ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Στο τραπέζι να κηρυχθεί η Αττική «κόκκινη»

Lockdown: Στο τραπέζι να κηρυχθεί η Αττική «κόκκινη»
INTIME NEWS /

Δημοσιεύτηκε Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 20:32

Κρίσιμη ήταν η πολύωρη συνεδρίαση που πραγματοποίησε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της αποτροπής της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα και ήδη η Αττική βρίσκεται στο «μικροσκόπιο».

Τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι συνολικά η Αττική βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο» - και πολύ πιθανόν να βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου σκληρού lockdown - και όχι μόνον η Δυτική Αττική, όπως συνέβαινε εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Πλέον, οι αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει ότι τα επόμενα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι φέρονται να συζητούν να χαρακτηριστεί «κόκκινη» η Αττική - καθώς πολλές περιοχές εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

Κατά πληροφορίες, πάντα, παραμένει εκκρεμές το ζήτημα της επιστροφής των μαθητών με φυσική παρουσία σε γυμνάσια και λύκεια, ενώ συζητείται η επιστροφή των μαθητών της Γ' Λυκείου στα θρανία.

Υπενθυμίζεται ότι τα μαθήματα στο σύνολο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζονται κανονικά μέσω τηλεκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν φαίνεται να προκύπτει κάποια αλλαγή.

Σχετικά με το λιανεμπόριο, φαίνεται πολύ πιθανή η επαναφορά των μέτρων του click away σε όλη τη χώρα όπως τις γιορτές αλλά και του click in shop σε ένδυση και υπόδηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων συμμετέχουν και εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να αξιολογήσουν τον τρόπο, με τον οποίο θα λειτουργήσει η αγορά τις επόμενες ημέρες.

Κατά τα λοιπά, η Επιτροπή των ειδικών φαίνεται πως ανησυχεί ιδιαίτερα για την αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής, όπου ήδη καταγράφεται - βάσει και των μετρήσεων του ΕΟΔΥ - αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Παρασκευή από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προηγουμένως θα έχει αξιολογήσει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Τι δείχνουν τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, ήταν 547 κρούσματα την ημέρα, με μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 48 χρόνια.

Τα παραπάνω ζητήματα, αλλά και οι μεταλλάξεις του ιού που έχουν εισβάλλει πλέον και στην Ελλάδα- καταγράφονται ήδη 10 στελέχη σε Αθήνα, Β. Ελλάδα και Κρήτη σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) - δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, έστω και εάν μετράμε ένα μήνα από την έναρξη των εμβολιαδμών - με τα προβλήματα φυσικά που υπάρχουν και στο πεδίο αυτό, αναφορικά με τις προμήθειες των εμβολίων.

Το CΝΝ Greece επικοινώνησε με τον καθηγητή Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Βασίλειο Μποζίκα ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αύξηση των κρουσμάτων κατά 30% όπως εκτιμά, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανησυχία, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν σε μία αποκλιμάκωση, φαίνεται ότι η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο λιανεμπόριο, ενώ εμφανίστηκαν και τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Πρόκειται για μία δύσκολη συνθήκη, η οποία προβληματίζει τους επιστήμονες για το επόμενο βήμα, που είναι το άνοιγμα από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου των γυμνασίων και των λυκείων.

Στη φάση αυτή, συζητάμε μόνο για άνοιγμα των γυμνασίων και όχι των λυκείων, σημειώνει ο καθηγητής Μποζίκας, προσθέτοντας, ότι όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα είναι ανοικτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ