ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς ένα εξωτικό φρούτο ήταν κάποτε η κορυφή της πολυτέλειας

Πώς ένα εξωτικό φρούτο ήταν κάποτε η κορυφή της πολυτέλειας
Αυτός ο πίνακας του 17ου αιώνα του καλλιτέχνη Hendrick Danckerts απεικονίζει τον βασιλικό κηπουρό να παρουσιάζει στον βασιλιά της Βρετανίας Κάρολο Β' αυτό που θα γινόταν ο βασιλιάς των φρούτων. photo: Royal Collection Trust

Σε έναν πίνακα του 1675, ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Β' στέκεται σε μια βεράντα καθώς ο βασιλικός κηπουρός γονατίζει μπροστά του προσφέροντας ένα περίεργο δώρο.

Είναι ένα από τα πιο επιθυμητά αντικείμενα της εποχής, αντιπροσωπεύοντας την απόλυτη πολυτέλεια και κύρος. Εισαγόμενο από μια μακρινή χώρα, είναι από τα πρώτα του είδους του που έκανε το ταξίδι από τον Νέο Κόσμο στη Βρετανία.

Είναι ένας ανανάς.

Σήμερα, το εξωτικό φρούτο δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάλληλο δώρο για βασιλιά. Αλλά εκείνα τα χρόνια, οι ανανάδες ήταν στην αρχή ενός τόξου στην ιστορία κατά το οποίο θα γίνονταν —ιδιαίτερα στη Βρετανία— σύμβολο πλούτου και χλιδής που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο. Οι ανανάδες εξακολουθούν να κοσμούν την κορυφή των δυτικών πύργων του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου, ενός από τα πιο εμβληματικά ορόσημα του Λονδίνου.

Ο πίνακας, ο οποίος παραγγέλθηκε από τον ίδιο τον βασιλιά και αποδίδεται στον αυλικό ζωγράφο του, Ολλανδό καλλιτέχνη Hendrick Danckerts, πίστευαν κάποτε ως ανάμνηση του πρώτου ανανά που καλλιεργήθηκε στην Αγγλία. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη παρά αργότερα.

«Ο ανανάς που δόθηκε στον Κάρολο Β' είχε αποσταλεί από τα Μπαρμπάντος», είπε η Francesca Beauman, συγγραφέας του βιβλίου «The Ananas: King of Fruits», σε μια τηλεφωνική συνέντευξη.

Ο ημερολόγος του βασιλιά, ο John Evelyn, είχε καταγράψει τη στιγμή που ο Κάρολος Β' δοκίμασε για πρώτη φορά το φρούτο σε ένα συμπόσιο που έγινε για τον Γάλλο πρεσβευτή το 1668. Σε αυτό το σκηνικό, η ίδια η θέα των φολιδωτών προϊόντων θα αντιμετώπιζε εκρήξεις θαυμασμού.

Τα σχέδια ανανά εξακολουθούν να επιβιώνουν σε μερικά αξιοσημείωτα κτίρια σε ολόκληρη τη Βρετανία που σχετίζονται με πλούτο, συμπεριλαμβανομένου του The Pineapple House στο Dunmore Park της Σκωτίας. Photo/ Wikipedia

Οι ανανάδες χρειάζονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να αναπτυχθούν και χρειάζονται χρόνια για να ωριμάσουν. Ωστόσο, μόλις καθιερώθηκαν ως τα πιο επιθυμητά φρούτα, οι άνθρωποι άρχισαν να τα καλλιεργούν στη Βρετανία.

«Παρά το γεγονός ότι προφανώς ήταν δύσκολο, καθώς η Αγγλία και η Σκωτία έχουν ένα κρύο και βροχερό κλίμα, μέχρι τη δεκαετία του 1770 οποιοσδήποτε ανήκε στα ανώτερα κλιμάκια της κοινωνίας καλλιεργούσε τους δικούς του ανανάδες — έγινε βασικό χαρακτηριστικό ενός κήπου εξοχικής κατοικίας», είπε ο Evelyn.

Ενώ το φρούτο κατοχυρώθηκε στη βρετανική κουλτούρα ως ένας αισθητικά ευχάριστος φάρος διάκρισης, τρώγονταν σπάνια.

«Αν ήσασταν πολύ πλούσιοι και είχατε έναν πραγματικά καταπληκτικό κηπουρό, το πρώτο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε ήταν να στείλετε σε έναν φανταχτερό φίλο έναν ανανά ως δώρο», είπε ο Evelyn. 3

«Θα εμφανιζόταν επίσης στο τραπέζι της τραπεζαρίας ως σύμβολο πολυτέλειας, και συνήθως καθόταν εκεί μέχρι να αρχίσει να σαπίζει. Κανείς δεν τους έτρωγε, θα ήταν σαν να τρως μια τσάντα Gucci».

‘Like eating a Gucci handbag’: How an exotic fruit once became the pinnacle of luxury, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ