ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Πώς πέθαναν η Μαλένα και η Ίριδα; - Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών άνοιξε νέο κύκλο ερευνών

Πάτρα: Πώς πέθαναν η Μαλένα και η Ίριδα; - Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών άνοιξε νέο κύκλο ερευνών
Οι ερωτήσεις που πλέον θα απευθύνονται στους γιατρούς και νοσηλευτές θα αφορούν κυρίως τη στάση και τη συμπεριφορά της μητέρας ΙΝΤΙΜΕ

Νέο κύκλο ερευνών έχει ανοίξει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών για το θρίλερ της Πάτρας, έχοντας στο επίκεντρο το ερώτημα «πώς πέθαναν η Μαλένα και η Ίριδα». Πλέον, στην υπόθεση μπορούν να γίνουν περισσότεροι χειρισμοί, καθώς η Ρούλα Πισπιρίγκου αντιμετωπίζει ήδη την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για την 9χρονη Τζωρτζίνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN, η στρατηγική η οποία θα ακολουθήσουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι η ίδια που εφάρμοσαν και για το 9χρονο παιδί. Ήδη έχουν φτιάξει κατάλογο με το ποιες καταθέσεις πρέπει να λάβουν. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει καταθέσεις από γιατρούς και νοσηλευτές. Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα γίνουν ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό των δύο παιδιών, για το πώς μπήκαν στο νοσοκομείο και τι συνέβη εκεί, αλλά θα επιμείνουν πολύ στη στάση και τη συμπεριφορά της μητέρας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι αυτή τη φορά λόγω του ότι στην 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου έχει απαγγελθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για την 9χρονη Τζωρτζίνα, οι αστυνομικοί έχουν «λυμένα» χέρια και μπορούν να κινηθούν διαφορετικά σε σχέση με πριν. Δηλαδή, μπορούν να χρησιμοποιήσουν στοιχεία που δεν είχαν στην έρευνα της 9χρονης, καθώς δεν υπήρχε κατηγορούμενος. Πλέον μπορούν να ανοίξουν το κινητό -εξ ου και οι έρευνες στο σπίτι της στην Πάτρα- και να ψάξουν τα social media της 33χρονης, αναρτήσεις που έχουν διαγραφεί, τηλέφωνα που έχει κάνει, καθώς και άλλες επικοινωνίες που είχε.

Παράλληλα, θα ζητήσουν από την ανακρίτρια το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει και νέα έρευνα στα ιστολογικά δείγματα που είχαν κρατήσει από τα άλλα δύο παιδιά. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν κατά πόσο μπορεί να γίνει τοξικολογική έρευνα, αλλά θα το επιχειρήσουν.

Θαμμένο μαζί με την Τζωρτζίνα το tablet της

Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι την ώρα της ταφής της Τζωρτζίνας, η Ρούλα Πισπιρίγκου έβαλε μέσα στο φέρετρο και το tablet της 9χρονης.

Συγκεκριμένα η Ρούλα Πισπιρίγκου, σύμφωνα με αποκάλυψη της εκπομπής «Φως στο Τούνελ», ζήτησε να αφήσει τη συσκευή με την οποία όπως έλεγε, «έπαιζε συνεχώς όταν ζούσε» η Τζωρτζίνα, μέσα στο μνήμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha, οι αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών θέλουν να διαπιστώσουν για ποιον πραγματικά λόγο θάφτηκε το tablet μαζί με την Τζωρτζίνα. Για παράδειγμα, θέλουν να εξετάσουν εάν από αυτό γίνονταν αναζητήσεις π.χ. για την προμήθεια κεταμίνης ή αν υπάρχουν άλλα ενοχοποιητικά για την 33χρονη στοιχεία που θέλησε να τα «θάψει» μαζί με το παιδί της.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται εισαγγελική εντολή για την εκταφή της Τζωρτζίνας, ώστε να ανασυρθεί το tablet με τη διαδικασία να αναμένεται να δρομολογηθεί άμεσα.

Νέες ουσίες εντοπίζονται στις εξετάσεις της Τζωρτζίνας

Το αποτέλεσμα της τοξικολογικής εξέτασης που διενήργησε το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, φαίνεται πως εντοπίζει, όχι απλά την παρουσία μίας δεύτερης ουσίας, πλην της κεταμίνης, αλλά πολλές περισσότερες.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της εξέτασης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα e-reportaz, στο αίμα της 9χρονης φαίνεται πως εντοπίστηκαν τα αναισθητικά λιδοκαΐνη και πριλοκαΐνη, καθώς και βενζοδιαζεπίνες.

Η τοξικολογική έκθεση του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την 9χρονη ΤζωρτζίναΠηγή: e-reportaz.gr

Υπενθυμίζεται πως ήδη από την Παρασκευή, η Χρυσάνθη Σαρδέλη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, είχε δηλώσει στην Αγγελική Νικολούλη και την εκπομπή «Φως στο Τούνελ» τα εξής:

«Γίνονται κάποιες εξετάσεις αυτή τη στιγμή, αλλά πολλές φορές τα ευρήματα που έχουμε μας δίνουν πάτημα και για δεύτερη και τρίτη ανάλυση και γ’ αυτό είχαμε πει ότι μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο. Υπάρχει κάποια τέτοια αξιολόγηση αυτή τη στιγμή. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών».

«Πιθανότατα να έρθουν στο φως κι άλλα ευρήματα. Η εξέταση δεν έχει ολοκληρωθεί», είπε από την πλευρά της η Ελένη Ζαγγελίδου, προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης

Αποκαλυπτικές οι καταθέσεις γιατρών

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Greece και της Μίνας Καραμήτρου, οι καταθέσεις που πήρε το Ανθρωποκτονιών από γιατρούς του νοσοκομείου Παίδων, όπου νοσηλεύτηκε η 9χρονη Τζωρτζίνα που σκότωσε η Ρούλα Πισπιρίγκου, ήταν τόσο καλά συγκροτημένες και δομημένες που δεν θα μπορούσαν να αφήσουν κανένα αναπάντητο κενό, για να στήσει πάλι η 33χρονη ένα ψέμα και να κρυφτεί.

Η γιατρός που παρακολουθούσε το παιδί κατέθεσε με σαφήνεια σε ποια κατάσταση έφτασε η 9χρονη στο νοσοκομείο, πώς έγινε καλά και πώς ξαφνικά χειροτέρεψε ξανά. Η ίδια, μάλιστα, ζήτησε να σταματήσει να δίνει τα φάρμακα στο παιδί η μάνα του, κάτι το οποίο συνέβαινε μέχρι εκείνη τη στιγμή.

«… Η εισαγωγή της, όπως θυμάμαι, είχε γίνει Τετάρτη, μετά την μεταφορά της από νοσοκομείο της Πάτρας προκειμένου να προβεί σε έναν πλήρη νευρολογικό έλεγχο. Το παιδί είχε έρθει με διακοπή σίτισης από γαστροστομία, λόγω των περιστατικών που είχε.

Την Πέμπτη έγιναν όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, συνοδεία του πατέρα της. Εντατικολόγοι έκριναν πως δεν έχριζε νοσηλείας σε ΜΕΘ, η καρδιά του λειτουργούσε πάρα πολύ καλά παρά το βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό του. Νευρολογικά δεν είχε δείγματα επιληπτικών κρίσεων εκτός ότι το παιδί είχε εγκεφαλοπάθεια και τετραπληγία. Ζήτησα να συνεχιστεί η σίτισή της με γαστροστομία.

Την Παρασκευή και ενώ συνοδός της ήταν η μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου, και αφού είχε ξεκινήσει η σίτισή της, το παιδί παρουσίασε τρία επεισόδια σπασμών και μυδρίασης. Στο ένα ήταν παρούσα νευρολόγος, η οποία δεν είχε εικόνα χαρακτηριστικών ενός επιληπτικού επεισοδίου. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την καταγραφή μηχανήματος που έγινε αργότερα, στο οποίο δεν υπήρχαν ενδείξεις επιληπτικού επεισοδίου. Ζήτησα εκ νέου την διακοπή σίτισης.

Μου φάνηκαν περίεργα αυτά που συνέβαιναν και έδωσα εντολή, για να μην γίνουν λάθη, η χορήγηση των φαρμάκων να γίνεται από τις νοσηλεύτριες και όχι από την μητέρα».

«Η πρώτη αντίδραση της Πισπιρίγκου ήταν να τηλεφωνήσει σε ιατροδικαστή»

Όμως και οι γιατροί που της ανακοίνωσαν το θάνατο της 9χρονης παρατήρησαν ότι η αντίδραση της κατηγορούμενης, μόνο αντίδραση μητέρας που έχανε το παιδί της δεν ήταν.

«... Όταν έβγαινε έξω μου έκανε εντύπωση ότι ήταν ψύχραιμη, απαθής και δεν έκλαψε καθόλου. Η αντίδρασή της δεν ήταν καθόλου φυσιολογική για μια μάνα που της ανακοίνωναν τον θάνατο του παιδιού της. Αυτό που με σόκαρε περισσότερο ήταν η αγωνία της να μεταφερθεί η σορός του παιδιού στην Πάτρα για να γίνει εκεί η νεκροτομή, κάτι που ζητούσε επίμονα. Μάλιστα αντί να επικοινωνήσει με τον σύζυγό της ή συγγενείς της να τους ενημερώσει για τον θάνατο του παιδιού, πήρε τηλέφωνο ιατροδικαστή στην Πάτρα προκειμένου να γίνει εκεί η νεκροψία-νεκροτομή. Μάλιστα μας έδινε το τηλέφωνο και μας παρότρυνε να μιλήσουμε με τον ιατροδικαστή κάτι που αρνηθήκαμε γιατί το πρωτόκολλο μας υποδεικνύει να ενημερώσουμε την αστυνομία».

Στο επίκεντρο και ο θάνατος της σπιτονοικοκυράς

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι νέο «φως» πέφτει πλέον και σε άλλες υποθέσεις που ίσως σχετιστούν. Μία από τις υποθέσεις που έρχονται εκ νέου στο επίκεντρο είναι ο θάνατος της σπιτονοικοκυράς του ζεύγους. Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει ανώνυμη καταγγελία στις Αρχές, που βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια μοναχική γυναίκα που πέθανε στα 69 της χρόνια από καρκίνο. Η γυναίκα φέρεται να είχε παραχωρήσει το σπίτι στο ζευγάρι, με αντάλλαγμα να την προσέχουν επειδή έπασχε από κινητικά προβλήματα και δεν είχε οικογένεια.

Ωστόσο, ο πρώην Διευθυντής Ασφάλειας Πατρών, Χρήστος Ρουγκάλας, μιλώντας στο Mega δήλωσε είπε ότι, η σπιτονοικοκυρά δεν έπασχε από καρκίνο και ουδέποτε είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Είχε μονάχα κινητικά προβλήματα.

Πάτρα: Στο «μικροσκόπιο» και ο θάνατος της σπιτονοικοκυράς της Ρούλας Πισπιρίγκου

«Βέλη» ανταλλάσσουν Δασκαλάκης - Πισπιρίγκου

Συνάντηση με έναν από τους δικηγόρους της είχε σήμερα, Σάββατο, η Ρούλα Πισπιρίγκου εν όψει της απολογίας της ενώπιον της 18ης ανακρίτριας τη Δευτέρα. Από τις δηλώσεις του συνηγόρου της αρχίζει να διαφαίνεται ένα πλαίσιο υπερασπιστικής γραμμής που ενδεχομένως ακολουθήσει. Την ίδια ώρα, συνεχίζει να ανταλλάσσει «βέλη» με τον εν διαστάσει σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη.

Την 33χρονη επισκέφθηκε στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ ο ένας εκ των δύο δικηγόρων της, ο οποίος -μεταξύ άλλων- μετέφερε και το μήνυμά της για τη στάση του Μάνου Δασκαλάκη.

«Θεωρεί ότι είναι μόνη της στον αγώνα που κάνει για να βρει ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα. Η κουβέντα της ήταν αυτή ακριβώς ''παλεύω μόνη μου''», δήλωσε ο κ. Όθωνας Παπαδόπουλος λίγα λεπτά μετά τη συνάντησή του με την κατηγορούμενη.

«Η θέση της εξακολουθεί να είναι ότι αρνείται την ενοχή της ούτε δέχεται την κατηγορία που της αποδίδεται. Υπάρχουν πράγματα που είναι υπό διερεύνηση. Η μία πιθανότητα που δίνει είναι να υπάρχουν άλλα άτομα εμπλεκόμενα. Η άλλη πιθανότητα είναι να έχουν γίνει λάθος χειρισμοί είτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παιδιού είτε και μετά το επίδικο συμβάν. Στο θέμα των αναλύσεων που ακολούθησαν και κυρίως την τοξικολογική εξέταση των δειγμάτων», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την ψυχολογική κατάσταση της 33χρονης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Η ψυχολογική της κατάσταση είναι κακή. Θεωρεί ότι σαν μάνα που έχει χάσει τα παιδιά της θα έπρεπε να δέχεται τη συμπαράσταση και όχι τις κατηγορίες που εκτοξεύονται σε βάρος της».

Θέλει να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης ψεύδους

Πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha αναφέρουν, δε, ότι η Πισπιρίγκου εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης ψεύδους. Το εν λόγω θέμα τέθηκε επί τάπητος σε συνομιλία της 33χρονης με τον συνήγορό της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το εν λόγω αίτημα μπορεί να ζητηθεί από τις δικαστικές αρχές και εκείνες να αποφασίσουν αν θα το αποδεχτούν ή όχι. Πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, ωστόσο στη χώρα μας δεν συνηθίζεται.

Στην Ελλάδα, η μοναδική φορά που έχει γίνει αποδεκτό τέτοιο αίτημα ήταν στην υπόθεση της δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της Σούλας Καλαθάκη, όπου ένας εκ των κατηγορουμένων είχε υποβληθεί στην εν λόγω διαδικασία και τελικά -δεδομένων κι άλλων αποδεικτικών στοιχείων- είχε αθωωθεί.

Σε περίπτωση που προκριθεί αυτή τη λύση από την υπεράσπιση της 33χρονης και υποβληθεί τελικώς ανάλογο αίτημα και γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό για τις δικαστικές αρχές, ωστόσο συνεκτιμάται μαζί με άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Μένει πλέον να δούμε αν τελικά οι δυο συνήγοροι υπεράσπισης συμφωνήσουν μεταξύ τους και υποβάλλουν το σχετικό αίτημα στις αρχές, είτε τώρα, είτε σε μεταγενέστερο χρόνο της ποινικής διαδικασίας.

Δασκαλάκης: «Πού βρήκε την κεταμίνη; Τι έγινε με τα άλλα παιδιά;»

Σαφέστερες αποστάσεις φαίνεται να λαμβάνει ο Μάνος Δασκαλάκης έναντι της εν διαστάσει συζύγου του Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία αντιμετωπίζει το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για την 9χρονη Τζωρτζίνα.

Ο Μάνος Δασκαλάκης εμφανίστηκε στα γραφεία της εφημερίδας «Μπαμ» στην Αθήνα και παραχώρησε συνέντευξη, όπου ξεκαθάρισε πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν και θέλει να μάθει τι έκανε η Ρούλα Πισπιρίγκου στα άλλα δυο παιδιά τους, την Ίριδα και την Μαλένα.

Στο απόσπασμα από τη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί την Κυριακή, ο Μάνος Δασκαλάκης λέει: «Δεν έχω να κρύψω κάτι. Δεν είμαι εξαφανισμένος από πουθενά. Έχω πάθει το μεγαλύτερο σοκ της ζωής μου. Δεν περίμενα ποτέ ότι στα 30 μου χρόνια θα φτάσω και θα μάθω κάτι τέτοιο. Θέλω να ακουστεί μόνο η αλήθεια. Δεν έχω κανέναν άλλο λόγο. Ποτέ δεν έκρυψα την αλήθεια και ποτέ δεν έχω να κρύψω κάτι.

»Έλεγα σε κάθε θάνατο μετανιώνω που δουλεύω τόσες ώρες για να κάνω το καλύτερο για τα παιδιά μου και δεν έχω ζήσει κάποιες στιγμές μαζί τους. Εάν μετάνιωνα μία φορά τότε, μετανιώνω 50 τώρα. Πάντα δούλευα όμως για να τους κάνω το καλύτερο. Ποτέ δεν περίμενα πως θα φτάσει αυτή η στιγμή.

»Είναι ξεκάθαρη η θέση μου. Δεν έχω να φοβηθώ κανέναν και τίποτα. Ακόμα και τώρα θα πω ότι θέλω να μάθω την αλήθεια για τα παιδιά μου. Από πού βρέθηκε η κεταμίνη, από πού προμηθεύτηκε την κεταμίνη. Πώς την έδωσε; Τι έγινε με τα άλλα δύο μου παιδιά» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι χθες μιλώντας στον ANT1, ο 30χρονος άρχισε να λαμβάνει αποστάσεις από την 33χρονη, αποκαλώντας την «κατηγορουμένη».

Συγκεκριμένα, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου και τις δηλώσεις που έκανε γι' αυτόν εκείνη, ο Μάνος Δασκαλάκης δήλωσε:

«Θέλω να σας τονίσω ότι δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να γίνει τιμητής της αγάπης και της οδύνης μου για τα τρία χαμένα παιδιά μου. Όσον αφορά την κατηγορούμενη και τον διάλογο που έγινε μεταξύ μας δεν έχω να κάνω καμία απολύτως δήλωση. Δεν έχω να σας πω κάτι. Αντιλαμβανόμενος την ιδιαίτερα δυσχερή θέση της, θα μιλήσουμε εκεί που πρέπει και όταν πρέπει. Με τους αρμόδιους. Δεν κρυβόμαστε από κανέναν απολύτως. Δεν έχω να κρύψω κάτι.»

Οι δηλώσεις αυτές, έρχονται μετά τα όσα είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον Μάνο Δασκαλάκη:

«Μίλησα με τον Μάνο και μου είπε ότι θα υποστηρίξει την κατηγορία για να τον πάρουν για δουλειά και για να έχει χρήματα για να μπορεί να μου δίνει. Μου είπε ότι δεν μπορεί να βγει από το σπίτι του κι εγώ εκνευρίστηκα και τον ρώτησα αν έχει συνειδητοποιήσει πού βρίσκομαι», είπε αρχικά η Ρούλα μιλώντας στο STAR.

«Μου είπε ότι έχουν πέσει όλοι να τον φάνε και ότι τον έδιωξαν από τη δουλειά του. Φοβάται ότι θα βάλουν εκείνον και τον πατέρα του στη φυλακή. Τον νοιάζει μόνο να μην μπει φυλακή, δεν τον ενδιαφέρει για μένα», συνέχισε.

Της ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν πρόκειται να πάει να την δει στα κρατητήρια για να μην τον καταγράψουν οι τηλεοπτικές κάμερες.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Εκνευρίστηκα με τον Μάνο - Φοβάται μην μπει φυλακή, δεν τον ενδιαφέρει για μένα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ