ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Universal Music Group απειλεί να αποσύρει εκατομμύρια τραγούδια από το TikTok

Η Universal Music Group απειλεί να αποσύρει εκατομμύρια τραγούδια από το TikTok
Το συμβόλαιο της UMG με το TikTok έληξε εντός 24 ωρών, καθώς η Universal απείλησε με απόσυρση από την πλατφόρμα, ολόκληρου του καταλόγου των τραγουδιών τα πνευματικά δικαιώματα των οποίων διαχειρίζεται. photo/Pexels

Η Universal Music Group λέει ότι το TikTok προσπαθεί να την «εκφοβίσει» καταρτίζοντας συμβόλαιο, με το οποίο πληρώνει τους καλλιτέχνες και τους τραγουδοποιούς ένα «κλάσμα του ποσοστού» που προσφέρεται από άλλες πλατφόρμες.

Το συμβόλαιο της UMG με το TikTok έληξε εντός 24 ωρών, καθώς η Universal απείλησε με απόσυρση από την πλατφόρμα, ολόκληρου του καταλόγου των τραγουδιών τα πνευματικά δικαιώματα των οποίων διαχειρίζεται. «Οι τακτικές του TikTok είναι προφανείς: χρησιμοποιεί τη δύναμη της πλατφόρμας για να βλάψει ευάλωτους καλλιτέχνες και προσπαθεί να μας εκφοβίσει να αποδεχθούμε μια κακή συμφωνία που υποτιμά τη μουσική και υποβαθμίζει τους καλλιτέχνες και τους τραγουδοποιούς καθώς και τους θαυμαστές τους», ανέφερε η UMG στην ανακοίνωσή της.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι χρήστες δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε εκατομμύρια τραγούδια κορυφαίων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένου της Taylor Swift, μέσω της εφαρμογής.

«Το TikTok προσπαθεί να οικοδομήσει μια επιχείρηση βασισμένη στη μουσική, χωρίς, όμως να αποδίδει την δίκαιη αξία στους καλλιτέχνες», αναφέρει η επιστολή.

«Τιμούμε τις ευθύνες μας με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα. Ο εκφοβισμός και οι απειλές δεν θα μας κάνουν ποτέ να απομακρυνθούμε από τις αρχές μας», προσθέτει.

Η ομάδα κατηγορεί επίσης τον κινεζικό γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για αποτυχία να αντιμετωπίσει άλλες ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των καλλιτεχνών από τις βλαβερές συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης και της διασφάλισης της διαδικτυακής ασφάλειας των χρηστών του.

Η UMG λέει ότι το TikTok «προωθεί την αντικατάσταση των καλλιτεχνών από AI» επιτρέποντας στην πλατφόρμα να «πλημμυρίζει με μουσικές που δημιουργούνται από AI» και προωθώντας τη δημιουργία τραγουδιών AI για τους χρήστες.

Σε ένδειξη κλιμάκωσης των εντάσεων, το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, απάντησε στην επιστολή κατηγορώντας την UMG για «ιδιοτελή συμφέροντα» και για διάδοση μιας «ψευδούς αφήγησης».

«Είναι λυπηρό και απογοητευτικό το γεγονός ότι η Universal Music Group βάζει την απληστία της πάνω από τα συμφέροντα των καλλιτεχνών και των τραγουδοποιών της», αναφέρει η δήλωση του TikTok.

«Επέλεξαν να απομακρυνθούν από την ισχυρή υποστήριξη μιας πλατφόρμας με πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες που χρησιμεύει ως δωρεάν όχημα προώθησης και ανακάλυψης για το ταλέντο των καλλιτεχνών», πρόσθεσε.

Universal Music Group to pull songs from TikTok in furious row over artist rates and AI

ΔΗΜΟΦΙΛΗ