ΕΛΛΑΔΑ

Είμαστε υπέρ της συστράτευσης και όχι υπέρ της επιστράτευσης, δηλώνουν οι ιδιώτες γιατροί

Είμαστε υπέρ της συστράτευσης και όχι υπέρ της επιστράτευσης, δηλώνουν οι ιδιώτες γιατροί
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Υπέρ της συστράτευσης και όχι της επιστράτευσης των γιατρών δηλώνουν οι ιδιώτες γιατροί, αποφασισμένοι ωστόσο να στηρίξουν με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας, στην πιο κρίσιμη στιγμή του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Όπως αναφέρει στο CNN Greece, ο κ. Φώτης Πατσουράκος, Καρδιολόγος, Αρχίατρος Ε.Α., Α’ Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και πρόεδρος ΠΟΣΚΕ & ΕΕΚΕ, «όλο το ιατρικό σώμα, δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ της συστράτευσης και όχι της επιστράτευσης».

Ο Έλληνας γιατρός, από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, τάχθηκε στο πλευρό των ασθενών, τόσο ως νοσοκομειακός γιατρός, όσο και ως ελεύθερος επαγγελματίας, μέσα από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ και να αντέξουν τα νοσηλευτήρια. Στην σοβαρή αυτή μάχη αυτή, έχουμε χάσει πολλούς συναδέλφους μας γιατρούς, τονίζει με συγκίνηση ο κ. Πατσουράκος, προσθέτοντας ότι «τώρα όλοι μας, συστρατευόμαστε, χωρίς ακρότητες και με αίσθημα ευθύνης.

Έτοιμοι να προσφέρουμε εθελοντικά

Εξάλλου, όπως τόνισε στο CNN Greece το βράδυ του Σαββάτου ο γ.γ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Ελευθερίου, με αφορμή την προοπτική της επιστράτευσης και μετά από τη μαραθώνια σύσκεψη των Ιατρικών Συλλόγων, είχε τονίσει μεταξύ άλλων:

«Το μέτρο της επιστράτευσης, είναι πρωτοφανές και δεν έχει εφαρμοσθεί σχεδόν ποτέ. Από την αρχή της πανδημίας, έχουμε συνδράμει με όλες μας τις δυνάμεις, περιθάλποντας ασθενείς και τώρα είμαστε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδιο για το ΕΣΥ, χωρίς όμως να αφήσουμε τα ιατρεία μας και κυρίως τους ασθενείς μας», υπογραμμίζει και συνεχίζει, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας στο ΕΣΥ και μάλιστα χωρίς χρήματα».

Ο κ. Ελευθερίου διευκρινίζει ότι «αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να στηρίξουμε το σύστημα, τις ώρες που δύναται ο καθένας, παράλληλα με την εργασία του και κυρίως, χωρίς να αφήσει τους ασθενείς του». Με αυτόν τον τρόπο, θα βρεθούν όχι μόνο 200 ιδιώτες γιατροί, αλλά χιλιάδες, αναφέρει, και συνεχίζει:

«Πρέπει να δοθούν από την κυβέρνηση βιώσιμες λύσεις, όπως να οργανωθεί το σύστημα με προσλήψεις. Για παράδειγμα, εκκρεμούν προσλήψεις Επιμελητών, εξαιτίας των μακροχρόνιων διαδικασιών κρίσεων, στην ίδια αναμονή βρίσκονται και οι ειδικευόμενοι γιατροί, που περιμένουν επί μακρόν και τόσο πολύ τους έχει ανάγκη το σύστημα. Έχει σκεφθεί τα χιλιάδες κρούσματα με Covid που ακούτε καθημερινά, ποιοι τα φροντίζουν; Οι ιδιώτες γιατροί», επισημαίνει εμφατικά ο κ. Ελευθερίου.

Γιαννόπουλος: Εάν καταρρεύσει η υγεία, θα καταρρεύσει και η κυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος, καθηγητής Χειρουργικής και τέως υφυπουργός Υγείας, προτείνει, να πληρωθούν άμεσα οι θέσεις που είναι σε εκκρεμότητα από κρίσεις των ειδικοτήτων που ζητά η κυβέρνηση σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Αναφέρει ειδικότερα:

«Από πολύ νωρίς έπρεπε να έχουν ασχοληθεί οι αρμόδιοι υπουργοί με το Plan B και Plan C της πανδημίας του COVID 19. Άκουγα όλες αυτές τις ημέρες που μίλαγαν για επίταξη ιατρών. Ευτυχώς κατάλαβαν το λάθος ότι δεν πρόκειται περί επιτάξεως ατόμων αλλά περί πολιτικής επιστρατεύσεως ιατρών. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι οι ιατροί βάσει του όρκου τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι συστρατευόμενοι κοντά στους ασθενείς. Θα έπρεπε όμως λόγω των μεγάλων αναγκών να έχουν επιστρατευθεί ιατροί ΠνευμονολόγοιΠαθολόγοιΓενικοί ΙατροίΕντατικολόγοιΑναισθησιολόγοι, που μόλις πρόσφατα έχουν τελειώσει την ειδικότητα γιατί η ιατρική η νοσοκομειακή είναι διαφορετική από την άσκηση της ελεύθερης ιδιωτικής ιατρικής.

Θα έπρεπε όμως - που μπορούν και τώρα - άμεσα να πληρωθούν οι θέσεις που είναι σε εκκρεμότητα κρίσεων αυτών των ειδικοτήτων σε όλες τις ΥΠΕ αλλά και παράλληλα οι ιατροί στις ειδικότητες αυτές που είναι σε αναμονή έναρξης ειδικότητας (που είναι π.χ. στη Περιφέρεια Αττικής γύρω στους 300 ιατρούς) να διορισθούν καθ’ υπέρβαση στα Νοσοκομεία ως υπεράριθμοι για έναρξη ειδικότητας αξιοποιούμενοι σε πρώτη φάση στις μονάδες COVID και μετά -όχι να απολυθούν- αλλά με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως υπεράριθμοι να συνεχίσουν την ειδικότητά των σύμφωνα με τις προτιμήσεις που έχουν δηλώσει.

Το σύστημα οικονομικά κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί υπερμέτρως, αλλά θα έχουμε μια μεγάλη επάρκεια ιατρικού προσωπικού νέων ιατρών που θα μπορέσουν κάλλιστα με πληρότητα και ακρίβεια να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πάσχοντες ασθενείς. Και βέβαια παραμένω στις θέσεις μου όπως εδώ και μήνες έχω διατυπώσει ότι στο Plan C που βρισκόμαστε τώρα θα πρέπει να καταλήξουμε σε επίταξη των Μονάδων Υγείας του ιδιωτικού τομέα».

Και καταλήγει ο κ. Γιαννόπουλος:

«Κ. Πρωθυπουργέ, κ. Υπουργέ, προχωρήστε άμεσα σε αυτές τις κινήσεις διότι φοβάμαι ότι θα ζήσουμε χειρότερες στιγμές και θα έχετε την απόλυτη ευθύνη. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας υπαιτιότητί σας θα καταρρεύσει και η Κυβέρνηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ