μπορεί ταυτόχρονα να μεταφέρεται από την ηλεκτρονική μουσική στην πιο indie σκηνή με πολύ εύκολο και φυσικό τρόπο. Στην Ελλάδα είναι αγαπημένος μας, έχει ήδη επισκεφτεί τη χώρα μας για live τουλάχιστον 6 φορές και το κοινό του εδώ είναι μεγάλο και φανατικό.

Ο Anders Trentemøller είναι κάτι παραπάνω από ένας καλλιτέχνης της indie μουσικής σκηνής παγκοσμίως, είναι ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να γράψει κομμάτια που έχουν μείνει στο μυαλό μας σαν κλασικά του είδους. Ποιος δεν έχει ακούσει μικρά αριστουργήματα όπως τα «Moan», «Miss You», «Take Me To Into Your Skin», «The Very Last Resort» ή να κάνουν ένα remix όπως αυτό στο «What Else Is There» των Royksopp.

Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία του, «Memoria», σκάβει βαθύτερα και τιμά τους πέντε κανόνες της αφήγησης. Τα θέματα της παροδικότητας και της μνήμης, εξαντλούνται με πολύ σωστό τρόπο μέσα στο άλμπουμ.

θα βρεθεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο για δύο μοναδικά live shows, μαζί με τη μπάντα του, τo Σάββατο 14 Οκτωβρίου στο Principal στη Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στο Gagarin στην Αθήνα.

Το CNN Greece μίλησε μαζί του για πολλά θέματα, για το πως του έρχεται η έμπνευση, ποιο είναι το αγαπημένο του μουσικό όργανο, πόσα guitar pedals έχει στον τοίχο του σπιτιού του, ποιους πέντε δίσκους θα έπαιρνε σε ένα έρημο νησί και πολλά άλλα που εξηγούν την προσωπικότητα ενός από τους σημαντικότερους μουσικούς του καιρού μας.

Τι σημαίνει για σένα η μουσική; Είναι τρόπος ζωής ή απλά πλέον έχει γίνει άλλο ένα επάγγελμα;

Trentemøller: Η μουσική για μένα είναι τρόπος ζωή, ανάσα, κάθε πρωί που ξυπνάω η μουσική βρίσκεται παντού στο σπίτι. Σίγουρα είναι και μία δουλειά που κάνω και ζω από αυτό, δεν έχει επηρεάσει όμως την αγάπη μου γι’ αυτήν. Η μουσική και η σύνθεση είναι κάτι που κάνω πολλά χρόνια και είναι το αγαπημένο μου πράγμα, η αγαπημένη μου ασχολία, το ότι για μένα είναι ταυτόχρονα και δουλειά είναι ευτύχημα.

Πες μας μερικούς από τους αγαπημένους σου μουσικούς ή συγκροτήματα.

Trentemøller: Δύσκολη ερώτηση. Αυτό αλλάζει συχνά. Τελευταία ακούω πολύ Slowdive. Γενικά μου αρέσει πολύ ο ήχος του showgaze και εκεί βρίσκω μεγάλη χαρά και έμπνευση. Ναι, νομίζω πως οι Slowdive είναι από τις αγαπημένες μου μπάντες εκεί έξω.

Σου έχει λείψει η Αθήνα; Έχεις παίξει πολλές φορές εδώ.

Trentemøller: Έχουμε έρθει έξι φορές. Έχουμε πολύ δυνατό κοινό στην Ελλάδα κι αυτό μου αρέσει πολύ. Από πάντα η Ελλάδα είχε μία τάση για τον ήχο μου. Νομίζω πως μου έχει λείψει ναι, είναι μία υπέροχη πόλη αλλά και χώρα.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς όταν γράφεις ένα νέο κομμάτι;

Trentemøller: Στην αρχή κάθομαι εδώ στο home studio. Εδώ βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, στην Κοπεγχάγη, κάθομαι στο upright piano μου και σκιαγραφώ τις πρώτες μελωδίες που μου έρχονται στο μυαλό. Μετά τις καταγράφω και τις πηγαίνω στο μεγάλο στούντιο όπου εκεί δουλεύω περισσότερο τις ιδέες μαζί με άλλους ανθρώπους. Αυτό όμως είναι μία διαδικασία που ουσιαστικά δεν σταματάει ποτέ. Πάντα κάτι γράφω.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μουσικό όργανο αυτές τις μέρες;

Trentemøller: Καλή ερώτηση. Μάλλον η κιθάρα θα έλεγα. Επίσης όλα αυτά τα πετάλια που έχω στον τοίχο και για τα οποία η κοπέλα μου παραπονιέται πως πιάνουν πολύ χώρο, αυτά είναι μερικά από τα πιο αγαπημένα μου μουσικά αντικείμενα μιας και μπορώ να τα επισκέπτομαι κατά καιρούς και να αντλώ από αυτά μεγάλη έμπνευση. Είναι ακριβώς το αντίθετο με όλα αυτά τα software που έχεις στον υπολογιστή, μιας και το hardware με βοηθάει κάθε φορά να κάμνω happy accidents όταν συνθέτω, κάτι που ο υπολογιστής απλά δεν μπορεί να κάνει.

Θεωρείς τον εαυτό σου pop singer;

Trentemøller: Σε καμία περίπτωση. Δεν μου αρέσει σχεδόν καθόλου η ποπ μουσική που κυκλοφορεί τελευταία, αυτό πρέπει να το παραδεχτώ. Δεν μπορώ να ταυτιστώ μαζί της. Δεν θέλω να παγιδεύομαι μέσα σε μουσικές ταμπέλες, είναι πολύ περιοριστικό, αλλά θα έλεγα πως κινούμαι περισσότερο στην περιοχή του indie rock με πολλές δόσεις ηλεκτρονικού ήχου.

Πόσοι μουσικοί θα είστε στη σκηνή στην Ελλάδα;

Trentemøller: Θα είμαστε full band. Εγώ θα είμαι στο πιάνο, φωνή και κάποια κρουστά, θα υπάρχει μπασίστας, κιθαρίστας και ντράμερ, όπως επίσης και μία εξαιρετική τραγουδίστρια από την Ισλανδία. Επίσης τα φώτα της περιοδείας μας τα έχει φτιάξει ο διάσημος καλλιτέχνης Leroy Burnett, που έχει σχεδιάσει το light Show της Beyonce και του Paul McCartney, οπότε ο κόσμος που θα έρθει θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα απίστευτο show.

Αγοράζεις δίσκους; Πως σου φαίνεται όλο αυτό που γίνεται με το Spotify και το Bandcamp;

Trentemøller: Ακούω ακόμη μουσική από το πικάπ μου και ναι αγοράζω ακόμη δίσκους γιατί το λατρεύω. Επίσης όμως μου αρέσει να ψάχνω μουσική στο Bandcamp. Το Bandcamp είναι μία εξαιρετική πλατφόρμα που είναι δίκαιη στις πληρωμές της προς του μουσικούς, ενώ δεν μπορώ να πω το ίδιο για το Spotify το οποίο λειτουργεί περισσότερο σαν ένα mainstream ραδιόφωνο που απευθύνεται στη μάζα.

Πες μας 5 δίσκους που θα έπαιρνες μαζί σου σε ένα έρημο νησί.

Trentemøller: (γέλια) Εντάξει αυτή κι αν είναι δύσκολη ερώτηση. Για να δούμε λοιπόν: Σίγουρα το «Disintegration» των Cure, ίσως ο αγαπημένος μου δίσκος, μετά θα έβαζα στη βαλίτσα μου το «Among My Swan» των Mazzy Star, φοβερός δίσκος σχεδόν κλασικός. Μετά, για να δούμε, θα έβαζα έναν δίσκο από τη Σουηδία, του τζαζ καλλιτέχνη Jan Johansson με τίτλο «Jazz på svenska», στη συνέχεια θα έβαζα κάποιο άλμπουμ από τους Slowdive σίγουρα και τέλος ένα άλμπουμ από τους Belong, μία τρομερή shoegaze μπάντα από τη Νέα Ορλεάνη.

photos/Karen Rozetskzy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ