ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τα croissant της Αθήνας που θα ζήλευαν και οι βέροι Παριζιάνοι

Τα croissant της Αθήνας που θα ζήλευαν και οι βέροι Παριζιάνοι

Κάποτε για να απολαύσουμε ένα αληθινό, χειροποίητο, βουτυρένιο και άκρως ποιοτικό croissant έπρεπε να ταξιδέψουμε ως τη Γαλλία, τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.

Λίγα πράγματα μπορούμε να σκεφτούμε εξίσου λαχταριστά με ένα ολόφρεσκο, μυρωδάτο, κυψελωτό croissant που κάνει «κρατς» στην πρώτη μπουκιά, πριν λιώσει ηδονικά στο στόμα μας και μας γεμίσει βουτυρένια απόλαυση. Με αφορμή την 30η Ιανουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Croissant, πριν λίγες ημέρες βρήκαμε τα πέντε πιο αγαπημένα μας croissant στην πόλη και σας τα παρουσιάζουμε, βάζοντάς σας τις πιο γλυκιές ιδέες.

Bread BC

Ένα πολύ ιδιαίτερο new -old- age bakery άνοιξε πριν κάτι περισσότερο από έναν χρόνο στην καρδιά του Χαλανδρίου και σύστησε το πολυπληθές κοινό του γεμάτου ζωή αυτού προαστίου στο αληθινό προζυμένιο αργής ωρίμανσης ψωμί του και στα πολλά και άκρως λαχταριστά προϊόντα του, μεταξύ των οποίων φυσικά και τα επικά croissant του που μέχρι να φτάσουν στη βιτρίνα έχουν περάσει μία artisanal ιεροτελεστία 72 ωρών σε ζύμωμα, φυλλοποίηση και ψήσιμο. Φυσικά και αγαπάμε όλα τα κλασσικά, όπως το βουτύρου, το πραλίνας, το pain au chocolat, το αμυγδάλου, αλλά ξετρελαινόμαστε και με τα εποχικά, όπως το κρουασάν μελομακάρονο, τα ιδιαίτερα αλμυρά, όπως αυτό με το αυγό και τις πατάτες, αλλά και τα κολασμένα πρωτότυπα, όπως το croissant snickers με σοκολατένια κρέμα από φιστίκι αράπικο, καραμέλα, σοκολάτα και καραμελωμένα φιστίκια.

Info: Αγ. Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, 2106851961

Overoll

H πιο διάσημη Croissanterie της πόλης γεννήθηκε από το όνειρο τριών φίλων και εξαιρετικών pattisiers, του Ιωάννη Κίκιρα (γνωστού μας ως μέλος της ομάδας των pastry chef της Μεγάλης Βρεταννίας για πολλά χρόνια), του Αλκιβιάδη Ζέρβα και του Σπύρου Παππα, που ονειρεύτηκαν ένα μαγαζί που θα εξειδικεύεται στα αυθεντικά κρουασάν με ποιοτικό γαλλικό βούτυρο και άπειρη αγάπη. Το εγχείρημα τους ξεκίνησε στην καρδιά της πανδημίας με ένα μικρό κατάστημα στην Πραξιτέλους και αμέσως ουρές άρχισαν να σχηματίζονται μπροστά στο χαρακτηριστικό φωτεινό ροζ neon λογότυπο, προκειμένου οι Αθηναίοι να γευτούν τις κλασσικές αλλά και τις πιο ιδιαίτερες δημιουργίες τους, όπως τα viral pistachio και cheesecake croissant, το αμυγδάλου, το Nutella, το σοκολάτας, αλλά και τα πρωτότυπα croissant rolls και φυσικά τις προτάσεις σε λαχταριστά αλμυρά croissant. Πλέον το Overoll διαθέτει τέσσερα καταστήματα στην Αθήνα, ένα στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζει, ενώ έχει ήδη κατακτήσει και την Κύπρο.

Info: Πραξιτέλους 27, Αθήνα, 2114198151/ Κατσουλιέρη 10, Χαλάνδρι, 2110010588/ Π.Π. Γερμανού 1, Αιγάλεω, 2130996072/ Ομήρου 40, Νέα Σμύρνη, 2109330516/ Αγ. Θεοδώρας 15, Θεσσαλονίκη, 2310231700

Queen Bee

Ένα από τα πιο διάσημα «στέκια» του Κολωνακίου, που έγινε talk of the town από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του το 2018 για όλους τους σωστούς λόγους και συνεχίζει με αμείωτη φόρα να κλέβει την καρδιά κάθε foodie της πόλης με τις λαχταριστές γεύσεις του, εκτός από άπλετο αέρα Νέας Υόρκης έφερε μαζί του και αυθεντικά γαλλικά κρουασάν. Στην κολασμένη βιτρίνα του συναντούμε pain au chocolat, croissant pistachio, πραλίνα, berries jam & mascarpone, αλλά και τα θεϊκά double baked αμυγδάλου ή αμυγδάλου και σοκολάτας, και πολλά ακόμη και εξίσου συναρπαστικά. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταφέρει κάποιος να μπει στο Queen Bee και να φύγει μόνο με καφέ, και αν υπάρχει από εμάς ένα μεγάλο μπράβο!

Info: Π. Ιωακείμ 45, Κολωνάκι, 2107209933

Kora

Η γνωστή τοις πασι Kora Bakery στο Κολωνάκι είναι μία από τις πιο λαχταριστές εμμονές της πόλης, ενώ τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν έβγαλε για πρώτη φορά κουραμπιέδες που έγιναν αμέσως talk of the town για την μαγική βουτυρένια γεύση τους και viral στα social media. Στην Kora λοιπόν η φρέσκια ζύμη κρουασάν με κορυφαίας ποιότητας γαλλικό βούτυρο που παράγεται από το μηδέν σε μία απαιτητική διαδικασία 72 ωρών και περιλαμβάνει ζύμωμα, ξεκούραση και ωρίμανση ψήνεται στην εντέλεια, ώστε να αποκτά την τέλεια κρούστα και γεμίζεται με τα καλύτερα υλικά κάθε εποχής. Από το αφράτο pain au chocolat με σοκολάτα Valhrona μέχρι το βουτυρένιο μισοφέγγαρο με frangipane και νιφάδες αμυγδάλου εδώ μπαίνουμε στα πιο γευστικά διλήμματα και το απολαμβάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Info: Π. Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, 2103627855

Τρομερό Παιδί

Το Τρομερό Παιδί άνοιξε μέσα στην καρδιά της πανδημίας στα Ιλίσια και ακόμη και σήμερα -4 πλέον χρόνια μετά το πρώτο hype- ο κόσμος σχηματίζει ουρές απέξω για να απολαύσει το επικό ψωμί του και τα κάτι παραπάνω από απίθανα γλυκά του. Φυσικό προζύμι, ελληνικά σιτηρά, γαλλικές τεχνικές και πολλή αγάπη συνθέτουν ένα από τα πιο ιδιαίτερα bakery της πόλης, και φυσικά το κεφάλαιο «croissant» δεν θα μπορούσε να λείπει από την εξίσωση. Τα croissant εδώ είναι εθιστικά, τραγανά απέξω και αφράτα από μέσα, με τη μυρωδιά του αληθινού βουτύρου να μας ταξιδεύει απευθείας στο Παρίσι και τα ράφια να αδειάζουν νωρίς μέσα στη μέρα. Βουτύρου, αμυγδάλου, σοκολάτας και πολλά ακόμη «τρομερά» croissant σε έναν «τρομερό» φούρνο που αξίζει της προσοχής μας.

Info: Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, 2107777537

ΔΗΜΟΦΙΛΗ