ΕΛΛΑΔΑ

Ο «πόλεμος» του κορωνοϊού: Ρεκόρ κρουσμάτων και δραματικές προειδοποιήσεις από τους ειδικούς

Ο «πόλεμος» του κορωνοϊού: Ρεκόρ κρουσμάτων και δραματικές προειδοποιήσεις από τους ειδικούς
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται τόσο οι υγειονομικοί όσο και οι πολιτικοί παράγοντες της χώρας, καθώς ο εφιάλτης της δυναμικής επανάκαμψης της πανδημίας του κορωνοϊού αναβιώνει με τις προβλέψεις να είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές. 

Η «διάχυση» του ιού ουσιαστικά σε όλη την Ελλάδα και η εξάπλωσή του στις νέες ηλικίες είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες ανησυχίας, την οποία εντείνει το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε περίοδο «ανταλλαγής πληθυσμών» λόγω καλοκαιρινών διακοπών.

Το νέο ρεκόρ των 262 νέων κρουσμάτων μέσα σε μία ημέρα και οι τέσσερις νέοι θάνατοι συμπολιτών μαςμέσα σε λίγες ώρες (εκτός από τους δύο νεκρούς που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, δύο ακόμη ηλικιωμένοι από τη Θεσσαλονίκη έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες) μόνο εφησυχασμό δεν μπορούν να προκαλέσουν, παρά το γεγονός ότι η χρήση μάσκας έχει πλέον καταστεί υποχρεωτική σε όλους σχεδόν τους κλειστούς δημόσιους χώρους ενώ συστήνεται έντονα και στους ανοικτούς.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκρουσε χθες, Τετάρτη, τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με την δραματική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, η οποία πλέον έχει κατέβει στα 36 έτη.

Η υπερμεταδοτικότητα του ιού μεταξύ των νέων, οι οποίοι κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές τείνουν να διασκεδάζουν αψηφώντας εντελώς ή σε μεγάλο βαθμό τους περιοριστικούς κανόνες, έχει θέσει σε «συναγερμό» τους υγειονομικούς φορείς οι οποίοι απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις για επιστροφή στην πειθαρχία και την υπεύθυνη στάση της πρώτης περιόδου.

Δεδομένου μάλιστα ότι αυτοί οι –ασυμπτωματικοί σε μεγάλο βαθμό- φορείς κορωνοϊού έρχονται ή θα έρθουν –άμα τη επιστροφή τους από τους καλοκαιρινούς προορισμούς- με ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένους, προκαλεί έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας.

Τον έντονο προβληματισμό του για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα εξέφρασε το πρωί της Πέμπτης και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, ο οποίος τόνισε πως βρισκόμαστε «σε πόλεμο» ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως υπάρχει ανησυχία για την επιστροφή των παραθεριστών.

«Έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας, και συμπλήρωσε:

«Πραγματικά τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων».

Από τους νέους, στους ηλικιωμένους

Η υγειονομική «βόμβα» των νέων φορέων «έσκασε», όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στην περίπτωση του οίκου ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου 36 άνθρωποι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επισκέφθηκε το γηροκομείο χθες, υπογράμμισε πως ο κορωνοϊός μεταδόθηκε από έναν εργαζόμενο.

Πρόκειται για «νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία», εξήγησε.

Κι ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ εξακολουθεί να αυξάνει –24 συμπολίτες μας την Τετάρτη- οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η λήψη νέων μέτρων ίσως να είναι αναγκαία.

Νέα μέτρα στο τραπέζι

Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα, νέα μέτρα θα συζητηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και σήμερα ή μεθαύριο και αυτά θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο. Δηλαδή ένα ανώτατό όριο, πχ για μια παρέα.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική από την στιγμή που κάποιος βγαίνει από το σπίτι του και να χρησιμοποιείται παντού. «Θα έπρεπε να έχουμε γενικευμένη χρήση μάσκας υποχρεωτική παντού», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» τόνισε την αναγκαιότητα λήψης νέων αυστηρότερων μέτρων λέγοντας ότι «Είμαστε σε πόλεμο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα φτάσουν τα κρούσματα στην εντατική για να πάρουμε μέτρα.Έχουμε ξεπεράσει το 1 στο δείκτη μετάδοσης».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, αν δεν πάρουμε μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα.

«Είναι κινούμενη και μυστική βόμβα, για αυτό χρειάζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας», πρόσθεσε.

Νέα μέτρα στα αεροδρόμια

Επιπλέον μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τίθενται και στα αεροδρόμια και τις πτήσεις από το εξωτερικό στη χώρα.

Μετά το μέτρο του περιορισμού των πτήσεων από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία (πτήσεις μόνο προς στο «Ελ. Βενιζέλος») και την αναστολή πτήσεων από την Τουρκία, ήρθε νέα Notam με την οποία παρατείνεται η οδηγία που επιτρέπει την είσοδο σε όσους ταξιδεύουν από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μάλτα, μόνο με την διενέργεια αρνητικού τεστ ως 72 ώρες πριν την άφιξή τους στη χώρα μας.

Επίσης, η υποχρέωση τεστ κορωνοϊού πριν την άφιξη στην Ελλάδα, επεκτείνεται σε επτά ακόμη χώρες: τις Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Τέλος, παραμένει η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, με εξαίρεση τη λίστα των 11 χωρών στις οποίες επιτρέπεται το ταξίδι.

Οι χώρες αυτές είναι οι: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα νέα μέτρα θα έχουν ισχύ ως τις 31 Αυγούστου και ώρα 23:59.

Ήρθε για να μείνει

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις των διεθνών επιστημόνων σχετικά με την «αντοχή» του ιού είναι απογοητευτικές: όπως λένε οι επιστήμονες, αν υπήρξε κάποια περίοδος που ο ιός θα μπορούσε να περιοριστεί, αυτή έχει πια παρέλθει, μάλλον ανεπιστρεπτί και έτσι ο κορωνοϊός θα παραμείνει μόνιμος «σύντροφος» της ανθρωπότητας.

Με βάση το καλύτερο σενάριο, η ύπαρξη τόσο εμβολίων όσο και καλύτερων φαρμάκων στο μέλλον θα κάνει την Covid-19 μία λιγότερο επικίνδυνη νόσο και ο SARS-CoV-2 θα γίνει άλλος ένας εποχικός αναπνευστικός ιός, όπως οι ήδη τέσσερις κοινοί κορωνοϊοί (229E, OC43, NL63 και HKU1) που προκαλούν κοινά κρυολογήματα.

Ίσως ο SRAS-CoV-2 γίνει ο πέμπτος ιός αυτής της πολύ πιο «άκακης» ομάδας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το άρθρο του Έλληνα ερευνητή Νικόλα Χριστάκη στον Economist, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον το 40% θα νοσήσει, ενώ οι νεκροί παγκοσμίως θα ανέλθουν σε πολλά εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ