TECH

Eπιθέσεις- Βρυξέλλες: Τelegram, η εφαρμογή που χρησιμοποιούν στις επιθέσεις τους οι τζιχαντιστές

Eπιθέσεις- Βρυξέλλες: Τelegram, η  εφαρμογή που χρησιμοποιούν στις επιθέσεις τους οι τζιχαντιστές
O ιδρυτής του Τelegram, Πάβελ Ντουρόβ REUTERS

Μέσα από την εφαρμογή του Telegram, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Reuters.

Το Ισλαμικό Κράτος, χρησιμοποιεί την εφαρμογή ως μέσω προπαγάνδας, επικοινωνίας και παράδοσης υλικού από τον Οκτώβριο, τότε δηλαδή που το Telegram εισήγαγε μία λειτουργία, όπου επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα σε απεριόριστο αριθμό συνδρομητών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider. Ακολούθως, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ανακοίνωσε ότι έχει μπλοκάρει 78 λογαριασμούς που σχετίζονται με τη δράση του ISIS, από την οποία η τρομοκρατική οργάνωση διαδίδει την προπαγάνδα της και επικοινωνεί με άλλα μέλη της.

Ένας λογαριασμός που σχετίζεται με τον ISIS δημοσίευσε αυτό το μήνυμα ως απάντηση στο κλείσιμο των λογαριασμών, απευθυνόμενο στα μέλη του: "Ξεκίνησαν πόλεμο με το #islamicState. Να είστε πολύ προσεκτικοί από τώρα και στο εξής. Μπορεί να δώσουν πληροφορίες σχετικά με εμάς. Συνεχίστε να χρησιμοποιείται εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) και παραμείνετε προσεκτικοί. Ας είναι ο Αλάχ μαζί σας".

To Telegram είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων για κινητά και υπολογιστές, που μοιάζει με τα γνωστά Viber και Whatsapp.

Οι χρήστες μπορούν να στείλουν μηνύματα και να ανταλλάσουν φωτογραφίες, βίντεο, αυτοκόλλητα και αρχεία οποιουδήποτε τύπου. Η εφαρμογή παρέχει επίσης επιλογή κρυπτογραφημένης ανταλλαγής μηνυμάτων με χρονομετρική διαγραφή. Ωστόσο η ασφάλεια των μηνυμάτων έχει αμφισβητηθεί από ειδικούς και ερευνητές σε θέματα ασφαλείας και κρυπτογράφησης.

Τον Φεβρουάριο του 2016 το Telegram ανακοίνωσε ότι είχε 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα, με 350.000 νέους χρήστες να εγγράφονται κάθε μέρα, με 15 δισεκατομμύρια μηνύματα να ανταλλάσσονται σε καθημερινή βάση.

Την ίδια εφαρμογή χρησιμοποιούν και η Αλ Κάιντα και το παράρτημα της στη βόρεια Αφρική για την ανάληψη ευθύνης πρόσφατων επιθέσεών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ