ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζει την Τρίτη η Επιτροπή Εμβολιασμών - Καθησυχάζουν οι ειδικοί

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζει την Τρίτη η Επιτροπή Εμβολιασμών - Καθησυχάζουν οι ειδικοί
AP Photo/Alessandra Tarantino

Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο, Τρίτη 16 Μαρτίου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να εξετάσει όλα τα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca, και ειδικότερα τις αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί.

Το CNN Greece επικοινώνησε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία σύστησε ψυχραιμία, ψυχραιμία και ψυχραιμία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσα ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της Astra Zeneca είναι προγραμματισμένα για αύριο Τρίτη, θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Να θυμίσουμε, ότι στην ενημέρωση της Παρασκευής 12 Μαρτίου στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, αναφορικά με την μεγάλη συζήτηση που έχει ξεσπάσει για τα εμβόλια της Astra Zeneca, είχε τονίσει ότι στην Βρετανία έχουν υλοποιηθεί 11 εκατ. δόσεις με το εν λόγω εμβόλιο. Επίσης, σε 5 εκατ. δόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί 30 επεισόδια με θρομβώσεις. Στην Ελλάδα μεταξύ των 173.000 δόσεων, έχει καταγραφεί μόλις ένα θρομβοεμβολικό περιστατικό.

Πληροφορίες από μερίδα επιστημόνων πάντως, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, κάνουν λόγο για ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη, με φόντο το βρετανικό Brexit. Μην ξεχνάμε ότι η Astra Zeneca, είναι βρετανική φαρμακοβιομηχανία. Οι ίδιοι κύκλοι επίσης, αναφέρουν ότι ο θόρυβος για το εμβόλιο της Astra Zeneca, αν και ξεκίνησε από τη Δανία και την Αυστρία, έλαβε διαστάσεις κυρίως λόγω της Γερμανίας.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναβάλλει τους εμβολιασμούς με τα εμβόλια της Astra Zeneca μέχρι τις 18 Μαρτίου. Η χώρα βρίσκεται εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνισης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία διερευνά σειρά περιστατικών αναφορικά με επεισόδια θρόμβων αίματος σε πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Astra Zeneca, σε χώρες της ΕΕ.

Ο ΕΜΑ εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε, συνεργάζεται στενά με την εταιρεία, με ειδικούς σε διαταραχές του αίματος και με άλλες Υγειονομικές Αρχές για το ζήτημα αυτό.

Να σημειωθεί επίσης, ότι πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές χώρες που προχωρούν στην αναστολή χορήγησης εμβoλίων της AstraZeneca, μετά τις αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων, τη στιγμή που το τρίτο κύμα κορωνοϊού «σαρώνει» την ΕΕ.

Η Γερμανία αναστέλλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε πριν από λίγο το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ». Η σύσταση του Ινστιτούτου, σύμφωνα με την BILD, γίνεται προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες, μετά και τις τελευταίες αναφορές παρενεργειών.

Η Γαλλία αποφάσισε σήμερα να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους« τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) , αύριο Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού».

Καθησυχάζουν κυβερνητικές πηγές

Η Ελλάδα θα συνεχίσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca, ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης εάν αλλάξει η γνωμοδότηση του ΕΜΑ είναι προφανές ότι η Ελλάδα θα συνταχθεί με αυτήν. Η Επιτροπή Ασφάλειας του EMA (PRAC) θα επανεξετάσει περαιτέρω το ζήτημα αύριο, Τρίτη, και κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να ολοκληρώσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν και τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ