ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ελασσόνα: Ακόμη μία δύσκολη νύχτα για τη Θεσσαλία μετά τα 5,9 Ρίχτερ

Σεισμός Ελασσόνα: Ακόμη μία δύσκολη νύχτα για τη Θεσσαλία μετά τα 5,9 Ρίχτερ
CNN Greece / Κώστας Πλιάκος

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε η νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε 16 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας στις 20:38 την Πέμπτη, μία μόλις ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,0 Ρίχτερ που συγκλόνισε το Δαμάσι.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός εκδηλώθηκε σε εστιακό βάθος 11,3 χλμ, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται βορειότερο από το επίκεντρο της δόνησης που είχε σημειωθεί την Τετάρτη. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ υπήρξαν αναφορές και για περιοχές της Αττικής που αισθάνθηκαν τη δόνηση.

Η κατάσταση σε Μεσοχώρι και Δαμάσι

Το νέο «χτύπημα» του Εγκέλαδου ανησύχησε τους κατοίκους της Ελασσόνας, του Τυρνάβου αλλά και των γύρω χωριών, καθώς κατά την εκδήλωσή του σηκώθηκε σκόνη, ενώ σε τουλάχιστον δύο σπίτια που είχαν ήδη υποστεί ζημιές από τον σεισμό της Τετάρτης, προκλήθηκε κατάρρευση τοίχων.

Προς το παρόν στο Μεσοχώρι δεν υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους, επιβεβαιώνονται ωστόσο πληροφορίες για δύο σπίτια που κατέρρευσαν αλλά είχαν χτυπηθεί από τον προηγούμενο σεισμό. Ο κόσμος έχει βγει έξω αλλα πολύς κόσμος έχει φύγει εκτός χωριού σε άλλες πόλεις.

Στο Δαμάσι ο πρόεδρος της κοινότητας Γεώργιος Τσανάκας μιλώντας στο CNN Greece είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους. Οι Αρχές είχαν ενημερώσει ήδη τον κόσμο να μην μπει στα σπίτια και πολλοί κάτοικοι επειδή είχαν τρομοκρατηθεί απο τον χθεσινό σεισμό έχουν απομακρυνθεί. Το πρόβλημα στο Δαμάσι είναι ότι έχει κοπεί το ρεύμα και ότι όπως μας είπε χρειάζονται περισσότερες σκηνές και θερμαντικά σώματα για τον κόσμο που θα μείνει έξω.

Σεισμός Ελασσόνα: Χωρίς ρεύμα το Δαμάσι - Χρειάζονται περισσότερες σκηνές

Παπαδόπουλος: Ήταν ο ισχυρός μετασεισμός που περιμέναμε

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε στο CNN Greece:

«Μιλάμε για τον ισχυρότερο μετασεισμό, ο οποίος εκδηλώθηκε στην περιοχή, και τον οποίο έλεγα από το πρωί ότι δεν είχε ακόμη εκδηλωθεί και τον περιμέναμε», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σεισμός Ελασσόνα - Παπαδόπουλος στο CNN Greece: Από γνωστό ενεργό ρήγμα η δόνηση

Λέκκας: Βορειότερα από το επίκεντρο του κύριου σεισμού η νέα δόνηση

Μιλώντας στο CNN Greece, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκαςείπε χαρακτηριστικά:

«Παρακολουθούμε τη μετασεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας με πολλή προσοχή αλλά και ψυχραιμία. Το επίκεντρο της νέας δόνησης εντοπίζεται 20 χλμ. βορειότερα από το σημείο όπου σημειώθηκε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ στο Δαμάσι το πρωί της Πέμπτης, κοντά στο Κεφαλόβρυσο».

Λέκκας στο CNN Greece: Βορειότερα από το επίκεντρο του κύριου σεισμού η νέα δόνηση

Δήμαρχος Τυρνάβου: Δεν τον περιμέναμε τέτοιο μετασεισμό

«Πολύ μεγάλος και αυτός ο σεισμός, δεν τον περιμέναμε τέτοιο μετασεισμό, ειλικρινά σας το λέω. Ο κόσμος βγήκε έξω. Έδωσα εντολή γιατί μόλις είχα φύγει από το Δαμάσι και είχα γυρίσει στον Τύρναβο, έδωσα εντολή στην ΕΜΑΚ η οποία είναι στο Δαμάσι να βγουν έξω να δουν μήπως υπάρχει κανένας εγκλωβισμένος, κανένας κάτοικος που πήγε να πάρει κάτι, αν και τους έχουμε απαγορεύσει να πάνε στα σπίτια, αλλά για καλό και για κακό να βγουν έξω να ψάχνουμε να δούμε τι γίνεται, αν έχουμε κάτι άλλο. Αυτή τη στιγμή φτάνω και γω στο χωριό για να δω ακριβώς τι γίνεται», δήλωσε στο CNN Greece o δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας.

Δήμαρχος Τυρνάβου στο CNN Greece: Πολύ μεγάλος σεισμός, δεν τον περιμέναμε

Αγοραστός: Πολύ δύσκολη νύχτα για τη Θεσσαλία

Σε δηλώσεις του στον Alpha 9,89 o Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, έκανε λόγο για έναν πολύ δυνατό σεισμό, ο οποίος εκδηλώθηκε σε «ένα αχαρτογράφητο μέχρι πρότινος ρήγμα» κοντά στο Κεφαλόβρυσο και το Φλαμούρι, βορειότερα από το ρήγμα στο Δαμάσι.

«Είναι μια πολύ δύσκολη νύχτα για τη Θεσσαλία», σημείωσε ο κ. Αγοραστός.

Επί ποδός η Πολιτική Προστασία

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή επρόκειτο να σπεύσει άμεσα κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας, με επικεφαλής τον Διοικητή του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Μάλιστα, υπάρχει διαρκής επικοινωνία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, με τον κ. Αγοραστό, για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου.

Η μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC)

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικού Κέντρου, πρόκειται για σεισμική δόνηση μεγέθους 6 Ρίχτερ, με επίκεντρο 29 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λάρισας και 15 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου.

Ο νέος ισχυρός σεισμός στην περιοχή σημειώθηκε 32 ώρες μετά τη σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ, που άφησε πίσω του εκτεταμμένες υλικές ζημιές σε κτήρια και κατοικίες.

O σεισμός στην Ελασσόνα που σημειώθηκε χθες, Τετάρτη 3 Μαρτίου, στις 12:16 το μεσημέρι και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε Ελασσόνα, Μεσοχώρι, Δαμάσι, Δομένικο και Λάρισα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ρήγμα αυτό στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας δεν έχει δώσει μεγαλύτερους σε ένταση σεισμούς κατά το παρελθόν, ενώ είχε τεθεί υπό παρακολούθηση ήδη εδώ και αρκετό καιρό μιας και είχε παρατηρηθεί προσεισμική δραστηριότητα τον περασμένο μήνα.

Το συγκεκριμένο ρήγμα είχε να δώσει κάποιον ισχυρό από τον Ιανουάριο του 1892.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ