ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κάννες και Βενετία διαχωρίζουν πολιτική και Τέχνη: Κατά της Ρωσίας, αλλά όχι των Ρώσων δημιουργών

Κάννες και Βενετία διαχωρίζουν πολιτική και Τέχνη: Κατά της Ρωσίας, αλλά όχι των Ρώσων δημιουργών
ΑP Photo

Υπάρχει το άσπρο, το μαύρο και εκατομμύρια αποχρώσεις του γκρι. Η Μπιενάλε της Βενετίας, ο οργανισμός στον οποίο ανήκει και το Φεστιβάλ Βενετίας, αλλά και το Φεστιβάλ των Καννών βρίσκονται αποφασιστικά μέσα στη «γκρι» ζώνη και παίρνουν τη δική τους θέση για το θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Μόστρα της Βενετίας θα αρνηθεί τη φιλοξενία επίσημων αντιπροσωπειών από τη Ρωσία αλλά θα δεχθεί ανεξάρτητους δημιουργούς και τα έργα τους.

«Η Μπιενάλε εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της σε όλο τον ουκρανικό λαό και τους καλλιτέχνες του», αναφέρει σε δήλωσή της η επιτροπή του Οργανισμού, ανακοινώνοντας ότι η οργάνωση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει ότι, παρά τον πόλεμο, η Ουκρανία θα μπορέσει να συμμετάσχει στην επερχόμενη έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε που ξεκινά τον Απρίλιο με ένα εθνικό περίπτερο.

Όμως, αναφορικά με την απαγόρευση Ρώσων καλλιτεχνών σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κινηματογράφου, η Μπιενάλε ξεκαθάρισε ότι δεν θα εφαρμόσει ολικό μποϋκοτάζ.

«Η Μπιενάλε είναι κοντά σε όλους εκείνους στη Ρωσία που αντιτίθενται με θάρρος στον πόλεμο. Ανάμεσά τους, καλλιτέχνες και συγγραφείς, πολλοί από τους οποίους ήταν καλεσμένοι της Μπιενάλε στο παρελθόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Δεν θα κλείσουμε την πόρτα σε όσους υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης και διαδηλώνουν ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση να επιτεθει η Ρωσία σε ένα κυρίαρχο κράτος και τον ανυπεράσπιστο πληθυσμό του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Για όσους αντιτίθενται στο σημερινό ρωσικό καθεστώς, θα υπάρχει πάντα μια θέση στις εκθέσεις της Μπιενάλε, από την τέχνη στην αρχιτεκτονική και στα φεστιβάλ της, από τον κινηματογράφο στον χορό, από τη μουσική στο θέατρο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, η Ρωσία αποχώρησε από την Μπιενάλε τέχνης, μετά από αυθόρμητη αντιπολεμική πρωτοβουλία των Ρώσων καλλιτεχνών.

Το 79ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα διεξαχθεί από τις 31 Αυγούστου μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ίδια στάση από το Φεστιβάλ των Καννών

Σε μια ανάλογη ανακοίνωση, το Φεστιβάλ Καννών διαχωρίζει τους ηγέτες και τους κρατικούς οργανισμούς της Ρωσίας από τους καλλιτέχνες που χρόνια τώρα αντιτίθεται σε αντίθετες στα ανθρώπινα δικαίωματα και τους διεθνείς νόμους πρακτικές.

Το Φεστιβάλ Καννών ανακοίνωσε ότι όσο διαρκεί η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία δεν θα δεχτεί κανέναν επίσημο Ρώσο, αλλά παραμένει πάντα ανοιχτό για τις φωνές των καλλιτεχνών από όπου κι αν προέρχονται.

«Καθώς ο κόσμος έχει πληγεί από μια βαριά κρίση στην οποία ένα μέρος της Ευρώπης βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, το Φεστιβάλ των Καννών επιθυμεί να παράσχει όλη την υποστήριξή του στον λαό της Ουκρανίας και σε όλους όσους βρίσκονται στην επικράτειά της.

Όσο κοινότοπο κι αν είναι, ενώνουμε τις φωνές μας με όσους αντιτίθενται σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και καταγγέλλουμε τη στάση της Ρωσίας και των ηγετών της.

Οι σκέψεις μας απευθύνονται ιδιαίτερα στους Ουκρανούς καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογράφου, καθώς και στις οικογένειές τους των οποίων η ζωή βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο. Υπάρχουν εκείνοι που δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ, και εκείνοι που γνωρίσαμε και καλωσορίσαμε στις Κάννες, που ήρθαν με έργα που λένε πολλά για την ιστορία και το παρόν της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα του 2022, το Φεστιβάλ των Καννών έχει εισέλθει στην προετοιμασία του. Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος επίθεσης σε συνθήκες που θα ικανοποιήσουν τον ουκρανικό λαό, αποφασίστηκε ότι δεν θα δεχτούμε επίσημες ρωσικές αντιπροσωπείες ούτε την παρουσία οποιουδήποτε συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση.

Ωστόσο, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε το θάρρος όλων εκείνων στη Ρωσία που έχουν αναλάβει κινδύνους για να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση και την εισβολή στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογράφου που δεν σταμάτησαν ποτέ να αγωνίζονται ενάντια στο σύγχρονο καθεστώς, που δεν μπορούν να συνδεθούν με αυτές τις αφόρητες ενέργειες και εκείνους που βομβαρδίζουν την Ουκρανία.

Πιστό στην ιστορία του που ξεκίνησε το 1939, αντιστεκόμενο στη φασιστική και ναζιστική δικτατορία, το Φεστιβάλ των Καννών βρίσκεται εδώ πάντα για τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του κλάδου που υψώνουν τη φωνή τους για να καταγγείλουν τη βία, την καταστολή και τις αδικίες, με κύριο σκοπό την υπεράσπιση της ειρήνης και της ελευθερίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ