ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς: Αυστηρότερο lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια - Τι ισχύει για τη Θεσσαλονίκη

Χαρδαλιάς: Αυστηρότερο lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια - Τι ισχύει για τη Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Για σταθερή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου και συνεχιζόμενη αύξηση έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία στη χώρα μας. Όπως είπε, η κατάσταση στη χώρα ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα.

«Η επιδημιολογική εικόνα της επικράτειας εμφανίζει μια σταθερή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων έφτασε τα 11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός αν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί είναι μεγαλύτερος.

Ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,8%. Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται επίσης στις ηλικίες 20-60 ετών, δηλαδή αυτές που κυκλοφορούν, όπως είπε η καθηγήτρια.

«Είχαμε αύξηση και στον αριθμό των νοσηλειών. Ο αριθμός των εισιτηρίων είναι μεγαλύτερος από αυτό των εξιτηρίων».

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν τους 1.900, οι εισαγωγές έφτασαν τις 200 ανά ημέρα και κατά 67% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στην Αττική και τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 5.100. Στην Αττική σήμερα είναι κατειλημμένες κατά 83% οι κλίνες ΜΕΘ-COVID.

Τόνισε ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένο φορτίο έχουν επίσης η Αχαΐα και η Εύβοια.

«Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας τις επόμενες μέρες. Αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις ημέρες που θα αναγκαστούμε να παραμείνουμε στο σπίτι», είπε.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ενδοοικογενειακή μετάδοση, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών. Όπως είπε, ο ιός κολλάει από κάποιον φίλο ή συγγενή πιο συχνά από τον κακό ξένο, καταλήγοντας «να προσέχουμε ποιους βάζουμε στο σπίτι μας».

Για τη χρήση μάσκας

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης στην ορθή χρήση μάσκας και σε μελέτη για την διπλή μάσκα για την περαιτέρω μείωση τη διασποράς του ιού. Η χρήση διπλής μάσκας αυξάνει την προστασία στο 96%, είπε, διευκρινίζοντας ότι όταν μιλάμε για διπλή χρήση μάσκας, εννοούμε μία χειρουργική και από πάνω μια υφασμάτινη.

Όπως είπε, οι οδηγίες στην Ελλάδα για τη χρήση της μάσκας δεν έχουν αλλάξει και η επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή της.

«Έχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες, αλλά πραγματικά βλέπουμε το τέλος αυτής της περιπέτειας», σημείωσε κλείνοντας, λέγοντας πως πρέπει να κάνουμε κουράγιο και να είμαστε αισιόδοξοι.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων

Η επιδημία σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο μπήκε σε περίοδο συρρίκνωσης, ωστόσο έχουμε αρκετό δρόμο για την εξάλειψή της, σημείωσε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Ελλάδα εξακολουθησαν να αυξάνονται τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια με μέτριους ρυθμούς, είπε και πρόσθεσε ότι η αύξηση των εισαγωγών με Covid 19 αναμένεται να οδηγήσει σε ήπια αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες.

Όπως είπε, τα ήπια μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική την περασμένη εβδομάδα, έχουν δείξει περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

Τάση σταθεροποίησης παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται ήπια αύξηση νοσηλειών.

Αναφέρθηκε και εκείνος στον κίνδυνο μετάδοσης στο οικογενειακό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι ο χρυσός κανόνας σε αυτή τη φάση είναι να μειώσουμε την ανάμειξη των νοικοκυριών.

Ολικό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθενται από αύριο 13 Φεβρουαρίου οι περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας –πλην της Σκύρου-, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν προκύψει, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα. Παράλληλα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν ο δήμος Αγίου Νικολάου, ο δήμος Θήρας κι ο δήμος Μυκόνου.

Στις περιοχές αυτές, είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στις «κόκκινες» περιοχές δηλαδή, τίθενται από αύριο 13 έως τις 22 Φεβρουαρίου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Καλυμνίων, καθώς και ο δήμος Καρπάθου.

Συγκεκριμένα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου – «κόκκινο», βρίσκονται από αύριο 13 έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, οι εξής περιοχές:

- ο δήμος Εορδαίας,

- ο δήμος Θηβαίων,

- ο δήμος Τανάγρας,

- ο δήμος Σπάρτης,

- η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,

- ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού,

- ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,

- ο δήμος Τεμπών

- η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,

- ο δήμος Καλυμνίων και

- ο δήμος Καρπάθου.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής έχει βελτιωθεί. Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις «κίτρινες», δηλαδή, περιοχές.

Παράταση μέτρων έως 22 Φεβρουαρίου για ΠΕ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων, κατά μία εβδομάδα για τις περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

Για τις μετακινήσεις εργαζομένων

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε επίσης στα νέα έντυπα εργαζομένων που απαιτούνται για τις μετακινήσεις από τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι παύουν να ισχύουν οι βεβαιώσεις σε μισθωτούς που βρίσκονται σε τηλεργασία ή σε αναστολή.

Όπως ανέφερε, σχετικά με την μετακίνηση των εργαζομένων οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, πχ Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους.

1.410 νέα κρούσματα, 293 διασωληνωμένοι, 21 θάνατοι

Τα στοιχεία για την πορεία του τρίτου κύματος του κορωνοϊού παραμένουν ανησυχητικά.

Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.410 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού, 21 θανάτους το τελευταίο εικοσοτετράωρο, ενώ στους 293 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ