ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου στο CNN Greece: Μείζον θέμα για τους επιστήμονες η τρίτη δόση εμβολιασμού

Θεοδωρίδου στο CNN Greece: Μείζον θέμα για τους επιστήμονες η τρίτη δόση εμβολιασμού
AP Photo/Yorgos Karahalis

«Η τρίτη δόση εμβολιασμού είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί όλους τους επιστήμονες και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μόνο το Ισραήλ έχει ξεκινήσει να την χορηγεί». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Eθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, σε σχετική ερώτηση του CNN Greece, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα τη Δευτέρα 26 Ιουλίου.

«Η συλλογή όλων των κλινικών και επιστημονικών δεδομένων συνεχίζεται σε όλες τις χώρες όπως και στην Ελλάδα ενώ είναι γνωστό με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ότι η ανοσία είτε φυσική είτε μετά από εμβολιασμό ξεπερνά τους έξι μήνες», τόνισε η καθηγήτρια Θεοδωρίδου.

Οι ομάδες εκείνες που, όπως όλα δείχνουν θα εμβολιαστούν με την τρίτη δόση με προτεραιότητα, είναι οι υγειονομικοί - γιατροί και νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, άτομα με υποκείμενα νοσήματα αλλά και οι ηλικιωμένοι.

Σε ερώτηση του CNN Greece, σχετικά με το πώς εξηγείται το γεγονός ότι στο Ισραήλ, παρότι έχει ξεκινήσει η τρίτη δόση εμβολιασμού, καταγράφονται πολλά περιστατικά εμβολιασμένων πολιτών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε - μεταξύ άλλων:

«Αυτό που συμβαίνει με όλα τα εμβόλια συμβαίνει και στην περίπτωση της Covid 19, δηλαδή είναι πιθανό ένας εμβολιασμένος να νοσήσει, ωστόσο θα περάσει τη νόσο αυτή ήπια. Επομένως και κάποιοι εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού θα μολυνθούν από τον ιό, θα νοσηλευθούν, αλλά θα περάσουν τη νόσο πολύ πιο ήπια».

Για το τείχος ανοσίας

Σε άλλη ερώτηση του CNN Greece σχετικά με το πότε προβλέπεται να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος της ανοσίας, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δεν έδωσε μια συγκεκριμένη απάντηση, καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν ελαφρά μείωση των εμβολιασμών στην χώρα μας.

Ειναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, οι εμβολιασμοί έφτασαν τις 62.000 και η ημέρα αναμένεται να κλείσει στις 75.000 όπως τόνισε ο κύριος Θεμιστοκλέους, με 10.200.000 να έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, 5,6 εκατομμύρια με την πρώτη δόση, ποσοστό 63,4% στους ενήλικες και 4,9 εκατομμύρια με τις δύο δόσεις, ποσοστό 55% στον ενήλικο πληθυσμό.

Σημειώνεται ότι τόσο η κυρία Θεοδωρίδου όσο και ο κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους πριν μερικές εβδομάδες τόνιζαν ότι πρέπει το τείχος ανοσίας να ανέλθει στο 70% με την αναγκαιότητα να αγγίξουμε ακόμη και ένα 80% λόγω μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ, μέχρι τέλος Αυγούστου.

Η επιβράδυνση των εμβολιασμών στην φάση αυτή, που θα γίνει ακόμη πιο εμφανής το μήνα Αύγουστο όπως όλα δείχνουν, θα καθυστερήσει το χτίσιμο της ανοσίας, με αποτέλεσμα τα παραπάνω ποσοστά να μετακινηθούν για το φθινόπωρο.

«Κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί ας αναλογιστεί τι σημαίνει να νοσήσει είτε είτε ο ίδιος, είτε κάποιος δικός του άνθρωπος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Θεμιστοκλέους.

Πάντως, στο ζήτημα του χτισίματος του τείχους ανοσίας σε ποσοστό 70% αλλά και στο 80% θα πρέπει από το φθινόπωρο να συμπεριληφθούν πλέον και τα παιδιά, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι αυτά αποτελούν «υγειονομική βόμβα» ως προς τη διασπορά του ιού όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Όπως τόνισε ειδικότερα η κυρία Θεοδωρίδου, υπάρχει αυτή τη στιγμή ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα του ιού.

Για τους ανεμβολίαστους

Οι «αδύναμοι κρίκοι» και αυτοί που πρόκειται να πληγούν περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα, είναι οι ανεμβολίαστοι.

Τα παιδιά σύμφωνα με την πρόεδρο της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, είναι αιτία
επιδημιολογικών εξάρσεων στα σχολεία, ενώ οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα φέρουν νέες μεταλλάξεις.

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε για ακόμη μια φορά, ότι οι ανεμβολίαστοι αποτελούν «εργαστήρια νέων μεταλλάξεων».

Πάντως τόσο η Pfizer όσο και η Moderna έχουν pραγματοποιήσει κλινικές μελέτες για τον εμβολιασμών των παιδιών και ήδη έχουν εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.

Οι κλινικές μελέτες της Pfizer αφορούν σε 2.260 παιδιά και της Moderna σε 3.732 παιδιά.

«Τα εμβόλια και των δυο εταιρειών χαρακτηρίζονται από ανοσογονικότητα
και αποτελεσματικότητα», σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ