ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς οι Cutting Crew έγραψαν ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια όλων των εποχών

Πώς οι Cutting Crew έγραψαν ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια όλων των εποχών
Οι Cutting Crew μιλάνε για το πως έγραψαν το πιο διάσημο κομμάτι τους κι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια που έχουν ποτέ γραφτεί: photo/Unsplash

Οι Cutting Crew μιλάνε για το πώς έγραψαν το πιο διάσημο κομμάτι τους κι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ:

Nick Van Eede, τραγουδιστής των Cutting Crew:

«Το I Just Died In Your Arms Tonight ήταν ένα κομμάτι ανάμεσα σε πολλούς τίτλους και ιδέες που είχα γράψει σε ένα φύλλο χαρτί. Του έβαλα κάποιες συγχορδίες, τραγούδησα τα φωνητικά και μετά χρησιμοποίησα κι άλλες γραμμές που είχα γράψει στο χαρτί για να γράψω το τραγούδι» λέει ο τραγουδιστής των Cutting Crew Nick Van Eeede.

«Έγραφα για τρεις ή τέσσερις ώρες πριν καταλάβω τι τραγουδούσα. Είχα χωρίσει με την κοπέλα μου, ήμασταν ξανά μαζί για ένα βράδυ και υπήρχαν πολλές ενοχές γιατί έπρεπε να είχα κρατήσει αποστάσεις. Το ηχογραφήσαμε στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν ακουγόταν σωστά. Είπα στη δισκογραφική εταιρεία: "Αν το κυκλοφορήσεις, θα φύγω από το συγκρότημα". Κάναμε κάποια προπαραγωγή στο Λονδίνο με τον John Jansen. Όλοι προσπαθήσαμε να τραγουδήσουμε την αρμονία και πήραμε ακόμη και έναν τραγουδιστή, χωρίς αποτέλεσμα. Τότε ο Τζον ρώτησε: "Ποιος είναι ο τύπος στο demo;" Έτσι ο Pete ήρθε και το τραγούδησε σε τέσσερα λεπτά. Ο John έφυγε πριν τελειώσουμε, οπότε ο παλιός παραγωγός των Drivers, Terry Brown, ήρθε να μας σώσει», προσθέτει.

Terry Brown, παραγωγός:

«Ξεκίνησα τη δεκαετία του 1960, δουλεύοντας με ανθρώπους όπως η Marianne Faithfull και η Barbra Streisand. Η αμοιβή ήταν καλή, αλλά ήταν και μια τεράστια εμπειρία μάθησης. Η πρώτη μου ροκ συνεδρία ως μηχανικός έγινε με τους Who. Διατήρησα επαφή με τον Nick και μου τηλεφώνησε όταν προσπαθούσαν να κάνουν το (I Just) Died in Your Arms. Είπε: "Χρειάζομαι τη βοήθειά σου. Μπορείς να έρθεις από δω?" Πήδηξα λοιπόν αμέσως σε ένα αεροπλάνο για Λονδίνο.

«Χρησιμοποιήσαμε κάποια πλήκτρα και φωνητικά που είχαν ηχογραφηθεί, αλλά κατά τα άλλα ξαναηχογραφήσαμε ολόκληρο το τραγούδι. Συγκεντρώθηκα στα ντραμς, έτσι κάναμε τους δίσκους των Rush. Όλοι έπαιζαν, δημιουργώντας πολύ ενθουσιασμό, αλλά δεν θα κρατούσαμε την κιθάρα ή το μπάσο. Θα τα γράφαμε, ξανά, αργότερα. Κάναμε overdubs και μετά "ξεφλουδίσαμε" τα πάντα για να βεβαιωθούμε ότι όλες οι νότες ήταν στη σωστή θέση. Δεν ήταν όπως σήμερα, όπου αν κάποιος κάνει λάθος μπορείς να μετακινήσεις κάθε νότα. Το συγκρότημα έπρεπε να είναι πολύ προβαρισμένο» τονίζει ο Terry Brown.

«Είναι ο μοναδικός μου Νο 1 δίσκος στις ΗΠΑ και μου άλλαξε τη ζωή. Ακόμα και τώρα, θα ετοιμάζω το μεσημεριανό γεύμα και το (I Just) Died θα παίξει στο ραδιόφωνο. Θα τηλεφωνήσω στον Nick και θα πω: "Δεν έχουμε μιλήσει εδώ και μερικές εβδομάδες. Μόλις άκουσα τη μελωδία σου". Δεν φεύγει ποτέ από μέσα σου αυτή η μελωδία» επισημαίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ