ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε καθεστώς ασφυξίας το ΕΣΥ - Δραματικές εφημερίες εν αναμονή επιτάξεων

Κορωνοϊός: Σε καθεστώς ασφυξίας το ΕΣΥ - Δραματικές εφημερίες εν αναμονή επιτάξεων
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ραγδαία συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει νέο «άλμα» 70 θανάτων λόγω της Covid-19 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ ξεπερνούν τους 540 οι νεκροί από την 1η Νοεμβρίου. 

«Ζούμε με μια πανδημική έξαρση που δεν έχει φανεί ακόμη η κορύφωσή της, τα κρούσματα είναι πάρα πολλά», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Περίπου το 40% των κρουσμάτων αποτελούνται από ανεμβολίαστους ενήλικες από 0 – 35 ετών. Αυτοί δεν δίνουν καθόλου νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε ένα περίπου 25% πλήρως εμβολιασμένων που επίσης δίνουν μηδενικές νοσηλείες. Το υπόλοιπο ποσοστό, είναι ανεμβολίαστοι πάνω από 50 ετών και εδώ εντοπίζεται το πρόβλημα διότι αυτοί δίνουν τους θανάτους και τις νοσηλείες», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν άμεσα να λειτουργούν αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό ανέρχονται πλέον σε 489, ενώ ακόμη 73 ασθενείς με κορωνοϊό και άλλες ασθένειες περιμένουν σε κοινούς θαλάμους προκειμένου να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 50 βρίσκονται σε νοσοκομεία της Αττικής, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Mega.

Στο Κρατικό Νίκαιας που εφημερεύει απόψε, παρόλο που δεν υπάρχει Κλινική Covid, 75 περιστατικά covid νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, ενώ 15 είναι οι διαθέσιμες. Όσοι ασθενείς χρειάζεται να διασωληνωθούν μεταφέρονται σε άλλο νοσοκομείο, καθώς δεν υπάρχουν ΜΕΘ-COVID.

Δραματικές ώρες σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Πάτρα

Στο ΑΧΕΠΑ, τέσσερις διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ.

Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την εφημερία στις 8 το πρωί, με πληρότητα 100% στις ΜΕΘ, ενώ 15 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ διάφορετικών κλινικών και 10 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» έφτασαν από την Αθήνα τέσσερις γιατροί με τη βοήθεια των οποίων θα ανοίξει και η Γ’ ΜΕΘ, που δώρισε η επιτροπή «Ελλάδα 2021» και η οποία μέχρι τώρα παρέμενε κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» ετοιμάζεται για τη μετατροπή του σε νοσοκομείο covid μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Μάχη καλείται να δώσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου που επίσης εφημερεύει, προκειμένου να μην διασωληνωθεί άλλος ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς το 100% αγγίζει η πληρότητα στις ΜΕΘ. Στην περιφέρεια Αχαϊας υπάρχουν μόλις δύο κενές κλίνες ΜΕΘ. Σε κλίνες covid βρίσκονται 131 ασθενείς, εκ των οποίων πέντε παιδιά, ενώ στα rapid test που διενεργήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 33 άτομα θετικά στον κορωνοϊό μέχρι 19 ετών.

Συνολικά 12 ασθενείς με κορωνοϊό έχουν καταλήξει στο Νοσοκομείο Βόλου μέσα σε διάστημα τριών ημερών με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένο, αυτό της μεγάλης θνησιμότητας στην ΜΕΘ-COVID. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι.

«Θέλουμε άμεσα προσλήψεις γιατρών, επίταξη ιδιωτών γιατρών για να μη χαθεί άλλος κόσμος» λέει ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Βόλου, Νίκος Χαυτούρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Βόλου ζήτησε χθες, Τρίτη, ζήτησε προκαταρκτική εξέταση μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού στον ίδιο θάλαμο της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου. Η προκαταρκτική ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου που καλείται να συμπεριλάβει στη δικογραφία έγγραφα του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου, ώστε να διαπιστωθεί το πώς μεταδόθηκε ο κορωνοϊός στους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Καθεστώς ασφυξίας και στη Λάρισα

Σε καθεστώς ασφυξίας βρίσκεται και το σύστημα υγείας στη Λάρισα, όπου από αύριο Πέμπτη 242 κλίνες και 10 ΜΑΦ του ιδιωτικού τομέα θα εξυπηρετούν covid και non-covid περιστατικά από τα δημόσια νοσοκομεία.

«Μία λέξη θα σας πω, ξεκινήσαμε τις διασωληνώσεις στους θαλάμους, δεν υπάρχει κενό κρεβάτι στη ΜΕΘ, έχουμε πάει Αθήνα, Γιάννενα, Χαλκίδα, σε όλη την Ελλάδα για να σώσουμε κάποιους ασθενείς, δεν υπάρχει διέξοδος» ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Κώστας Καρακούσης.

Διαβεβαιώσεις από ιδιωτικές κλινικές ότι θα «μπουν στη μάχη» πήρε ο Πλεύρης

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε σήμερα το βράδυ τηλεδιάσκεψη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.

Η συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές Κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπών περιστατικών.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά.

Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.

Οι ιδιωτικές Κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική όσο και σε όλες τις άλλες περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές Κλινικές.

Μία εβδομάδα περιθώριο στους γιατρούς

Έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς εντός μίας εβδομάδας να έχουν ενισχύσει με την παρουσία τους, έστω και μερικώς, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στην τηλεδιάσκεψη που είχε το βράδυ της Τετάρτης μαζί τους.

Ο υπουργός Υγείας, δεν έθεσε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των θέσεων, ωστόσο ανέφερε στους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων πώς «σε μία εβδομάδα, θα πρέπει να υπάρξει έστω και μερική ενίσχυση, τη δύσκολη αυτή ώρα».

Οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων, ενημερώθηκαν ενδελεχώς για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο ΕΣΥ και συμφώνησαν τις επόμενες ημέρες, να γίνει προσπάθεια από όλους για την κάλυψη. Αυτό σημαίνει σειρά επαφών σε προσωπική βάση και από τις δύο πλευρές.

Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, ή αν το αποτέλεσμα δεν είναι επαρκές, τότε στο τραπέζι θα πέσει και το «χαρτί» της επίταξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ