ΕΛΛΑΔΑ

«Κόκκινος» συναγερμός: Η ανησυχία των ειδικών και τα τρία μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι»

«Κόκκινος» συναγερμός: Η ανησυχία των ειδικών και τα τρία μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι»
Photo by Fotis Fotopoulos on Unsplash

Η ανησυχία επιστημόνων, κυβέρνησης αλλά και πολιτών έχει «χτυπήσει κόκκινο» εξαιτίας των μεταλλάξεων που «φουντώνουν» όλο και περισσότερο, καθώς και της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες.

Μπορεί η τελευταία -χρονικά- επιβολή πρόσθετων μέτρων να μην είναι πολύ μακριά, ωστόσο, το ίδιο κοντά φαίνεται να είναι και νέοι περιορισμοί, οι οποίοι εξετάζονται από τους ειδικούς.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην καθιερωμένη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων.

Τα τρία μέτρα στο «τραπέζι» των ειδικών

Ως τότε, τα σενάρια που επικρατούν αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα σχολεία της δευτεροβάθμιας και, φυσικά, το λιανεμπόριο.

Αναλυτικότερα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας: Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβάλλεται πριν τις 21:00 και έως τις 5:00 το πρωί και στην Αττική. Μάλιστα, ανοιχτό το παραπάνω ενδεχόμενο άφησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την Τετάρτη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 18:00

  • Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Εξετάζεται η επιστροφή στην τηλεκπαίδευση για όλες τις περιοχές -όχι μόνο για τις «κόκκινες»- ώστε να μειωθεί η κινητικότητα.
  • Λιανεμπόριο: Οριζόντια λειτουργία με click away σε όλες τις περιοχές.

Σύμφωνοι για επιβολή νέων μέτρων οι επιστήμονες

Δερμιτζάκης: Έρχονται νέα μέτρα – Το ερώτημα είναι ποια θα είναι

Τον έντονο προβληματισμό του για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη έκανε λόγο για «απότομη αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα» και εκτίμησε πως «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι».

Όπως εξήγησε μιλώντας στο MEGA, «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας».

Ερωτηθείς εάν μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα, ο ίδιος εκτίμησε πως βάσει της επιδημιολογικής εικόνας αυτό είναι πιθανό

«Το ερώτημα είναι ποια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά» υπογράμμισε ο ίδιος.

Εξήγησε, ωστόσο, πως «δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στη μετάδοση».

«Εάν ελέγχαμε την κινητικότητα θα μπορούσαν και τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, και τα σχολεία και κάποιες δραστηριότητες. Όμως επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα κλείνουμε πολύ περισσότερα από ότι χρειάζεται ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει έξω» ανέφερε, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν συνεπάγεται και μεγαλύτερο συνωστισμό.

«Εάν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την εστίαση να λειτουργούσε σε ανοιχτούς χώρους θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός, γιατί ο κόσμος θα είχε περισσότερες διόδους».

Βατόπουλος: Εάν είναι να γίνει κάτι, πρέπει να γίνει άμεσα – Όλα στο τραπέζι

«Εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα»: αυτό τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ερωτηθείς εάν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε πως είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

«Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς» τόνισε ο ίδιος, εκτιμώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με τη γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται.

Μάλιστα, ο κ. Βατόπουλος επιβεβαίωσε πως το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 βρίσκεται στο τραπέζι, ωστόσο, λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.

Σύψας: Χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη εισηγείται ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής επισήμανε πως ο κορωναϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «έντονων μέτρων».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε πως Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ ειδικά σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

Ειδικότερα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για περιοχές όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας που παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων.

«Καμπανάκι» Τσιόδρα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη.

Ο κ. Τσιόδρας έστειλε ισχυρό μήνυμα για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, συνεπεία της πανδημίας, η οποία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή συνδέεται με τις μεταλλάξεις αλλά και με ένα τρίτο κύμα το οποίο βρίσκεται ήδη προ των πυλών.

Όπως είπε, ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι 7,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, μια καλή κατάσταση -όπως τόνισε- σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις μεταλλάξεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων.

Αύξηση στις περιοχές της Αττικής

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολλά τα ενεργά κρούσματα κι ότι δυστυχώς υπάρχει μεγάλη αύξηση στην Αθήνα. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, στην Αττική σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 82% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη δυτική Αττική με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών.

Τόνισε, μάλιστα, πως έχει σημειωθεί 78% αύξηση σε όλη την περιφέρεια Αττικής η οποία έχει αυτή τη στιγμή «λίγο κάτω από 4.000 ενεργά κρούσματα».

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα:

  • Βόρειος τομέας Αθηνών 82% αύξηση: «Παντού, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ν. Ηράκλειο, Παπάγου» όπως ανέφερε ο καθηγητής.
  • Δυτικός τομέας Αθηνών 123% αύξηση, περίπου 550 ενεργά κρούσματα. Η μέση ηλικία πάνω από τα 40 σε όλους.
  • Κεντρικός τομέας Αθηνών, Φιλαδέλφεια, Καισαριανή, Αθήνα 67% αύξηση, 1.040 ενεργά.
  • Δυτική Αττική: «Έδωσε τον αγώνα της και έχει υποχωρήσει, περίπου, στα ίδια επίπεδα με τους άλλους. Είναι στα 194 καλύτερα από αριθμό κρουσμάτων, αλλά εξακολουθεί να έχει αυξητικές τάσεις και με πολύ δύσκολο απαγορευτικό».
  • Ανατολική Αττική: υπάρχει 62% αύξηση. «Βλέπετε εδώ πέρα την καμπύλη με το πράσινο πώς ανεβαίνουν τα κρούσματα. Θέλει προσοχή, θέλει επαγρύπνηση».
  • Πειραιάς: 90% αύξηση, 500 περίπου κρούσματα.

Η κατάσταση στην υπόλοιπη χώρα

Όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας στην υπόλοιπη χώρα, ο καθηγητής είπε:

  • Εύβοια: έχουμε 116% αύξηση με περιοχές οι οποίες πιέζονται στη Στερεά Ελλάδα.
  • Πάτρα: «Θέλει πάρα πολύ προσοχή η Πάτρα, 94% αύξηση και 400 ενεργά κρούσματα στο Δήμο Πατρέων. Θέλει πάρα πολύ προσοχή και επαγρύπνηση και με αύξηση των νοσηλειών. Πήραμε μηνύματα από τους συναδέλφους. Δυστυχώς, και κάποια περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Υπάρχει αυτή η αμφιβολία ξέρετε, είναι ένα σπέρμα δυσπιστίας το οποίο γεννούν καμιά φορά οι ψευδείς ειδήσεις ή η υπερβολική επιστημονική ανησυχία, δεν εμβολιάζονται οι άνθρωποι και μεταδίδεται ο ιός. Έχουμε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε κάποιους από τους υγειονομικούς που κόλλησαν» είπε ο κ. Τσιόδρας.
  • Πελοπόννησος: έχουμε μια αύξηση. Κυρίως, στην Κορινθία, λιγότερο η Μεσσηνία, αλλά και η Λακωνία γνώρισε την αύξησή της.
  • Νότιο Αιγαίο: έχουμε τη Θήρα και τη Μύκονο με χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας. Πιστεύουμε ότι θα περιοριστεί, γιατί περιορίζεται εύκολα όταν είναι μικρή η εστία.
  • Μυτιλήνη: εξακολουθεί να σιγοσέρνεται η επιδημία όλο αυτό τον καιρό. Στη Μυτιλήνη έχει περίπου 86 ενεργά.
  • Κρήτη: δυστυχώς, το Λασίθι έχει 372% αύξηση, πολλά ενεργά κρούσματα και την παραλλαγή του ιού να κυκλοφορεί.
  • Δυτική Μακεδονία: παραμένει σε ένα καλό επίπεδο μετά τις μεγάλες επιδημίες του Νοεμβρίου (Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα).
  • Ανατολική Μακεδονία και Θράκη παραμένει σε σταθερό επίπεδο.
  • Θεσσαλία: σέρνεται λίγο η επιδημία. Μικρές αυξήσεις στο ρ και ο βασικός ρυθμός αναπαραγωγής εκεί κοντά στο 1, χωρίς όμως να είναι το φαινόμενο της Αθήνας και της Αχαΐας.
  • Ιόνια Νησιά: είχαμε στη Ζάκυνθο μια μικρή επιδημία
  • Ήπειρος: η καλύτερη από όλους. Μακάρι να μείνει έτσι.

«Αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά»

Όπως είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά.

Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις», είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.

Φόβοι για 500-600 διασωληνωμένους το Μάρτιο

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι τελευταία δεδομένα έδειχναν 1.562 νοσηλευόμενους με το 75% να είναι άνω των 55 ετών.

«Εδώ βλέπετε τα νέα κρούσματα ΜΕΘ. Υπολογίζουμε εκεί γύρω στα 80 με 100 για τις επόμενες επτά ημέρες και βέβαια την προβολή κάλυψης σε ΜΕΘ, διασωληνομένους και θανάτους. Αν μείνουμε σε αυτήν την πορεία που είμαστε τώρα και δεν ανεβούμε θα 'ναι καλά. Το κόκκινο δεν είναι καλό σενάριο, γιατί στο τέλος Μαρτίου έχει 500-600 κλίνες. Θέλει, λοιπόν, προσοχή» είπε ο καθηγητής, δείχνοντας το αντίστοιχο γράφημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ