ΕΛΛΑΔΑ

Δραματική μείωση των εμβολιασμών σε παιδιά και εφήβους εξαιτίας της πανδημίας

Δραματική μείωση των εμβολιασμών σε παιδιά και εφήβους εξαιτίας της πανδημίας
AP Photo / Alvaro Barrientos

Δραματική μείωση στους εμβολιασμούς των παιδιών και εφήβων η οποία αγγίζει ακόμη και το 45%, καταγράφεται στη χώρα μας.Πρόκειται για εμβολιασμούς ρουτίνας, οι οποίοι δυστυχώς έχουν φρενάρει, συνέπεια της σοβαρής υγειονομικής κατάστασης που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η μείωση καταγράφεται ήδη από το πρώτο απαγορευτικό που είχαμε στη χώρα μας, από τον Μάρτιο του 2020. Πρόκειται για μία πολύ δυσάρεστη- για να μην πούμε επικίνδυνη- εξέλιξη, η οποία δεν αποκλείεται να έχει ως αποτέλεσμα να αναβιώσουν στην Ελλάδα εκ νέου, ξεχασμένα λοιμώδη νοσήματα.

Τη δυσαρέσκειά του για την κατάστασή αυτή, εκφράζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Είναι φανερό, ότι η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, θα φέρει και ένα «τσουνάμι» νοσηρότητας το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος, το υπουργείο Υγείας έχει καθιερώσει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, το οποίο εφαρμοζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό και έτσι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Όμως, στο πρώτο lockdown (Μάρτιος - Απρίλιος 2020) ο βασικός εμβολιασμός ρουτίνας (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, ηπατίτιδα Β, Hib, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκος, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) ελαττώθηκε σημαντικά.Στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 μηνών μόνον ποσοστό 20% εμβολιάστηκε. Στα παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών και τους εφήβους, δυστυχώς τα ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν μηδενίστηκαν, αναφέρει ο καθηγητής.

Μετά το πρώτο lockdown οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν εκ νέου να πραγματοποιούνται με την προτροπή των παιδιάτρων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, έχοντας ως αποτέλεσμα τον Οκτώβριο 2020 οι εμβολιασμοί να αυξηθούν σημαντικά σε όλες τις ηλικίες, φτάνοντας σε ποσοστό 80%.

Δυστυχώς, με το δεύτερο lockdown το Νοέμβριο του 2021, τα ποσοστά των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά κάτω των 18 μηνών μειώθηκαν και πάλι σε ποσοστό κατά 17-20%, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους μειώθηκαν κατά 40%, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο.

Ενδεικτικά αναφέρει τις εξής μειώσεις στα ποσοστά εμβολιασμών:

  • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (HPV) → μείωση εμβολιασμών κατά 40-45%,
  • Μηνιγγίτιδα C → μείωση εμβολιασμών κατά 30-35%
  • Μηνιγγίτιδα Β → μείωση εμβολιασμών κατά 40%

«Έχει δημιουργηθεί ένα ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό», τονίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής, σημειώνοντας, ότι «στο τρίτο lockdown του Φεβρουαρίου 2021 τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν μηδενικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, «από τα παραπάνω προκύπτει ότι «το τείχος προστασίας στα παιδιά και στους εφήβους έχει σημαντικά ελαττωθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%».

Ο καθηγητής τονίζει επίσης, ότι «οι ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν τελευταία για δήθεν αναποτελεσματικότητα και ανύπαρκτες παρενέργειες των εμβολίων έναντι της Covid 19, δυστυχώς θα οδηγήσουν στο να χάσουν οι γονείς την εμπιστοσύνη τους σε όλα τα εμβόλια.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 2009 με την παραπληροφόρηση για το εμβόλιο της πανδημίας της γρίπης».

Προτείνει το υπουργείο Υγείας μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς και την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία να προωθήσουν άμεσα τον εμβολιασμό των παιδιών που έχει καθυστερήσει δραματικά λόγω της πανδημίας του COVID-19, με στόχο να επανέλθει η κοινωνία στα εμβολιαστικά επίπεδα προ της πανδημίας. Και καταλήγει: «Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και σώζουν ζωές».

Στον αντίποδα της παραπάνω κατάστασης ωστόσο, ο αντιγριπικός εμβολιασμός εξελίχθηκε πολύ καλά την φετινή χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος στις 5 Δεκεμβρίου 2020 στο CNN Greece είχε αναφερθεί στην αξία του εμβολιασμού κατά της Covid 19, ο οποίος θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

«Όσο παράξενο και εάν ακούγεται, ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα λειτουργήσει ως ράπισμα κατά του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Οι πολίτες, εξαιτίας και του φόβου, αλλά και της κόπωσης που έχει δημιουργήσει η πανδημία, θα τρέξουν να εμβολιασθούν, ενώ ευεργετικά θα λειτουργήσει και η προτεραιότητα που θα δοθεί σε ομάδες πολιτών», είχε σημειώσει ο καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, είχε τονίσει:

«Αν ο παιδίατρος ασχολείτο 20 λεπτά προκειμένου να πείσει την μητέρα και τους γονείς για την αξία του εμβολιασμού, ενδεχομένως τα αποτελέσματα για τον εμβολιασμό στη χώρα μας, να ήταν πολύ καλύτερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ