ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δ απειλεί το τείχος ανοσίας - Ποια μέτρα προωθεί η κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δ απειλεί το τείχος ανοσίας - Ποια μέτρα προωθεί η κυβέρνηση
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με το τέταρτο κύμα κορωνοϊού να βρίσκεται προ των πυλών, θέση που διατυπώνουν ήδη αρκετοί ειδικοί, το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Ο αρχικός στόχος για τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού απομακρύνεται, με τη μετάλλαξη Δέλτα να υπαγορεύει μία «ταχεία αναπροσαρμογή των σχεδίων και των αποφάσεων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας της Δευτέρας.

Από τη μετάλλαξη Δέλτα απειλούνται περισσότερο τα ανεμβολίαστα άτομα, άτομα που λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών, υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι και τα τέσσερα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό.

Ειδικότερα τα m-RNA εμβόλια των Pfizer και Moderna είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 96%, στο 92% το AstraZeneca και στο 85% το εμβόλιο Johnson & Johnson.

«Αξίζει όμως να ειπωθεί ότι το ποσοστό προστασίας με μία δόση του εμβολίου είναι της τάξεως του 33%», συμπλήρωσε.

Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται μόλις στο 38,2%, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ παράλληλα παρατηρείται επιβράδυνση των εμβολιασμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC.

Άνοδος κρουσμάτων, στο 3% η θετικότητα

Ραγδαία είναι η αύξηση του μέσου όρου κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ενώ η θετικότητα βάσει των τεστ κορωνοϊού ξεπερνά το 3%. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 742, έναντι 398 την προηγούμενη εβδομάδα.

Για σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων της τάξης του 75% έκανε άλλωστε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα. Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας.

Την έντονα αυξητική τάση της πανδημίας σε Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, επιβεβαίωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό. Η αυξητική αυτή τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τις ιχνηλατήσεις, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.

«Λουκέτα», κυρώσεις και εντατικοποίηση των ελέγχων

«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.

Κατά πληροφορίες, στην αιχμή του επιχειρησιακού σχεδίου βρίσκεται η αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα λειτουργίας που έχουν καθοριστεί από το αρμόδιο υπουργείο. Αυτό, κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, μεταφράζεται εκτός από τις χρηματικές «καμπάνες» ακόμη και στην επιβολή «λουκέτου» στην επιχείρηση από την πρώτη παράβαση. Εξετάζεται επίσης τα πρόστιμα να επιβάλλονται σωρευτικά για τις παραβάσεις κάτι που ουσιαστικά θα ανεβάζει το τελικό ύψος τους πάνω από τις 5.000 ευρώ που βρίσκονται σήμερα.

Η δράση των ελεγκτικών μηχανισμών θα πλαισιώνεται από ειδική πλατφόρμα που θα διασυνδέεται με την εφαρμογή πιστοποίησης της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμών, νόσησης ή των αρνητικών τεστ που οφείλουν οι πελάτες να προσκομίζουν στα καταστήματα.

Από τις 15 Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύτατο πλάνο ελέγχων από μεικτά κλιμάκια σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Όχι μόνο στα νησιά αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Παράλληλα με τους ελέγχους, η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει το επόμενο στάδιο της στρατηγικής της για την ενίσχυση του εμβολιαστικού ρυθμού.

Επιστρέφουν οι μάσκες στους υπαίθριους χώρους;

Για έξαρση κρουσμάτων στα μέσα Αυγούστου έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας ότι είναι σε μεγάλη ένταση στην Ελλάδα η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο κ. Σύψας είπε ακόμη ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν είπε ποτέ να βγουν οι μάσκες και είναι εντελώς λάθος το μήνυμα που μεταφέρθηκε στην κοινωνία και οι δηλώσεις περί απόφασης να βγουν οι μάσκες.

«Η επιτροπή το μοναδικό που είπε είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο που δεν υπάρχει κανένας συνωστισμός μπορεί πρόσκαιρα να βγάλει τη μάσκα», τόνισε.

Ο καθηγητής δήλωσε ξεκάθαρα ότι το μήνυμα της επιτροπής δόθηκε στους πολίτες με λάθος τρόπο, προκαλώντας μεγάλη χαλαρότητα.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργών περί περιοριστικών μέτρων μόνο στους ανεμβολίαστους ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επεσήμανε ότι ο κορωνοϊός έχει τη δική του ατζέντα και καλό είναι να μην γίνονται δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα.

«Αν δεν έχουμε πιάσει το 60% της ανοσίας, σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν από τη μετάλλαξη Δέλτα και θα έχουμε πολύ μεγάλη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας οπότε αναγκαστικά θα πάμε σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα», ανέφερε.

Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν ενώ προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε δυο Ελλάδες, δηλαδή, περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και υψηλά ποσοστά μόλυνσης οπότε δεν αποκλείεται να λαμβάνονται τοπικά περιοριστικά μέτρα».

Επί των δηλώσεων Σύψα τοποθετήθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, επισημαίνοντας ότι οι μάσκες έχουν αφαιρεθεί με εισήγηση της επιτροπής σε εξωτερικούς χώρους και όπου υπάρχει συνάθροιση. Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι «μάλλον δεν έχετε καλή πληροφόρηση εσείς ή δεν καταλάβατε σωστά αυτά που είπε ο κ. Σύψας».

Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Η κυρία Πελώνη, σημείωσε ότι «δεν έχουμε απαλλαγεί από την υποχρέωση χρήση μάσκας, παρά μόνο σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνάθροιση και συγχρωτισμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ