ΕΛΛΑΔΑ

Κοντοζαμάνης στο CNN Greece: Απόλυτα ασφαλείς για τους ασθενείς με κορωνοϊό οι κλίνες εκτός ΜΕΘ

Κοντοζαμάνης στο CNN Greece: Απόλυτα ασφαλείς για τους ασθενείς με κορωνοϊό οι κλίνες εκτός ΜΕΘ
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Οι κλίνες που έχουν αντικαταστήσει τις αντίστοιχες κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία και νοσηλεύουν ασθενείς με κορωνοϊό, είναι απόλυτα ασφαλείς, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε ερώτηση του CNN Greece.

Οι κλίνες αυτές δεν είναι αυτοσχέδιες, ούτε έχουν γίνει με ιδιοκατασκευή, αντίθετα, είναι χώροι ανάνηψης, χειρουργικές αίθουσες, οι οποίες διαθέτουν τεχνητή υποστήριξη αναπνοής, απάντησε ο υφυπουργός, στην σχετική ερώτηση «κατά πόσο είναι ασφαλείς οι ασθενείς, που νοσηλεύονται σε αυτοσχέδιες αίθουσες ΜΕΘ, καθώς οι κλίνες στις Μονάδες αυτές σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα είναι όλες κατειλημμένες;»

Πρόκειται για μία τακτική, η οποία είναι συνήθης σε όλο τον κόσμο, εφόσον εξαντληθούν οι κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε ένα υγειονομικό σύστημα, πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.220 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές (ποσοστό 18%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 569, οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%). Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 651. Από αυτές, 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό 15%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 218. Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 4%).

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 218. Από αυτές, 173 είναι κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 20,5%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ