ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανοίγουν λιανεμπόριο, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

Κορωνοϊός: Ανοίγουν λιανεμπόριο, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τα μέτρα με τα οποία ανοίγει το λιανεμπόριο, διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων και προειδοποιώντας ότι το άνοιγμα θα ανακληθεί στην περίπτωση που ο κορωνοϊός δείξει «τάσεις επαναφοράς».

Από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανοίγουν το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα ΚΤΕΟ καθώς επίσης και μια σειρά ακόμη από άλλες δραστηριότητες.

«Σήμερα, μετά από πολύωρη συζήτηση στην Επιτροπή (σ.σ. Εμπειρογνωμόνων), πήραμε την έγκριση για επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Θα μπορέσουν να ξεκινήσουν πάλι κομμωτήρια, κουρεία, υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών φροντίδας και υγιεινής και ΚΤΕΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες «κόκκινες» περιοχές, το λιανεμπόριο θα λειτουργεί αποκλειστικά με τη μέθοδο του click away, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχει η δυνατότητα εισόδου στο κατάστημα υπό συγκεκριμένους κανόνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας είναι από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ ενώ προαιρετική θα είναι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

«Για τη μετακίνηση στέλνετε SMS με το 13033 με την επιλογή 2 ή με χειρόγραφη βεβαίωση. Κάθε έγκριση έχει χρονικό περιθώριο δύο ωρών. Τηρούνται οι κανόνες προφύλαξης. Στα ταμεία προβλέπεται υποχρεωτική απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων» σημείωσε ο υπουργός.

«Ακούσαμε προηγουμένως την μεγάλη πρόοδο που έκανε η πατρίδα. Αυτό ήρθε με κόστος. Αυτή η κατάσταση της καλής επιδημιολογικής εικόνας δεν μπορεί να χαθεί. Κάνουμε μια συμφωνία ευθύνης ότι θα τηρήσουμε όλα τα μέτρα. Εαν η επιδημία δείξει τάσεις επαναφοράς θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πίσω αυτά τα μέτρα. Δεν θα ρισκάρουμε την υγεία του ελληνικού λαού», προειδοποίησε ο κ. Γεωργιάδης.

Με αυτά τα μέτρα ανοίγει το λιανεμπόριο

  • Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση του εντύπου μετακίνησης ή την έγγραη βεβαίωση. Για αγορές από τα καταστήματα ο καταναλωτής θα πρέπει να αποστέλλει τον κωδικό μετακίνησης 2 και το SMS, όπως και η έγγραφη βεβαίωση, θα έχει ισχύ δύο ωρών, εντός των οποίων θα πρέπει να γίνουν οι αγορές
  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ.
  • Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
  • Κυνήγι και ψάρεμα παραμένουν απαγορευμένες δραστηριότητες.

Στην Αττική 2.500 ενεργά κρούσματα

Σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, λόγω χειμώνα είναι δύσκολο να συμπιεστεί η πανδημία ωστόσο σε σύνολο επικράτειας παραμένει σταθερός ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με εξαίρεση την Αττική όπου παρατηρείται μικρή αύξηση.

Συγκεκριμένα, στην Αττική υπάρχουν 2.500 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού, ενώ εκτιμάται ότι ένας στους τρεις ασθενείς με Covid-19, διαμένει στην Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων επτά ημερών είναι 650 νέες μολύνσεις ανά ημέρα. Η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 55%, και στο 61% στη Θεσσαλονίκη.

«Μας απασχολεί ο κεντρικός τομέας Αθηνών και η Δυτική Αττική» σημείωσε η καθηγήτρια, ενώ ανέφερε ότι ο δείκτης αναπαραγωγής Rt είναι 0.91, και στη Βόρεια Ελλάδα είναι «σημαντικά χαμηλότερος».

«Ίσως να μπορούμε να χαμογελάσουμε κάτω από τη μάσκα μας, αφού τα δεδομένα είναι σταθερά. Δυο εβδομάδες μετά την πρωτοχρονιά δεν είδαμε κάποια αύξηση των κρουσμάτων και ασθενών. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων».

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Μαγιορκίνης: Το σύστημα υγείας αποσυμφορείται με αργό ρυθμό

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σημάδια υποχώρησης με 15% μείωση στις ΜΕΘ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη. Στην Αττική δείχνει σταθεροποίηση ο αριθμός των λοιμώξεων, όπως και στην Θεσσαλονίκη, με πτώση 10% από την προηγούμενη εβδομάδα. Μείωση και στις διαγνώσεις στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Το σύστημα υγείας αποσυμφορείται αλλά με αργό ρυθμό», υπογράμμισε.

«Με βάση όλα αυτά μπορούμε σταδιακά να επανεκκινήσουμε δραστηριότητες κοινωνικής και οικονομικής φύσης».

«Έχουμε καταφέρει πολλά τους τελευταίους μήνες. Ο περισσότερος κόσμος έχει προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και τηρεί σωστά όλα τα μέτρα. Στον μαραθώνιο της πανδημίας όμως, δεν έχουμε περάσει το νήμα του τερματισμού. Πολλοί ρωτούν πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτό; Η απάντηση είναι πως πρέπει να αντέξουμε για λίγους ακόμα μήνες μέχρι να εμβολιαστεί ο ευρύς πληθυσμός και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ως τότε πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε στο απόλυτο τα μέτρα προστασίας», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Χαρδαλιάς: Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό

Το γεγονός ότι διατηρείται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί -με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν- υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι διατηρείται επίσης η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

«Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό» είπε χαρακτηριστικά.

«Τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι σαφή: Η διατήρηση των μέτρων προστασίας, η σταδιακή και προσεκτική επανεκκίνηση της οικονομίας ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, και βέβαια οι στοχευμένοι περιορισμοί στις εστίες έξαρσης του ιού και η αύξηση του εμβολιασμού», πρόσθεσε.

«Η θετική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα οδήγησε στην απόφαση για τη σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ