Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: από τη Νέα Υόρκη στο Σίδνεϊ η διασπορά ψηφίζει Ελλάδα
Πηγή: Facebook.com/GreekFilmFestival

"Αυτή είναι μια συζήτηση που έπρεπε να πραγματοποιηθεί εδώ και καιρό" είπε ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές στη συνάντηση με θέμα την εναλλακτική διανομή των ελληνικών ταινιών μέσω των Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της διασποράς και των πανεπιστημίων στην Αμερική και στην Αυστραλία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

"Τα ελληνικά Φεστιβάλ ανά τον κόσμο υποστηρίζουν τις ελληνικές ταινίες τόσο σε ποιοτικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο και είναι πολύ σημαντικά για τους δημιουργούς" πρόσθεσε τονίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο των διοργανώσεων της διασποράς που είναι και οι πρεσβευτές των Ελλήνων δημιουργών πέρα από τα δικά μας σύνοεα.

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, η Λίζα Λινάρδου εκ μέρους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, επισήμανε πως το ενδιαφέρον για τις ελληνικές ταινίες υπήρχε ήδη από την δεκαετία του '80 και τα Φεστιβάλ αποτελούν ένα άμεσο και εναλλακτικό τρόπο διανομής των ελληνικών ταινιών, αγκαλιάζοντας όλη την γκάμα τους. "Τα διάφορα Φεστιβάλ απευθύνονται σε εμάς, για να προβάλλουν τις ελληνικές ταινίες. Μέχρι και σήμερα συγκεντρώνουμε τον κορμό της πληροφορίας για την εγχώρια παραγωγή. Στις χώρες όπου κατοικούν πολλοί ομογενείς, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να αγκαλιάσουν τις ελληνικές ταινίες. Το πρώτο τους βήμα είναι να απευθυνθούν στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και εμείς βοηθάμε στο στήσιμο των Φεστιβάλ ανάλογα με τις ανάγκες τους. Συνολικά έχουμε συνεργαστεί με 21 Φεστιβάλ από την Ευρώπη μέχρι την Βραζιλία, τον Λίβανο και τον Καναδά" εξήγησε.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, Νία Καρτέρη, τόνισε την ανάγκη που έχουν οι ομογενείς να εκφράσουν την άποψή τους για τον πολιτισμό. Όπως υπογράμμισε η ίδια, το Φεστιβάλ του Σίδνεϊ μετρά 24 χρόνια και αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο Φεστιβάλ της Αυστραλίας.

"Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τον πολιτισμό και να διατηρήσουμε την ελληνική γλώσσα. Τολμάμε να προβάλλουμε ταινίες που προβληματίζουν και ανοίγουν συζητήσεις. Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει και τμήμα ταινιών μικρού μήκους, τις οποίες δημιουργούν τα παιδιά με τους δασκάλους τους. Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει αύξηση των εισιτηρίων λόγω των ταινιών υψηλής ποιότητας. Οι Έλληνες σκηνοθέτες, παρά την οικονομική δυσχέρεια, δημιουργούν ταινίες που αγγίζουν τους ομογενείς. Πιστεύω πως ο πολιτισμός θα μας βγάλει από την κρίση, και εμείς στοχεύουμε στο να τον προωθούμε" είπε.

"Το Φεστιβάλ μας προωθεί τον ελληνικό κινηματογράφο και υποστηρίζει την διάδοση των ελληνικών σπουδών. Προσπαθούμε να ανοιχτούμε και στο αμερικάνικο κοινό και μάλιστα συνεργαζόμαστε με το San Francisco Film Festival που χορηγεί και διάφορες υποτροφίες" πρόσθεσε η Κυβέλη Σορτ, συνδιευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο.

"Είμαστε τυχεροί γιατί βρισκόμαστε στην καρδιά της βιομηχανίας του κινηματογράφου και προσπαθούμε και οι Έλληνες να αποτελούν κομμάτι αυτής" είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ στο Λος Άντζελες, Αριστοτέλης Κατωπόδης.

"Δεχόμαστε ταινίες από παντού, από όπου υπάρχουν Έλληνες στον κόσμο. Διατηρούμε επίσης πολύ καλές σχέσεις με τα πανεπιστήμια του Λος Άντζελες. Μάλιστα, σε ένα από αυτά διοργανώνουμε ειδικά μαθήματα σχετικά με το Φεστιβάλ μας και αργότερα οι σπουδαστές συμμετέχουν με ποικίλους τρόπους στη διοργάνωση. Προωθούμε επίσης σε διάφορους χώρους προβολές ταινιών, ώστε να δείξουμε στο κοινό πως υπάρχει και αυτό το σινεμά" τόνισε.

mt 1025561 ANOIXTH SYZHTHSH GREEK DIASPORA FESTIVALS ALTERNATIVE DISTRIBUTI 10 11 2017

"Η ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης είναι πολύ δραστήρια και όλοι εργαζόμαστε εθελοντικά για την διοργάνωση" δήλωσε ο Jimmy DeMetro, ο διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης που ξεκίνησε ταπεινά 11 χρόνια πριν από και σήμερα μετρά 46.000 εισιτήρια.

"Στο πρόγραμμα υπάρχει μια ισορροπία εμπορικών και εναλλακτικών ταινιών και μέσα από αυτές προβάλλουμε την ίδια την Ελλάδα, καθώς το 27% των θεατών προέρχονται από άλλες χώρες. Προωθούμε την ιδέα να υπάρχει ένα ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε κάθε γωνιά της Αμερικής και μακάρι να το πετύχουμε" κατέληξε ο ίδιος.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ως ομιλητές οι Βασίλης Λουλές (σκηνοθέτης), Jimmy DeMetro (Διευθυντής Ελληνικού Φεστιβάλ Νέας Υόρκης), Αριστοτέλης Κατωπόδης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ελληνικού Φεστιβάλ Λος Άντζελες), Κυβέλη Σορτ (Συνδιευθύντρια Ελληνικού Φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο), Νία Καρτέρη (Πρόεδρος Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ), Λίζα Λινάρδου (Προώθηση και Φεστιβάλ Hellas Film – Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), παρουσία της γενικής προξένου των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, Rebecca Fong. Η Ελλάδα επενδύει στους πρεσβευτές του βλέμματος της και εκείνοι της το ανταποδίδουν.

Διαβάστε επίσης