ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Άνοιξε η πλατφόρμα για 40-44 ετών - Αυξάνονται τα κέντρα λόγω μεγάλης ζήτησης

Εμβολιασμός: Άνοιξε η πλατφόρμα για 40-44 ετών - Αυξάνονται τα κέντρα λόγω μεγάλης ζήτησης
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Άνοιξε πριν από λίγη ώρα η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες 40-44 ετών, όπως είχε προαναγγείλει κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας. Ακολουθούν το Μ.Σάββατο οι ηλικίες 45-49 ετών. Λόγω αυξημένης ζήτησης ραντεβού, ανοίγουν και νέα εμβολιαστικά κέντρα δήλωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα, από αυτήν την ώρα οι πολίτες 40 - 44 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση λαμβάνουν sms για να κλείσουν το ραντεβού εμβολιασμού τους. Αυτό μπορούν να το κάνουν είτε ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, είτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ.

Για εκείνους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει την Μ.Πέμπτη στις 08:00 το πρωί.

Σε αυτήν την φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, η ηλικιακή ομάδα 40-44 θα εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca, όπως συμβαίνει και με τους 30-39. Στη συνέχεια, για την ομάδα 40-44, όπως και για την ομάδα 45-49, θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια, δήλωσε σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ανακοίνωσε, δε, το βράδυ της Μ.Τετάρτης ο κ. Θεμιστοκλέους: «Με δεδομένη τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών των ηλικιακών ομάδων 30-39 και 40-44, ανοίγουμε νέες εμβολιαστικές γραμμές διευκολύνοντας τους συμπολίτες μας να βρουν ραντεβού άμεσα».

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγω για κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης σε ραντεβού τόσο από την ηλικιακή ομάδα 30-39, όσο και από την ομάδα 40-44 και προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αιτήματα το συντομότερο δυνατόν, θα υπάρξει άμεσα, από απόψε, αύξηση εμβολιαστικών γραμμών, καθώς και δημιουργία νέων εμβολιαστικών κέντρων.

Υπενθυμίζεται ότι τα υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν σε επταήμερο καθεστώς και καθ' όλη τη διάρκεια της Μ.Εβδομάδας, με εξαίρεση μόνο ανήμερα το Πάσχα.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι εντός Μαΐου θα εμβολιάζονται όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης προχωρά με ταχείς ρυθμούς και σήμερα η χώρα ξεπερνά τα 3.000.000 εμβολιασμούς, επισήμανε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας πως από τη Μ.Δευτέρα «σπάμε κάθε μέρα τα ρεκόρ εμβολιασμών».

«Τη Μ. Δευτέρα έγιναν 61.574 εμβολιασμοί, τη Μ.Τρίτη 61.859. Σήμερα, Μ.Τετάρτη, θα ξεπεράσουμε τους 62.968 εμβολιασμούς» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος, παράλληλα, στην επέκταση της δυναμικής του συστήματος εμβολιασμών -δεδομένου ότι από τις 5 Μαΐου θα λειτουργούν συνολικά 1.500 εμβολιαστικά κέντρα-, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «θα αγγίξουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα».

Ως προς τις επόμενες ηλικιακές ομάδες που λαμβάνουν τη «σκυτάλη», το Μ. Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για την ομάδα 45-49 ετών.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη θετική ανταπόκριση της ηλικιακής ομάδας των 30-39 ετών στον εμβολιασμό -που πραγματοποιείται με το σκεύασμα της AstraZeneca-, αναφέροντας πως ήδη έχουν κλειστεί 106.652 ραντεβού, και έχουν πραγματοποιηθεί άνω των 9.000 εμβολιασμών. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ραντεβού, επισήμανε ο κ. Κικίλιας και ο εμβολιασμός μπορεί να προχωρά άμεσα.

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε επίσης στο έργο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών· εξήρε και ευχαρίστησε δημόσια τα μέλη της για τον επαγγελματισμό και τη σοβαρότητά τους, τονίζοντας ότι έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην προτεραιοποίηση και την εκστρατεία εμβολιασμού, και επισημαίνοντας πως είναι η Επιτροπή που επέτρεψε τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 30 και άνω με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Παράλληλα, απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες τόσο να εμβολιαστούν, όσο και να τηρήσουν στο ακέραιο τα μέτρα και τους κανόνες προστασίας κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα ώστε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Θεμιστοκλέους: Οι ηλικίες 40-44 θα μπορούν να κάνουν όλα τα εμβόλια

Τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε όπως είπε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους πολίτες ηλικίας 40-44 ετών. Αυτό όπως είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 εξαρτάται από τις συμμετοχές και τις παραδόσεις των εμβολίων, ενώ διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα είναι η επόμενη για την οποία θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Για την ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών, σημείωσε πως «αν πάμε με βάση τον σχεδιασμό και τις παραδόσεις, πιστεύουμε ότι εντός του Ιουνίου θα έχουμε ανοίξει σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ